Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Στους... ήχους της καρδιάς

Η μουσική βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εξισορροπεί την αρτηριακή πίεσηΗ μουσική βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση...
Το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά μπορεί να αποδειχτεί η μουσική σύμφωνα με τα ευρήματα ολοένα και περισσότερων ερευνών. Οι νέες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνηγορούν ότι το άκουσμα ενός κομματιού μουσικής μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει το ρυθμός της καρδιάς και να ελαττώσει ή να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η καρδιακή ανεπάρκεια, που είναι από τις σοβαρότερες καρδιοπάθειες, συνυπάρχει με κατάθλιψη περίπου στο 1/3 των ασθενών. Η κατάθλιψη επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία βελτιώνεται στο άκουσμα μουσικής και μάλιστα συνδέεται με τη λειτουργία της καρδιάς.
Η καρδιά έχει νεύρα. Το λεγόμενο καρδιακό πλέγμα βρίσκεται υπό την επίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του λεγόμενου συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος. Το συμπαθητικό σύστημα επιταχύνει τους ρυθμούς της καρδιάς, ενώ το παρασυμπαθητικό σύστημα τους επιβραδύνει.
Διά μέσου των νεύρων της καρδιάς επικοινωνεί ο εγκέφαλος με την καρδιά. Διά μέσου του καρδιακού πλέγματος δίνονται εντολές από τον εγκέφαλο προς την καρδιά για να προκληθούν ταχυκαρδίες, βραδυκαρδίες και γενικότερα αρρυθμίες.
Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση. Ο θυμός, ο φόβος, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Το ερωτικό σκίρτημα της καρδιάς δεν είναι τίποτε άλλο από μία απλή ταχυκαρδία, αποτέλεσμα της εγκεφαλικής εντολής.
Η μουσική με τα συναισθήματα που ξυπνά διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Τα φαινόμενα αυτά εκμεταλλεύεται - με την καλή έννοια του όρου- η καρδιολογία, η οποία τα προσαρμόζει ανάλογα, με στόχο να βελτιώσει τη συμπεριφορά της καρδιάς ενός καρδιοπαθούς. Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.