Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΓΚΙΝΤΕΡ ΒΑΛΡΑΦ «Η Γερμανία επιβάλλει μοντέλο φτώχειας για να μην έχει ανταγωνισμό»

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120310/low/assets_LARGE_t_420_54039936.JPG

Το 1974 καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλακή επειδή αλυσοδέθηκε στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθεί κατά της χούντας. Σήμερα, εξοργίζεται με την ανθελληνική προπαγάνδα της «Bild». Κι όμως δεν είναι Ελληνας.

Ο Γκίντερ Βάλραφ, ο διάσημος Γερμανός «ρεπόρτερ με τα χίλια πρόσωπα» που ειδικεύεται στις μεταμφιέσεις με στόχο την....

 καταγραφή της κοινωνικής και εργασιακής πραγματικότητας στη Γερμανία, μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής» για την αθέατη πλευρά της ευρωπαϊκής «ατμομηχανής». Ακούραστος παρά τα 70 του χρόνια, ο θρυλικός δημοσιογράφος υποδύεται σήμερα έναν νέο, κρυφό προς το παρόν, ρόλο και προειδοποιεί την Ελλάδα για το σχεδόν... μακιαβελικό σχέδιο του Βερολίνου το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ως μονανδικό σκοπό την ισχυροποίησή του διαμέσου της οικονομικής εξαθλίωσης των υπολοίπων.

Παριστάνοντας μια τον Τούρκο, μια τον Αφρικανό, ο Βάλραφ αποκαλύπτει στα βιβλία του τη σκληρή αλήθεια που βιώνει ένας μετανάστης στη χώρα του αλλά και τους κινδύνους που παραμονεύουν για το σύνολο των εργαζομένων εάν δεν μπει ένα φρένο στην επέλαση των ισχυρών οικονομικών μάνατζερ. Χαρακτηρίζοντας «αισχρή» την «Bild», ο Βάλραφ -ο οποίος εργάστηκε ινκόγνιτο επί τρεις μήνες στη γερμανική εφημερίδα βγάζοντας στη φόρα τα «άπλυτά» της- εκφράζει την αγανάκτησή του με τον τρόπο που η τελευταία προσπαθεί να στρέψει τη γερμανική κοινή γνώμη κατά των Ελλήνων.

Στα βιβλία σας αναφέρεστε στην «αθέατη πλευρά» του γερμανικού οικονομικού θαύματος. Πώς συνοψίζεται αυτή η «σκοτεινή», όπως την αποκαλείτε, πλευρά της ισχυρότερης οικονομίας στην ΕΕ;

Οπως λέει και ο Μπρεχτ, «αυτούς που είναι στο σκοτάδι, δεν μπορείς να τους δεις». Υπάρχουν όμως... και δουλειά μου, πιστεύω, είναι να τους αποκαλύπτω. Η σκοτεινή πλευρά της σχεδόν «αλαζονικής» γερμανικής οικονομικής ισχύος βρίσκεται τόσο εδώ, στην ίδια τη χώρα, όσο και σε άλλα κράτη όπου δραστηριοποιούνται γερμανικές επιχειρήσεις. Παντού, εργαζόμενοι «ματώνουν» προκειμένου κάποιοι άλλοι, στη Γερμανία, να συσσωρεύσουν κέρδη. Το έχω βιώσει στο πετσί μου. Με λίγα λόγια, η εργασιακή ασφάλιση έχει πάει περίπατο, τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται, οι μισθοί έχουν καταρρεύσει. Να φανταστείτε πως στην Ανατολική Γερμανία, πάνω από το 10% των εργαζομένων δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον μισθό του και επιβιώνει χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις, ενώ 1 στα 6 παιδιά ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας!

Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν πως η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει το δικό της μοντέλο ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Δεν νομίζω. Η Γερμανία δεν θέλει να επιβάλει κανένα μοντέλο ανάπτυξης στον οποιοδήποτε. Αυτό που θέλει είναι να επιβάλει στα άλλα κράτη -και για την ώρα αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα- ένα «μοντέλο φτώχειας» με απώτερο σκοπό να εξουδετερώσει τον όποιο μελλοντικό ανταγωνισμό. Το ίδιο έγινε την περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Το εγχείρημα οδήγησε στην ταχεία αποβιομηχανοποίηση της Ανατολικής Γερμανίας και οι συνέπειες για τους πολίτες ήταν ακραίες, όπως φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας: διάλυση του κοινωνικού ιστού, αύξηση της καταστολής, δημιουργία μιας δεξαμενής φθηνού εργατικού δυναμικού, εξαγορά της όποιας εκμεταλλεύσιμης βιομηχανίας και του τριτογενούς τομέα, καθώς και ενσωμάτωση των επιχειρήσεων αυτών στην ευρύτερη επενδυτική στρατηγική της «μαμάς» Γερμανίας.

Το 1974 ήρθατε στην Ελλάδα να διαμαρτυρηθείτε κατά της χούντας. Εάν βρισκόσασταν σήμερα στη χώρα μας θα κατεβαίνατε στους δρόμους;

Αδιαμφισβήτητα. Θα διαδήλωνα κατά των δισεκατομμυριούχων -Ελλήνων, Ευρωπαίων και Αμερικανών- που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο. Θα διαδήλωνα κατά των μάνατζερ της Goldman Sachs, οι οποίοι, ενώ είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη Δύση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζουν ανενόχλητοι τη λεηλασία, έχοντας μάλιστα καταφέρει να αναρριχηθούν στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, όπως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα των μνημονίων, τι θα διερευνούσατε;

Θα προσπαθούσα να ξεσκεπάσω αυτό το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στους οικονομικούς μάνατζερ και την πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι το σκάνδαλο. Εχει σημασία να μπορέσει να αποκαλυφθεί σε ποια έκταση έχουν γραφτεί αυτά τα μνημόνια από τους προαναφερθέντες μάνατζερ. Ποιοι πραγματικά θέτουν τους όρους του «παιχνιδιού»; Ποιοι είναι τελικά αυτοί που καθορίζουν τι και πώς θα πληρώσει ο ελληνικός λαός;

Μία από τις πρώτες σας δημοσιογραφικές αποστολές αφορούσε την εφημερίδα «Bild». Τι κρατάτε από αυτή την εμπειρία;

Η «Bild» έχει τη δύναμη να επηρεάζει, όσο καμία άλλη εφημερίδα, την κοινή γνώμη με αποτέλεσμα να είναι σε θέση ακόμη και να κατευθύνει τα πολιτικά δρώμενα. Αυτή η εφημερίδα είναι ξενοφοβική, εθνικιστική και τροφοδοτεί κυριολεκτικά το κοινωνικό μίσος. Η μέθοδός της είναι απλή: βασίζεται στην κοινωνική ή ψυχική καταστροφή των διαπομπευομένων, κάτι που -όπως υποστήριζαν- αυξάνει τη κυκλοφορία! Σκοπός μου ήταν να αποκαλύψω την απόλυτη ασυνειδησία με την οποία λειτουργούν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της.

Να περιγράψω με κάθε λεπτομέρεια τα εργαλεία που χρησιμοποιούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του εκδότη τους. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα ασύστολα ψεύδη, τη δυσφήμηση, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και τη συνειδητή προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Εχω στην κατοχή μου γράμματα ανθρώπων που μετά την κατασυκοφάντησή τους από την «Bild» αυτοκτόνησαν...

Σήμερα η «Bild» πρωτοστατεί στην ανθελληνική προπαγάνδα. Εχετε παρακολουθήσει αυτά τα δημοσιεύματα;

Η εθνικιστική προπαγάνδα εναντίον των Ελλήνων που παρουσιάζονται ως τεμπελόσκυλα που ζουν σε βάρος μας και συνάμα το κάλεσμα στη γερμανική κοινωνία να εναντιωθεί σε αυτό το «κακό», όλα αυτά είναι αισχρά αλλά και «τυπικά» της «Bild». Εννοείται, βέβαια, πως για τους πλούσιους και τις τράπεζες που επωφελούνται από την ελληνική κρίση... δεν θα βρεις ούτε λέξη.

Ρεπορτάζ: ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ/ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.