Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ραγδαία αύξηση των αδέσποτων ζώων λόγω της κρίσης

Οι εγκαταλείψεις ζώων στους δρόμους αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ελλείψει πόρων έχουν “παγώσει” τα όποια προγράμματα περισυλλογής και στείρωσης αδέσποτων από τους δήμους.


Όπως δήλωσε στην “Καθημερινή” η η κ. Χριστιάνα Καλογεροπούλου εκ μέρους του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων stray.gr «η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο» για να προσθέσει πως “ό,τι προσπάθεια είχε γίνει στο παρελθόν για αλλαγή νοοτροπίας και ανάληψη ευθύνης από την πολιτεία, έχει σχεδόν εξανεμιστεί».

Η μόρβα

Εκτός της έλλειψης χρηματοδότησης το πρόβλημα διογκώνεται από την επιδημία μόρβας, μιας από τις πλέον θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες των σκύλων, που έχει ξεσπάσει στους δρόμους της Αθήνας όπως αποκάλυψε στην «Καθημερινή» ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά.

Η μόρβα μεταδίδεται μέσω των εκκρίσεων άλλων άρρωστων ζώων. Ο ιός προσβάλλει το νευρικό σύστημα, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι μεγάλος (2 εβδομάδες). Γενικά, δεν υπάρχει θεραπεία για τη μόρβα η οποία είναι κατά 90% θανατηφόρα. Στα αρχικά στάδια ίσως βοηθήσει κάποια υποστηρικτική αγωγή όπως η χορήγηση αντιβιοτικών, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Μια ακτίνα ελπίδας δίνει τουλάχιστον το γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν πλέον να υιοθετήσουν ένα σκυλί από το δρόμο αντί να αγοράσουν.

Γκέτο αδέσποτων

Οι ιδιοκτήτες που είτε δεν επιθυμούν είτε δεν μπορούν να συντηρήσουν τα κατοικίδιά τους επιλέγουν συγκεκριμένες τοποθεσίες για να τα παρατήσουν στο έλεος της μοίρας.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” στη Θεσσαλονίκη,τα παρατούν στην περιοχή της Λητής και του Ωραιοκάστρου, αλλά και στον προαύλιο χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Σταυρούπολης.

Αντίστοιχα, σε “καιάδα” αδέσποτων τείνει να εξελιχθεί η Σαλαμίνα όπου ιδιοκτήτες από την Αττική εγκαταλείπουν τα άτυχα τετράποδα.

Τι γίνεται στον κόσμο

Ο αυξανόμενος αριθμός εγκαταλείψεων αδέσποτων δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα. Όπως είχε δημοσιεύσει το econews, εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο στη Βρετανία, όπου τα κέντρα υποδοχής και φροντίδας κατοικίδιων έχουν“φρακάρει” από τα ζώα που παρατάνε οι πρώην ιδιοκτήτες τους εξαιτίας του κόστους συντήρησής τους (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Από την άλλη πλευρά τα αδέσποτα στους δρόμους αποτελούν δείγμα κοινωνικής παρακμής και γίνονται τα πρώτα θύματα στην επιχείρηση “φτιασιδώματος” της βιτρίνας κοινωνιών που διοργανώνουν διεθνείς εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται η εξαφάνιση των αδέσποτων από τους δρόμους της Αθήνας λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και η εγκατάσταση κρεματορίων σκύλων από τις ουκρανικές Αρχές ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2012 (διαβάστε εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.