Δημιουργία Ξανά, με τους δύο τελευταίους να έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Facebook.
«Τα μικρότερα κόμματα χειρίστηκαν πολύ καλύτερα τα social media σε σχέση με τα μεγαλύτερα, που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κυρίως ως διαφημιστικό μέσο», σημειώνει στην «ΗτΣ» ο Πάνος Κορδονούρης, διευθυντής της εταιρείας New Media Concept, η οποία εξειδικεύεται στο χώρο της στρατηγικής στα online μέσα. «Στα social media φάνηκε ξεκάθαρα τι πιστεύει ο κόσμος για τους πολιτικούς. Και οι πολίτες ψηφίζουν με βάση την εικόνα που έχουν για τα πολιτικά κόμματα».
Για πολιτικούς σχηματισμούς που δεν είχαν μεγάλη πρόσβαση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο αποτελούσε ουσιαστικά μονόδρομο τα τελευταία χρόνια. «Αυτό εξελίχθηκε σε πλεονέκτημα στις πρόσφατες εκλογές, καθώς τα στελέχη των μικρότερων κομμάτων γνώριζαν καλύτερα το διαδίκτυο και τα social media και πώς να τα αξιοποιήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και περισσότερο θόρυβο», σημειώνει ο Νίκος Μουμούρης, δημοσιογράφος που ασχολείται πολλά χρόνια με το Internet και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Ενδιαφέρον είναι, πάντως, το ότι, όπως σημειώνει ο κ. Μουμούρης, στο Twitter υπήρχε η πρόβλεψη πριν από τις τελευταίες εκλογές ότι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.
Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται εδώ και αρκετά χρόνια με το διαδίκτυο, η προ των εκλογών της 6ης Μαΐου αντιμετώπιση των social media από τα κόμματα δεν έχει αλλάξει από τις 7 Μαΐου μέχρι σήμερα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο «θόρυβος» που υπάρχει για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι αναφορές που γίνονται έχουν τετραπλασιαστεί. Κάτι που οφείλεται, όπως είναι προφανές, και στο εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο προωταγωνιστή.
Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και η εξειδικευμένη εταιρεία Sidebar σε μελέτη που δημοσίευσε στα μέσα της εβδομάδας στο blog της κάνει λόγο για «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ». Τα στοιχεία, άλλωστε, είναι αρκετά εντυπωσιακά: Οι αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, YouTube), στα blogs και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες στον ένα μήνα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου υπερτετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τον προ των εκλογών μήνα, ξεπερνώντας όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της Sidebar, το ΠΑΣΟΚ είχε 208.000 αναφορές, η Νέα Δημοκρατία 182.000 αναφορές και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 67.000 αναφορές. Η εικόνα ανατρέπεται εντελώς το μήνα μετά τις εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ πέφτει στις 193.000 αναφορές, η Ν.Δ. ανεβαίνει στις 220.000 και ο ΣΥΡΙΖΑ «εκτοξεύεται» στις 268.000. Ακόμη, πιο εντυπωσιακή είναι και η άνοδος στις αναφορές για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από τις 26.500 αναφορές στο όνομά του προ εκλογών, αγγίζει τις 119.000 αναφορές κατόπιν εκλογών. Η «δημοτικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή στο Twitter, οι Έλληνες χρήστες του οποίου κυμαίνονται μεταξύ 170-180.000. Σύμφωνα με τη Sidebar, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από τις εκλογές απασχολούσε σε πολύ μικρό βαθμό στο Twitter, τώρα φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα η εικόνα προ εκλογών στο Twitter είναι 74.000 αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, 55.000 αναφορές στη Νέα Δημοκρατία και 22.000 αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά τις εκλογές το τοπίο ανατρέπεται με 63.000 αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, 73.000 στη Νέα Δημοκρατία και 118.000 αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ.
Καλύτερη διαχείριση
Λόγω της μορφής του μέσου, το Internet και ιδίως τα social media χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς και για την καλύτερη διαχείριση των κρίσεων. Η διχογνωμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την οικονομική πολιτική εντοπίστηκε πρώτα στο Facebook και στο Twitter, παράλληλα, όμως, τα στελέχη των διαφόρων συνιστωσών είχαν την ευκαιρία να αντιδράσουν άμεσα και να διαχειριστούν όσο μπορούσαν καλύτερα την κρίση.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι αμφίδρομες δυνατότητες του Internet χρησιμοποιήθηκαν σε πολλαπλά επίπεδα. Καταρχήν για τη διάδοση θεωριών «συνωμοσίας» που δημιουργούσαν εντυπώσεις στους πολίτες. Παράλληλα, όμως, είδαμε και μεγάλη χρήση του video. Τόσο για τη διακωμώδηση ομιλιών και διαφημιστικών σποτ όσο και για να εντοπίζονται οι διαφορετικές -και πολλές φορές αντίθετες μεταξύ τους- απόψεις που εκφράζονταν από τα στελέχη των κομμάτων.
πηγή: Ημερησία του Σαββάτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.