Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ προς Ευρωζώνη: Εφαρμόστε τις αποφάσεις – κρίνεται η παγκόσμια οικονομία

Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλης υλοποίησης των σχεδίων για δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις εκθέσεις Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής (World Economic Outlook) και Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Global Financial Stability) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 16 Ιουλίου...

Σύμφωνα με τους συντάκτες των εκθέσεων, τα συμφωνηθέντα της Συνόδου είναι «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ η ταχεία εφαρμογή τους πρέπει να αποτελέσει «προτεραιότητα», δεδομένων των διογκούμενων κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και του αυξημένου κόστους δανεισμού που ταλανίζει την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, το Ταμείο επισημαίνει ότι η υλοποίηση των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών στην Ευρωζώνη συνιστά μία από τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στα προβλεπόμενα επίπεδα (3,5% το 2012 και 3,9% το 2013), καθώς οι αναιμικές αναπτυξιακές προοπτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών και αναπτυσσόμενων οικονομιών τις καθιστούν αδύναμες να αντιμετωπίσουν τη διάχυση της κρίσης του ευρώ.

Η δεύτερη προϋπόθεση για τη διατήρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης πηγάζει από την ικανότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στη Βραζιλία, την Κίνα, και την Ινδία, να διατηρήσουν τις πρόσφατες αποφάσεις τους αναφορικά με μέτρα που διευκολύνουν τη λειτουργία των αγορών και των οικονομιών τους. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η επιβράδυνση στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων αγορών, επηρεασμένες από το δυσμενές κλίμα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και η πτώση της εσωτερικής ζήτησης σε αυτές τις χώρες.

Η έκθεση αναφέρεται και στην συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα έπειτα από τις εκλογές του Μαΐου, γεγονός που επιβάρυνε το ήδη αρνητικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να αποφύγουν για ένα μεγάλο διάστημα την αγορά επισφαλούς χρέους προερχόμενο από χώρες του κοινού νομίσματος, εν μέσω του αυξημένου κινδύνου μίας ελληνικής εξόδου.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, ενώ προβλέπεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2012 στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ. Το Ταμείο κάνει λόγο για διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για έλλειμμα 2 δισ. ευρώ. Συνολικά το δημοσιονομικό έλλειμμα για τη χώρα υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 7% αντί της αρχικής πρόβλεψης του 6,7%.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.