Ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αποκτά η Mozilla, χάρη στο browser Firefox, που εγκαινίασε το 2002. Σήμερα, περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούν το πρόγραμμα, με σημαντικό ποσοστό από αυτούς να έχει εξελιχθεί σε φανατικούς χρήστες....
Η Google, αναγνωρίζοντας την επιτυχία του συνεργατικού Firefox, δαπανά κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια, ώστε το παράθυρο αναζήτησής της να βρίσκεται σε προβεβλημένο σημείο στη σελίδα του δημοφιλούς browser. Η επένδυση αυτή φέρεται να εξασφαλίζει το 85% των συνολικών εσόδων της Mozilla. «Αν για οποιοδήποτε λόγο, η συμφωνία με την Google δεν ανανεωθεί, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ», είπε η πρόεδρος της Mozilla, Μίτσελ Μπέικερ, που φοβάται ότι η παρουσία νέων ανταγωνιστών του Firefox, όπως του Chrome της ίδιας της Google, θα μεταβάλει τα δεδομένα.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το Chrome ξεπέρασε το μερίδιο αγοράς του Firefox μέσα στον Ιανουάριο, ενώ αν η τάση αυτή συνεχισθεί, η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών θα μεταβληθεί επί το χείρον. Η Mozilla αναζητά τώρα νέα πηγή εσόδων.
Η εταρία αναπτύχθηκε χάρη στις αστοχίες του Internet Explorer της Microsoft, που έκανε τους χρήστες του ευάλωτους σε κακόβουλο λογισμικό, όπως malware και spyware. «Αναδειχθήκαμε χάρη στα λάθη του Explorer. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε ένα βαθμό ελέγχου στο χρήστη, που επανέφερε την ανθρώπινη υπόστασή του. Οταν ο χρήστης χειραγωγείται από τον κατασκευαστή του λογισμικού, τότε γίνεται αντικείμενο», λέει η κ. Μπέικερ.
Η πρόεδρος του ιδρύματος Mozilla, που είναι μη κερδοσκοπικό, εκφράζει την ανησυχία της ότι η σύγχρονη τάση προς όφελος των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, κατακερματίζει τον έλεγχό μας πάνω στις ζωές μας. «Το Διαδίκτυο δημιουργήθηκε με στόχο την αλληλοσύνδεση και όχι την ψηφιακή απομόνωση», υπογραμμίζει η κ. Μπέικερ.
Ο ειδικός του Ιντερνετ, Κόρι Ντοκτόροφ, επικεφαλής της ιστοσελίδας BoingBoing.net, υποστηρίζει ότι η φύση της Mozilla, ως μη κερδοσκοπική οργάνωση κάνει όλη τη διαφορά. «Η Mozilla μπορεί να παραμείνει στη σημερινή της θέση, που θυμίζει μία “Ελβετία” της τεχνολογίας με ένα σκοπό ύπαρξης: να βελτιώσει το Διαδίκτυο. Αυτός πρέπει να παραμείνει ο ρόλος της Mozilla», λέει ο Ντοκτόροφ.
πηγή: kathimerini.gr, με πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.