Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

«Επιμένουν» οι μισθολογικές ανισότητες ανδρών - γυναικών στην Ευρώπη

Απογοητευτικά τα στοιχεία ειδικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα ανδρών-γυναικών στην εργασία Απογοητευτικά τα στοιχεία ειδικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα ανδρών-γυναικών στην εργασία...
Η γυναίκες δεν έχουν γίνει ακόμη δεκτές ισότιμα με τους άνδρες όσον αφορά τις μισθολογικές τους απολαβές, ακόμη και στις... αναπτυγμένες χώρες.
Σε αυτό το απογοητευτικό συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσίευσε η ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Δικαιοσύνη και την Ισότητα, όπου φαίνεται ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσον όρο 16,4% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Παρόλο που οι μισθολογικές αυτές ανισότητες έχουν μειωθεί κατά κανόνα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά η ισότητα έρχεται με... καθυστέρηση. Όπως αναφέρει η Ε.Ε. το χάσμα παραμένει σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και στη Γαλλία (η οποία ωστόσο παραμένει στο μέσον της κατάταξης, με μία διαφορά 16%).
«Η αρχή της ισότητας στην μισθοδοσία των ανδρών και γυναικών απασχολούμενων στην ίδια εργασία περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες από το 1957. Είναι πλέον καιρός αυτή η συνθήκη να εφαρμοσθεί παντού», τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ, παρουσιάζοντας την έκθεση.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως το 2010 η διαφορά στις μισθολογικές αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στο 16,4% στους κόλπους της Ε.Ε.. Τα στοιχεία καταγράφουν μία ελαφρά κάμψη της τάσης, καθώς προηγουμένως ανερχόταν σε 17%. Το ύψος της διαφοράς αυτής ξεκινά από 2% στην Πολωνία, φθάνοντας στο 27% στην Εσθονία, περνώντας από το 8,8% του Βελγίου.
Οι διαφορές στις απολαβές αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής.
Η διαφορά στους μισθούς αντανακλά, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τη δυσκολία συμβιβασμού της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Ορισμένες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν περισσότερες άδειες για οικογενειακούς λόγους, ή να μην εργάζονται με πλήρες ωράριο. Ωστόσο, επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαφορά των μισθολογικών απολαβών αντανακλά τις επίμονες ανισότητες στην αγορά εργασίας στο σύνολό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.