Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Οι αρχαίοι εμπνεύστηκαν το Στόουνχετζ από τη μουσική

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της μνημειώδους κατασκευής στη Βρετανία μας φέρνει η επιστήμη της αρχαιοακουστικής Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της μνημειώδους κατασκευής στη Βρετανία μας φέρνει η επιστήμη της αρχαιοακουστικής...
Η μουσική μπορεί να ήταν η έμπνευση για το σχεδιασμό των διάσημων πέτρινων μνημείων Στόουνχετζ στη Βρετανία, υποστηρίζει Αμερικανός ερευνητής.
Ο Στίβεν Γουόλερ θεωρεί ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Βρετανίας μπορεί να στήριξαν όλο το σχεδιασμό του μνημείου, κατά πολύ, στον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τον ήχο.
Στη διάρκεια του συνεδρίου για την Εξέλιξη της Επιστήμης στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Γουόλερ παρουσίασε πώς ο ήχος από δύο φλογέρες που παίζουν στο ύπαιθρο, μπορούν να παράξουν μια ηχητική ψευδαίσθηση που μοιάζει με την θέση και την τοποθέτηση των μνημειωδών αυτών βράχων στο χώρο.
«Ο ήχος αυτός δημιουργούσε ένα ακουστικό πεδίο, όπου σε κάποια σημεία της περιοχής μπορεί κανείς να τον ακούσει πιο δυνατά ή πιο χαμηλόφωνα... Αν το αποτυπώσουμε νοητικά αυτό διαμορφώνεται ένας σχηματισμός σαν το Στόουνχετζ» υποστηρίζει.
Ο Στίβεν Γουόλερ είναι ειδικός στην «αρχαιοακουστική», που εξετάζει τον ρόλο του ήχου στους αρχαίους πολιτισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.