«Κόκκινο» χτυπούν... η ανασφάλεια και η δυσπιστία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα περίπου τέσσερις στους δέκα να προτιμούν τα... σεντούκια των σπιτιών τους για τις αποταμιεύσεις τους, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις χρωστούν στο Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ. Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας της εταιρείας Marc Α.Ε. για την κατάσταση και τις προβλέψεις...
των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτή διεξήχθη για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας τον Ιανουάριο και ρωτήθηκαν 1.200 επιχειρηματίες που απασχολούν από 0 έως 50 άτομα. Η έρευνα θα παρουσιαστεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Δημοσκόπηση
Τα ευρήματα που αναδεικνύονται στη δημοσκόπηση αποτυπώνουν τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του πλέον δυναμικού παραγωγικού ιστού της οικονομίας απέναντι σε όλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτημα που ετέθη για το πού προτιμούν να έχουν τις καταθέσεις τους οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, περίπου τέσσερις στους δέκα δεν θέλουν να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους ούτε στις ελβετικές ούτε σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού. Αλλά δεν εμπιστεύονται πια και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Προτιμούν το σπίτι τους. Νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια οι «θυσίες» μιας ζωής να φυλάσσονται ίσως σε κάποιο σεντούκι, σε κάποια γλάστρα ή άλλο μέρος της κατοικίας τους. Οι μικρομεσαίοι, όμως, είναι πια δύσπιστοι κι απέναντι στους θεσμούς, όπως στη διακυβέρνηση. Κι αυτό φαίνεται επίσης και από άλλη μία απάντηση. Δεν επιθυμούν εκλογές. Θέλουν τη σωτηρία της οικονομίας, γιατί θεωρούν αναπόφευκτη τη χρεοκοπία.
Η αγορά βρίσκεται στα όρια της στάσης πληρωμών των υποχρεώσεών της απέναντι στο κράτος. Περισσότεροι από ένα στους τρεις αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο, δηλαδή στην εφορία, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και το ταμείο ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ. Οι μικρομεσαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Οκτώ στους δέκα αντλούν χρήματα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς για να πληρώσουν το προσωπικό τους και τις άλλες υποχρεώσεις των εταιρειών τους. Δε βρίσκουν καμιά πηγή ρευστότητας. Οι τράπεζες έχουν τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές, ενώ η κατανάλωση έχει σβήσει... Οι εκτιμήσεις τους για νέες απολύσεις και περισσότερα «λουκέτα» δεν αποτελούν πια είδηση.
Ωστόσο, αυτή τη φορά θεωρούν ό,τι μετά το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων, στο τέλος του μήνα, θα έλθει η ώρα της αλήθειας... Σε ό,τι αφορά την πορεία των πωλήσεών τους στο πάλαι ποτέ «χρυσοφόρο» δίμηνο αυτή είναι αρνητική. Είναι οι χειρότερες εκπτώσεις των τελευταίων ετών. Μόλις μία στις πέντε μικρομεσαίες παρουσίασαν κέρδη. Η πλειονότητα εμφανίζει ζημίες. Η έρευνα διεξήχθη χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία γεγονότα με τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το δεύτερο Μνημόνιο.
Εμπόδια
Επιπλέον, από την έρευνα της Marc και της ΓΣΕΒΕΕ, αναδεικνύεται πως η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων θεωρεί σημαντικότερα εμπόδια το ασφαλιστικό και το ενεργειακό κόστος. Το ύψος των μισθών περνά σε δεύτερη μοίρα. Πιο συγκεκριμένα, το 80% των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών είναι σημαντικότερο από το ύψος του κατώτατου μισθού. Μόλις το 1,5% θα διευκολυνόταν με τη μείωση των μισθών. Ακόμη, το 46,5% δήλωσε ως σημαντικότερο εμπόδιο τις λοιπές, ανελαστικές δαπάνες και κυρίως το ενεργειακό κόστος.
Ανάλογο εύρημα είχε εντοπιστεί στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου του 2009, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι το ύψος του μισθού θεωρούνταν σχετικά σημαντικότερο εμπόδιο πριν από δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, εξηγείται εύκολα αν ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών:
Η συμπίεση των εισοδημάτων και η συνακόλουθη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει σε μείωση όχι μόνο των υπερωριών, αλλά και συνολικά των ωρών εργασίας -άρα και του μισθολογικού κόστους.
- Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν προσαρμοστεί στα επίπεδα που ορίζουν οι εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις, καθώς ήταν συχνό το φαινόμενο να υπερβαίνουν αυτά τα όρια.
- Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων έχουν συμβάλλει στην προσαρμογή, όπως άλλωστε δείχνουν και οι εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (αύξηση μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.).
- Οι έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ το προηγούμενο διάστημα έδειχναν ότι ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων κάθε εξάμηνο (πάνω από 30%) προχωρούσε σε μείωση των ωρών εργασίας ή/και των μισθών.
- Η δημόσια συζήτηση, τους τελευταίους μήνες, που αφορά στις επιπτώσεις μιας περαιτέρω μείωσης μισθών και ιδιαίτερα του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, αποκάλυψε τις μεγάλες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τέτοιες ενέργειες στη ζήτηση, την ύφεση και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Eρευνα Marc - ΓΣΕΒΕΕ
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σε αδιέξοδο
- Τέσσερις στους δέκα προτιμούν να φυλάνε τα χρήματά τους στο σπίτι τους παρά σε τράπεζες της χώρας ή του εξωτερικού.
- Ενας στους τρεις αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και χρωστά στο Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ.
- Οκτώ στους δέκα μικρομεσαίους πληρώνουν τους εργαζομένους και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεών τους από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
- Μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζει κέρδη.
- Οκτώ στους δέκα θεωρούν σημαντικότερο εμπόδιο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
- Μόλις το 1,5% εκτιμά ότι θα διευκολυνόταν από την περαιτέρω μείωση των μισθών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.