Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μετά από 61 χρόνια αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας

Μετά από 61 χρόνια αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας                                                                                  Σε δημόσιο διάλογο μακράς πνοής έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που συντάχθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή....

Στο σχέδιο αυτό προβλέπονται ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα εδώ και 61 χρόνια Ποινικό Κώδικα, ο οποίος στο μεσοδιάστημα των ετών αυτών δέχθηκε πολλαπλές τροποποιήσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του νέου Κώδικα, έκανε μία «θλιβερή διαπίστωση», όπως τη χαρακτήρισε: «Το Δικαιϊκό μας σύστημα στο σύνολό του πάσχει. Πολυνομία. Κακονομία. Αναποτελεσματικότητα. Καθυστερήσεις σε βαθμό αρνησιδικίας».

Πρόσθεσε ότι οι διαπιστώσεις αυτές αποτυπώνονται κυρίως στο χώρο της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε την «επιτακτική ανάγκη για νέους Κώδικες σε όλο το φάσμα του δικαιϊκού μας συστήματος» και πρόσθεσε: «Με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα επιχειρείται η αντικατάσταση, η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός του Ποινικού Κώδικα του 1951. Ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή που είχε την σφραγίδα του Ν. Χωραφά. Και εκείνος ο Κώδικας θεωρείται μεγάλο επίτευγμα της νομικής επιστήμης και των απόψεων, ιδεών και επιλογών που υιοθέτησε η πολιτική εξουσία εκείνη την χρονική περίοδο. Στη διαδρομή των εξήντα ενός ετών, ο Ποινικός Κώδικας τροποποιήθηκε συχνά και στο γενικό μέρος και στο ειδικό. Καμία, όμως, από τις τροποποιήσεις του δεν ανέτρεψε ούτε κατήργησε τη δομή εκείνου του ιστορικού νομοθετήματος.

»Τα πράγματα ωρίμασαν. Έτσι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε τη σύνταξη του νέου ποινικού κώδικα σε εκλεκτούς επιστήμονες. Ο καθένας τους αξίζει προσωπική αναφορά. Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο αείμνηστος Ιωάννης Μανωλεδάκης. Μετά το θάνατό του, χρέη προέδρου άσκησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου. Θα ήταν παράλειψη μου η μη αναφορά στο σημαντικό έργο και από τις δύο προηγούμενες επιτροπές, με επικεφαλής τους καθηγητές κ. Νίκο Ανδρουλάκη και κ. Χρήστο Μυλωνόπουλο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα θα απασχολήσει την επόμενη Βουλή, αφού προηγηθεί διάλογος με πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, πολίτες κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.