Αν και η επιστήμη απέχει πολύ ακόμα από το ελιξίριο της αιώνιας αγάπης, έχει ανακαλύψει μερικά μυστικά που μπορούν να κάνουν ευτυχισμένο τον γάμο σας....
1. Παντρευτείτε κάποιον που ξοδεύει όπως και εσείς. Οι «σφιχτοχέρηδες» που παντρεύονται «κουβαρντάδες» συχνά υπονομεύουν το γάμο τους.
Ο δρ Σκοτ Ρικ από την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1.000 παντρεμένους και ανύπαντρους εθελοντές, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν σχέση με άτομα εκ διαμέτρου αντίθετα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, είχαν και τους περισσότερους τσακωμούς γύρω από τα οικονομικά.
Επιπλέον, όσοι από αυτούς ήταν κιόλας παντρεμένοι, είχαν μακροπρόθεσμα την χαμηλότερη ικανοποίηση από τον γάμο τους, σε σύγκριση με όσους ήταν παντρεμένοι με άτομα που «κουβαλούσαν» τα ίδια (οικονομικά) μυαλά.
«Αν και δύο κουβαρντάδες θα συσσωρεύσουν περισσότερα χρέη εάν παντρευτούν απ’ ό,τι εάν παντρευτούν τσιγκούνηδες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να τσακώνονται για τα οικονομικά τους», δήλωσε ο δρ Ρικ.
2. Να κάνετε πολύ σεξ. Αν η κρίση έχει κάνει τα νεύρα και των δυο σας να «παίζουν», και νιώθετε πως γκρινιάζετε πολύ, συγχύζεστε εύκολα και η ψυχική σας διάθεση παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις, το συχνό σεξ μπορεί να είναι η απάντηση.
Μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τένεσι και δημοσιεύθηκε το 2010 στο επιστημονικό περιοδικό «Social Psychological and Personality Science» έδειξε πως η νευρωτική συμπεριφορά (σαν κι αυτή που περιγράφηκε προηγουμένως) μπορεί εύκολα να υπονομεύσει έναν γάμο. Όταν όμως το ζευγάρι κάνει πολύ σεξ, αυξάνεται κατακόρυφα η ικανοποίηση από τον γάμο.
Και αν το σεξ που κάνετε δεν είναι καλό, μην αποθαρρυνθείτε. Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BJU International» έδειξε ότι το σεξ συχνά βελτιώνεται με την ηλικία. Στην πραγματικότητα, οι 50άρηδες είναι πιο ικανοποιημένοι από την ερωτική τους ζωή απ’ ό,τι οι 30άρηδες και οι 40άρηδες – σε σημείο που οι μεσήλικες να θυμούνται τα νιάτα τους στο κρεβάτι, δηλαδή όσα έκαναν στις ηλικίες 20-29 ετών.
3. Να λέτε «ευχαριστώ» και «εμείς». Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε πως στον γάμο μας κάνουμε ένα τεράστιο λάθος: όση ευγνωμοσύνη κι αν νιώθουμε για οτιδήποτε, θεωρούμε ως δεδομένο ότι ο άλλος την ξέρει και έτσι δεν λέμε ποτέ «ευχαριστώ». Η μελέτη, όμως, έδειξε πως τα ζευγάρια που μοιράζονται αυτή τη λέξη είναι πολύ πιο ικανοποιημένα από το γάμο τους απ’ όσο εκείνα που την θεωρούν αυτονόητη αλλά δεν την εκστομίζουν.
Το «εμείς» (αντί για το «εγώ») είναι εξίσου σημαντικό. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology and Aging» έδειξε πως τα ζευγάρια που έλεγαν «εμείς», «μας» και τα ρήματα στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, ήταν πολύ πιο δεμένα, επιδείκνυαν περισσότερη τρυφερότητα, είχαν λιγότερες αρνητικές συμπεριφορές και χαμηλότερο στρες ακόμα και όταν τσακώνονταν, σε σύγκριση με όσα ήταν του «εγώ», του «μου» και του πρώτου ενικού προσώπου.
4. Αποφύγετε όποιον/όποιαν σας εκνευρίζει. Αν ο/η σύντροφός σας, σας εκνευρίζει από τώρα, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε 800 εθελοντές έδειξε πως καθώς περνάει ο καιρός, οι σύντροφοι γίνονται ολοένα πιο εκνευριστικοί και απαιτητικοί ο ένας για τον άλλο και, εν ευθέτω χρόνω, γίνονται και ενοχλητικοί (αντιθέτως, τα παιδιά και τους φίλους μας τους βρίσκουμε μονίμως υπέροχους).
Αν λοιπόν πριν από τον γάμο νιώθετε πως σας εκνευρίζει το ταίρι σας, φαντασθείτε τι έχει να γίνει μετά.
5. Να είστε σκληροί. Αν σας φοβίζουν οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια, ξανασκεφθείτε το. Μελέτες του ψυχολόγο δρος Τζέιμς ΜακΝάλτι από το Πανεπιστήμιο του Τένεσι έδειξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει ένας γάμος είναι να τα λέει το ζευγάρι μεταξύ του «έξω από τα δόντια» και όχι μονίμως να υποχωρεί ο ένας και ο άλλος να παριστάνει τον γενικό δερβέναγα.
Άλλες μελέτες του ίδιου ερευνητή έδειξαν πως στα ζευγάρια με σοβαρά προβλήματα, οι επικρίσεις του ενός προς τον άλλο συχνά λειτουργούν ως έναυσμα αλλαγής για όποιον τις δέχεται, καθώς και ότι μερικές φορές πρέπει να είμαστε πιο σκληροί και να μην συγχωρούμε εύκολα, εάν θέλουμε να διορθωθούν τα πράγματα.
Μάλιστα ο δρ ΜακΝάλτι πιστεύει πως καλό θα ήταν και οι σύμβουλοι γάμοι να ενθαρρύνουν την επικριτική συμπεριφορά ανάμεσα στο ζευγάρι.
6. Να «δουλεύετε» πάνω στη σχέση. Μελέτη σε 6.000 εθελοντές που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Review of General Psychology» έδειξε πως μπορούμε να είμαστε ερωτευμένοι και 20 χρόνια μετά τον γάμο, αν και ο παθιασμένος έρωτας μπορεί να έχει αμβλυνθεί και να έχει δώσει τη θέση του στην ρομαντική αγάπη, όπως την αποκαλούν οι ερευνητές. Τοκλειδίγιανασυμβείαυτό; Ηπολλήκαισκληρήδουλειά, λένε.
Όπως έδειξε η μελέτη, τα αιωνίως ερωτευμένα ζευγάρια περνούσαν χρόνο μαζί, φρόντιζαν τη σχέση τους, επέλυναν με συζητήσεις τα προβλήματά τους, συζητούσαν πολύ και έκαναν συνεχώς νέα πράγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.