Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Σαν σήμερα, πρωτεύουσα της Ελλάδας έγινε η Αίγινα!


1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα...


Από εκεί άρχισε η σύνταξη της νεοελληνικής πολιτείας. Διορίζονται υπουργοί, οργανώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και εκδίδονται τα πρώτα κυβερνητικά διατάγματα.

Κόσμος άρχισε να συρρέει στο νησί. Από όλα τα μέρη άρχισαν να φτάνουν πρόσφυγες μα και τεχνίτες και έμποροι. Μωραΐτες, Ρουμελιώτες, Νησιώτες αλλά και Μικρασιάτες και Μακεδόνες...

Ο Edward Quient υπολογίζει από τα άτομα που ζούσαν τότε στην Αίγινα, το 30% ήταν ντόπιοι και το 70% πρόσφυγες, Πολλοί από αυτούς ζούσαν σε σπηλιές ή σε κρύπτες αρχαίων τάφων. Οι Αιγινήτες ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, αν και οι περισσότεροι ζούσαν σε καλύβες. Οι συνθήκες ζωής αυτή την εποχή ήταν άθλιες. Στο σύνολό της, η Αίγινα, ήταν κακοκτισμένη με στενούς δρόμους και εκτός από λίγα μεγάλα σπίτια τα άλλα ήταν όλα καλύβες.

Γεγονότα

532: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός θα την πνίξει στο αίμα, με 30.000 νεκρούς.
976: Ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου σε ηλικία 18 ετών, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του Κωνσταντίνο Η'. Ο Βασίλειος, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του, θα παραμείνει στο θρόνο έως τις 15 Δεκεμβρίου 1025.
1801: Με εντολή του Αλή Πασά, η κυρά Φροσύνη κι άλλες 17 Γιαννιώτισσες ρίχνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγονται.
1916: Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής των Ελλήνων που προήλθε από τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 1915, συμμετέχουν και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βουλευτές της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι γίνονται δεκτοί με επευφημίες από ολόκληρη την εθνική αντιπροσωπεία.
1928: Ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος» προσκαλεί τον ελληνορουμάνο συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι να μιλήσει στο θέατρο «Αλάμπρα» της οδού Χαλκοκονδύλη και να εκθέσει τις εντυπώσεις του από τη Σοβιετική Ένωση. Μίλησε ο Γληνός, ο Kαζαντζάκης και τέλος ο Ιστράτι, ο οποίος ενθουσίασε τόσο το ακροατήριό του, ώστε βγαίνοντας από τη διάλεξη κινήθηκε σε διαδήλωση στην Πλατεία Κάνιγγος! Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας και έγινε μεγάλος σάλος που οδήγησε στη δίωξη (17 Ιανουαρίου) και τελικά στην απέλαση του Ιστράτι.

Γεννήσεις

347: Θεοδόσιος ο Μέγας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 17/1/395)
1853: Γεώργιος Ιακωβίδης, ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. (Θαν. 13/12/1932)
1910: Νίκος Καββαδίας, ναυτικός και λογοτέχνης. (Μαραμπού. Πούσι, Τραβέρσο και το πεζό Βάρδια) (Θαν. 10/2/1975)

Θάνατοι

1843: Φράνσις Σκοτ Κι, αμερικανός δικηγόρος, συνθέτης και ποιητής. Έγραψε το ποίημα Star-Spangled Banner, που έγινε το 1931 και επίσημα ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. (Γεν. 1/8/1779) [Αποφθέγματα]
2008: Έντμουντ Χίλαρι, νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα Ιμαλάια, στις 29 Μαΐου 1953. (Γεν. 20/7/1919)
2010: Ερίκ Ρομέρ, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Μια νύχτα με την Μοντ», «Ιστορίες του Φθινοπώρου», «Η Αγγλίδα και ο Δούκας») (Γεν. 20/3/1920)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.