Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

«Κούρεμα» 30% στις δομές των υπουργείων


Άμεσα και σίγουρα πριν τη διενέργεια των εκλογών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα προβλέπει τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% των κρατικών διοικητικών δομών....

 όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των υπουργείων. Οι μόνοι υπουργοί που απουσίασαν ήταν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Παύλος Γερουλάνους, οι οποίοι, όμως, αντικαταστάθηκαν από τους γενικούς τους γραμματείς, αντίστοιχα τον Ηλία Πλασκοβίτη και τη Λίνα Μενδώνη.

Κατά τη συνάντηση έγινε η τελική συζήτηση σε επίπεδο ανώτατης πολιτικής ηγεσίας για την κατάθεση σχεδίου νόμου για τη μείωση των δομών της δημόσιας διοίκησης τουλάχιστον κατά 30%, όπως είχε ζητήσει ο κ. Ρέππας από τους συναδέλφους του με επιστολή του από τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2011.

Εξαιρούνται, λόγω ιδιαιτεροτήτων των δομών τους, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Έπειτα από πεντάμηνη επεξεργασία και στενή συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα άλλα υπουργεία, καταρτίστηκαν νέα οργανογράμματα, τα οποία θα αποτελέσουν ενιαίο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή.

Τα κύρια οφέλη είναι:

• Μείωση των επικαλύψεων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων με το σαφέστερο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους

• Εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων στα διοικητικά ιεραρχικά επίπεδα (Γενική Δ/νση, Δ/νση, Τμήμα) και των αντίστοιχων θέσεων ευθύνης. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τη μείωση των καταβαλλόμενων επιδομάτων για τις θέσεις ευθύνης και από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

• Σχεδιασμός λιτών διοικητικών δομών

• Διαμόρφωση συνεκτικής διοικητικής οργανωτικής πυραμίδας

• Σύσταση στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ενιαίας υποστηρικτικής μονάδας οικονομικών, διοικητικών και υπηρεσιών πληροφορικής, επιπέδου γενικής διεύθυνσης που θα εξυπηρετεί όλες τις γενικές και ειδικές γραμματείες του υπουργείου, επιτυγχάνοντας καλύτερο συντονισμό των πολιτικών, αποτελεσματικότερη διοίκηση του προσωπικού, βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, οικονομίες κλίμακας και οφέλη από συνέργειες.

Αναλυτικά θα προκύψουν:

- Ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού μεταξύ υποστηρικτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών άσκησης πολιτικής.

- Αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού.

- Ενίσχυση διοικητικής συνοχής και αποφυγή τάσεων πολυδιάσπασης.

- Εξορθολογισμός της κατανομής ευθυνών.

- Αποτελεσματική διοίκηση δομών.

Μέσω της μείωσης των δομών από την αξιολόγησή τους, γίνεται παράλληλα το πρώτο βήμα για την ανακατανομή του προσωπικού, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα αναμένεται τον Ιούνιο, όπως προκύπτει εξάλλου από το χρονοδιάγραμμα που κατήρτησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την ομάδα Ράιχενμπαχ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο 15.000 υπάλληλοι, ενώ μέχρι το 2015 σχεδιάζεται η απόλυση συνολικά 150.000 εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε την Τρίτη προβλέπει την κατάργηση της πριμοδότησης της εντοπιότητας για προσλήψεις σε παραμεθόριες περιοχές ή περιοχές με 10.000 κατοίκους. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η εν λόγω ρύθμιση στοχεύει στον εξορθολογισμό των προσλήψεων και αποσπάσεων υπαλλήλων που πλέον θα περνούν από το στενό κόσκινο και την έγκριση των αρμόδιων οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.