Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Το πρόβλημα της Ελευθεροτυπίας σε αριθμούς


Ακόμη και ο πιο έμπειρος δικηγόρος ή ο πλέον δεινός οικονομολόγος να διάβαζε το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο η Χ.Κ.Τεγόπουλος, προκειμένου να υπαχθεί η «Ελευθεροτυπία» στο άρθρο 99, δεν θα ήταν σε θέση να εξαγάγει ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη βιωσιμότητα της εφημερίδας....




Αντίθετα, το ίδιο το κείμενο που συνοδεύει την αίτηση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου αρκεί για να αντιληφθεί κανείς, όχι μόνο για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφημερίδα, αλλά και ο Τύπος γενικότερα.

Η αρνητική συγκυρία,  σύμφωνα με δημοσίευμα του "Εθνους της Κυριακης" η πτώση της διαφήμισης και των κυκλοφοριών, η αύξηση των επισφαλειών, η αύξηση των ανελαστικών εξόδων, το «πάγωμα» της πίστωσης από τους προμηθευτές χαρτιού και ενέργειας, τα οποία εξοφλούνται πλέον τοις μετρητοίς, και, το σημαντικότερο, η αλλαγή της πολιτικής των τραπεζών να χορηγούν νέα δάνεια, αρκούν ως λόγοι για τη συντήρηση του φαύλου κύκλου της στάσης πληρωμών.

Μεγαλύτερο «αγκάθι», τα δάνεια, άκρως αποθαρρυντικό για την είσοδο νέων επενδυτών, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 51 εκατ. ευρώ προς 4 τράπεζες: Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Probank.
Η ιδιοκτησία της «Ε» δεν κρύβει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέο σχήμα με συμμετοχές επενδυτών «οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για συγκεκριμένα πάγια ενσώματα και άυλα».

Κατά τα άλλα, οφείλει 9 εκατ. ευρώ προς 532 πιστωτές, 5,5 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους και
1,1 εκατ. ευρώ σε ΙΚΑ, Ταμεία και φόρους.

Τα μέτρα

Στο πακέτο των μέτρων για την εξυγίανση της «Ε» (Ασφαλιστικά Μέτρα που θα εξετασθούν στις 15/1) η εταιρεία αναφέρει:
α) ότι οι τράπεζες «αρνούνται τη χρηματοδότησή της όχι γιατί δεν πιστεύουν σε αυτήν αλλά γιατί έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση εταιρειών λόγω αλλαγής της πιστωτικής τους πολιτικής».
β) προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση χρεών που ξεπερνούν τα 66 εκατ. ευρώ μέσω του εξορθολογισμού του μισθοδοτικού κόστους (52,3% επί των πωλήσεων), της ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων (36,2 εκατ. ευρώ) και του «παγώματος» των απαιτήσεων των πιστωτών της μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεών της.
Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ, ενοποίηση κυριακάτικης και καθημερινής εφημερίδας, ελαχιστοποίηση δραστηριοτήτων τυπογραφείου, διάθεση μη λειτουργικών παγίων ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του 2012 και απόδοση περιόδου χάριτος για τόκους και δόσεις δανείων για το 2012 και 2013.

Το πρόβλημα σε αριθμούς

Ο κύκλος εργασιών της «Ε» για το 2010 ανήλθε σε 60,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,9 εκατ. ευρώ (-24%) σε σχέση με το 2009, ενώ για το 2011 υπολογίζεται στα 42 εκατ. ευρώ με το σύνολο του ενεργητικού να αγγίζει τα 92 εκατ. ευρώ και το πάγιο ενεργητικό τα 50 εκατ. ευρώ.

Οι μεικτές ζημιές ανέρχονται σε 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες προ φόρων τα 26 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία απασχολεί 773 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 497 μισθωτοί, οι 107 ημερομίσθιοι και οι 169 με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι 423 απασχολούνται στη σύνταξη, 29 σε διοικητικές θέσεις και οι 321 σε άλλες εργασίες.

Το μηνιαίο μισθοδοτικό κόστος ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός από 16,4 εκατ. ευρώ το 2008 ξεπερνά τα 51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011.

Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις προς την Πειραιώς ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ και προς την Alpha σε 18 εκατ. ευρώ (σύνολο 43 εκατ. ευρώ).

Οι βραχυπρόθεσμες προς την Εθνική σε 4,2 εκατ. ευρώ, προς την Alpha σε 486.000 ευρώ και προς την Probank στο 1,3 εκατ. ευρώ (σύνολο 6,1 εκατ. ευρώ). Το μερίδιο αγοράς της «Κυριακάτικης» απώλεσε ποσοστό 3,6% δηλαδή από 14% σε 10,4% ενώ το καθημερινό 5%, ήτοι από 20% σε 15%.

Τα έντυπα της εταιρείας έχασαν το 24% της διαφημιστικής τους απορρόφησης το 2010, ενώ αναμένεται το 2011 και το 2012 περαιτέρω πτώση της τάξεως του 26%. Συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών από το 2008 αναμένεται να φθάσει σε ποσοστό 55% περίπου.

Η μείωση των πωλήσεων για την τριετία 2008-2009 ανήλθε σε 38,2 εκατ. ευρώ (-38,8%).

Η Μάνια Τεγοπούλου διεμήνυσε προς τους εργαζόμενους ότι «δεν αμφισβητεί τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις». Ωστόσο δηλώνει ότι δεν έχει κατανοήσει τι της ζητάει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης: «Να πουλήσει την εφημερίδα; Να αναζητήσει επενδυτή; Ή ότι δεν έχει σημασία τι από τα δύο θα συμβεί, αρκεί να βρεθούν χρήματα για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις;».

Oι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάνουν κύρια παρέμβαση κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής εν όψει των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Χ.Κ. Τεγόπουλος για την προστασία της από τους πιστωτές. Ταυτόχρονα θα ζητήσουν από το δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η κύρια παρέμβασή τους, να εξαιρέσει τις απαιτήσεις τους από τα όποια προστατευτικά μέτρα αποφασίσει το δικαστήριο για τη Χ.Κ. Τεγόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.