Οι Γερμανοί σπεύδουν να απειλήσουν την Ελλάδα με παύση της χρηματοδότησης και ανεξέλεγκτη χρεωκοπία, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μπαρόζο - Σαμαρά. Την ίδια ώρα, ο στόχος εξεύρεσης 11,5 δισ. ευρώ για την χώρα μας αποτελεί παρελθόν, αφού σύμφωνα με τους δανειστές, πλέον χρειάζονται 14 δισ. ευρώ, λόγω της ύφεσης που επικρατεί στη χώρα, και που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα ξεπεράσει το 7%! Έρχεται ανώτατο πλαφόν 2.000 ευρώ στις συντάξεις! Διαβάστε αναλυτικά στο planet-greece όλες τις εξελίξεις....
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα δέχθηκε μέσα σε 48 ώρες «ομοβροντία» προειδοποιήσεων και απειλών από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και τους Γερμανούς υπουργούς Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, και Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Μπαρόζο αποτελεί κίνηση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας. «Βοηθήστε με για να σας βοηθήσω» θα είναι το πολιτικό μήνυμα που θα φέρει ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, μόλις 48 ώρες μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Επιτροπής έρχεται να ενημερώσει, αλλά και να προειδοποιήσει την κυβέρνηση, καθιστώντας σαφώς ότι ο ίδιος προσωπικά θα «βάλει πλάτη» προκειμένου να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προηγουμένως έργο. Θα ζητήσει απτά αποτελέσματα, δηλαδή δείγματα γραφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε όλα τα μέτωπα, το δημοσιονομικό, τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Νέο κούρεμα
Οι νουθεσίες από τον κ. Μπαρόζο αναμένεται να διαδεχθούν σειρά αρνητικών μηνυμάτων που έρχονται στο εσωτερικό από την Ευρώπη, με τελευταίο δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο γίνεται λόγος για τρεις αξιωματούχους της ΕΕ, οποίοι υποστηρίζουν πως αναμένεται να αποδειχθεί αναγκαία νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας αναμένεται να κληθεί να το καλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς την συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .
«Κούρεμα» σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα
Συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα φαίνεται ότι θα υποστούν το μεγαλύτερο «κούρεμα» στο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητεί η τριμερής.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, να τεθεί τελικά πλαφόν 2.000 ευρώ και όχι 2.400 ευρώ, στις συντάξεις.
Ο κατάλογος με τα μέτρα θα παραδοθεί την Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ θα παρουσιαστεί και στους επικεφαλής της τρόικας.
Η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση έχει οριστεί για την Πέμπτη.
Στόχος της κυβέρνησης, στο συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας να παρουσιάσει ένα πλαίσιο μέτρων χωρίς να συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα για περίπου 10 ημέρες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο και θα επιστρέψουν γύρω στις 20 Αυγούστου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους.
Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, την οποία θα λάβει η χώρα τον Σεπτέμβριο.
Της εκταμίευσης θα προηγηθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου 2 , το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα μέτρα ύψους 3 δισ. που θα πρέπει να ληφθούν εντός του έτους και με την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία (2013 – 2014).
Μόνο που μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι η ύφεση στη χώρα ίσως ξεπεράσει το 7% πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη, που κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης συνολικά 14 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λήψη νέων μέτρων.
Επιμένει ο Ρέσλερ
Μιλώντας στην Rheinische Post (Ράινισε Ποστ) ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκφράζει την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες στην Ελλάδα και προσθέτει: «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή.Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν».
Τα προβλήματα της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε γνωστά, και στις χρηματαγορές, λέει ο Φ. Ρέσλερ και συμπληρώνει πως εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια. «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην ευρωζώνη».
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τονίζει μάλιστα ότι σε κεντρικά πρότζεκτ, όπως στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην ίδρυση μιας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος.
*planet-greece, με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.