Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου*
Με μια παράγραφο που λέξη προς λέξη συνοψίζει τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι 27 αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα για το τι περιμένουν το επόμενο διάστημα...
Σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου που διέρρευσε στο τύπο οι 27 αναφέρουν ότι:
«Προσδοκούμε έναν ομαλό σχηματισμό νέας κυβέρνησης η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα προσαρμογής και επαρκή πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται... Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Επαναλαμβάνουν ότι «τα μέλη της Ευρωζώνης από το Μάιο του 2010 συνεισφέρουν σημαντικά για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δείχνοντας απαράμιλλη αλληλεγγύη. Μαζί με το ΔΝΤ, η έως τώρα χρηματοδότηση ανέρχεται στα 148 δισ. ευρώ», υπολογισμό στον οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο επίτροπος Ρεν.
Δεν παραλείπουν να αναγνωρίσουν τις «σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών», που όμως πρέπει να αποφασίσουν στις κάλπες με «πλήρη κατανόηση των προκλήσεων που θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν». Τέλος καταλήγουν πως «μαζί, έχουμε αναπτύξει μία συνεργασία αλληλεγγύης και αμοιβαίας ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», δίνοντας σαφώς το στίγμα ότι η συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης είναι άμεση συνάρτηση της εφαρμογής του προγράμματος.
Μέτρα κατά της ύφεσης ζήτησε ο Π. Πικραμένος
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια του δείπνου και αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα των εκλογών. Επεσήμανε ότι εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας αγωνία για το μέλλον. Μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και την ανεργία που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%.
Όπως είπε ο κ. Π. Πικραμένος «αυτό το κόστος προσαρμογής δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες». Πρότεινε μάλιστα κάποια μέτρα, όπως ότι Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσει ενώ έχει φτάσει η ώρα και τα Ευρωομόλογα έργων να μπουν στην αναπτυξιακή εξίσωση.
Η εκταμίευση των 6,5 δις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες θα βοηθήσει σημαντικά την αλλαγή του κλίματος στην αγορά.
Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει η «αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων». Ζήτησε μάλιστα και την «ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού».
*στο real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.