Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Standard & Poor’s:Να αποφύγουμε μια…τυχαία Grexit

Μία στις τρεις πιθανότητες δίνει για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Standard & Poor’s, με φόντο την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου και το εξαιρετικά αβέβαιο αποτέλεσμα.
Παρά την...


 ευρεία στήριξη που προσφέρουν στην ευρωζώνη όλα τα μεγάλα κόμματα αλλά και η κοινή γνώμη, ο Moritz Kraemer, επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου για την περιοχή της ευρωζώνης, εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει πιθανότητες να εξέλθει της ευρωζώνης.

Η ελληνική έξοδος μπορεί να προκληθεί… τυχαία. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, μπορεί να οδηγήσει σε παύση της εξωτερικής χρηματοοικονομικής βοήθειας, σημειώνει ο αναλυτής της S&P.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να ισοσκελίσει άμεσα τον προϋπολογισμό της. Δεδομένων των δομικών προβλημάτων της Ελλάδας, όπως τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, η κυβέρνηση έχει περιορισμένες επιλογές.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η οικονομική συρρίκνωση είναι πιθανό να επιδεινωθεί, με την ανεργία να αυξάνεται και την πολιτική και κοινωνική κρίση να χειροτερεύει. Κι αν επικρατήσει η απελπισία, οι λαϊκίστικες προτάσεις όπως είναι η έξοδος από το ευρώ, ενδεχομένως να επικρατήσουν.

Το κόστος της επιστροφής στην δραχμή

Από οικονομικής άποψης, η υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος είναι πιθανό να έχει μεγάλο κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Ενώ προσωρινά θα ωφεληθούν οι εξαγωγές, η έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να γιατρέψει κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή τη μικρή εξαγωγική βάση, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τις μεγάλες ανισορροπίες.

Ένα μορατόριουμ της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, θα βελτιώσει το ταμειακό έλλειμμα μέσω της μείωσης των εξωτερικών πληρωμών. Ωστόσο το εναπομείναν εμπορικό έλλειμμα ενδεχομένως να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθεί.

Όσον αφορά τη «βαριά βιομηχανία» που είναι ο τουρισμός, είναι απίθανο να προσφέρει αυξημένα έσοδα παρά την πιο φθηνή δραχμή.

Οποιοδήποτε σημάδι ότι μια ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα οδηγήσει σε ένα κύμα προσωπικών και εταιρικών χρεοκοπιών, ενώ θα υπάρξουν και ποικίλα νομικά κωλύματα, εξηγεί ο Kraamer.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, ο ιδιωτικός τομέας έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο απόθεμα του εξωτερικού χρέους, πληρωτέο σε ευρώ, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Αθήνα.

Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει ξανά. Μετά το PSI, σχεδόν όλο το κρατικό χρέος υπόκειται σε ξένο δίκαιο και αποπληρώνεται σε ευρώ. Αν σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να καλύψει ακόμα και βασικές της ανάγκες όπως είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια και η φαρμακευτική περίθαλψη.

Με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να είναι αφερέγγυος, τον ιδιωτικό τομέα να χρεοκοπεί και την οικονομική δραστηριότητα να παραλύει, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Τα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό ότι θα μειωθούν περαιτέρω, αναγκάζοντας τη νέα κυβέρνηση να βρει επιπλέον έσοδα. Με άλλα λόγια, το σενάριο της εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό να επισπεύσει την καθοδική πορεία της οικονομικής συρρίκνωσης , κάτι που ήλπιζαν να αποφύγουν οι εμπνευστές του μνημονίου.

Θα είναι ισχυρή η ευρωπαϊκή απάντηση;

Ο Kraamer εκτιμά ότι οι καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην έξοδό της από το ευρώ. Οι συνέπειες της δραχμοποίησης θα οδηγήσουν τις χώρες να ενισχύσουν την προσπάθεια προσαρμογής, ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες μιας αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Παράλληλα η S&P θα περίμενε από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να υποστηρίξουν τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να αποτρέψουν κι άλλες αποχωρήσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης εύλογα υποθέτει ότι μια ελληνική έξοδος θα εδραιώσει την αντίληψη ανάμεσα στους επενδυτές, ότι η ένταξη στην ευρωζώνη είναι αναστρέψιμη. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να δημιουργήσει νέες πιέσεις από τις αγορές προς τα περιφερειακά μέλη της ευρωζώνης, γεγονός που θα απαιτήσει μια ισχυρή απάντηση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η S&P εκτιμά ότι αυτή η απάντηση θα ακολουθήσει, ωστόσο αν αποδειχθεί ανεπαρκής να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους καταθέτες και τους επενδυτές, τότε τα προβλήματα της ευρωζώνης θα κλιμακωθούν. Κι αυτό μπορεί να έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην κυρίαρχη πιστοληπτική ικανότητα.

πηγή:sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.