Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Εισαγγελική έρευνα σε 4 σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Ερευνα σε 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πωλούσαν ρύζι με κέρδος από 37% έως 47%
Του Αλ. Αυλωνίτη
Δυναμικά παρεμβαίνουν οι εισαγγελικές αρχές προκειμένου να κτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά των τροφίμων και να πέσουν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Χθες παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να...


 διαπιστωθεί αν τέσσερις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ έχουν διαπράξει το αδίκημα της αισχροκέρδειας πουλώντας συσκευασμένο ρύζι με μεγάλο κέρδος και ακριβή τιμή στο καταναλωτικό κοινό. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα ερευνηθεί εάν υπάρχει αισχροκέρδεια και σε άλλα προϊόντα.

Την παραγγελία για έρευνα έδωσε ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ν. Παντελής (που εποπτεύει των ερευνών για τα οικονομικά αδικήματα) ύστερα από σχετική αναφορά που υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σ. Ξυνίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθούν και θα ενταθούν οι ενέργειες των εισαγγελικών αρχών, σε μια προσπάθεια να κτυπηθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που πλήττουν τους καταναλωτές σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Οι διώξεις που θα ακολουθήσουν θα συντονιστούν με έρευνες που θα ζητηθεί να γίνουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές (δημιουργία «καρτέλ) από εταιρείες που οδηγούν σε άνοδο των τιμών.

Στην αναφορά του Σ. Ξυνίδη γινόταν λόγος για δειγματοληπτικούς ελέγχους που έδειξαν ότι το ρύζι πωλείτο με κέρδος που κυμαινόταν από 37% έως 47%, κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρήθηκε μη ανεκτό. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ενώ στα χαρτιά εμφανιζόταν η χονδρική τιμή μεγαλύτερη της λιανικής, στην πράξη αυτό επιτυγχανόταν με μεγάλες εκπτώσεις και «μπόνους» που είχαν οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου, με συνέπεια να επιτυγχάνουν σημαντικά κέρδη.

Ο Ν. Παντελής έστειλε την παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Ελ. Ράικου υποδεικνύοντάς της να αναθέσει την υπόθεση στην Οικονομική Αστυνομία, γιατί εκείνη διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό για μια τόσο πολύπλοκη έρευνα.

Ειδικοί έλεγχοι
Και τούτο διότι -όπως τονίζει- χρειάζονται ειδικοί έλεγχοι για να διακριβωθούν ποια είναι τα ακριβή ποσοστά κέρδους που αποκόμισαν ή αποκομίζουν οι αλυσίδες υπεραγορών, όχι μόνο από το ρύζι, αλλά και από άλλα ενδεχομένως προϊόντα, προκειμένου να αξιολογηθεί στη συνέχεια από την Εισαγγελία αν θα ασκηθούν διώξεις για αισχροκέρδεια. Παράλληλα ζητείται και η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ερευνηθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές από δύο εταιρείες.

πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.