16χρονοι... επιχειρηματίες!
Επιστράτευσαν τη φαντασία τους, βρήκαν την κατάλληλη επιχειρηματική ιδέα και μπήκαν στον κόσμο των μπίζνες πριν καν ενηλικιωθούν. Δεκαεξάχρονοι μαθητές Λυκείου έστησαν τις δικές τους «επιχειρήσεις» εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάφεραν να διακριθούν....
Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έθεσαν τα θεμέλια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αφού μόλις τελειώσουν το Λύκειο θα έχουν στρωμένη δουλειά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χαράς Καλημέρα, για λογαριασμό της Ημερησίας, περισσότεροι από 1.000 μαθητές, ηλικίας 15 έως 17 ετών, από δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια της χώρας πήραν μέρος φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» που υλοποιείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητα Νέων (ΣΕΝ) - Junior Achievement Greece. Τη «χρυσή» τριάδα κατέκτησαν οι μαθητικές επιχειρήσεις «GRINN Α.Ε.» για την κατασκευή ενός οικολογικού ηλιακού φορτιστή για κινητά που λειτουργεί χωρίς μπαταρία λιθίου, «KalloniAgroCom» με αντικείμενο την πώληση αγροτικών προϊόντων της Μυτιλήνης μέσω ηλεκτρονικής δημοπράτησης και «MUSTERPEACE» για το πρωτοπόρο δίγλωσσο περιοδικό MUST που είναι γραμμένο από νέους για νέους.
«Μέσα από την κρίση μπορεί να γεννηθούν νέες ευκαιρίες από εφήβους που έχουν το κέφι και το μεράκι να δουλέψουν και να πετύχουν» τονίζει στην «ΗτΣ» ο Δημήτρης Κουτλής από την εταιρεία «GRINN Α.Ε.», η οποία κατέκτησε το πρώτο βραβείο και πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει στις 19 -22 Ιουλίου στο Βουκουρέστι. Το προϊόν της GRINN AE (Green Innovation), της εικονικής επιχείρησης 18 μαθητών της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, είναι ο ηλιακός φορτιστής «SunerJee». Η καινοτομία του είναι ότι λειτουργεί χωρίς μπαταρία λιθίου και η φόρτιση γίνεται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά πάνελ. «Ο φορτιστής μας είναι οικολογικός και θα ζει για πάντα. Όσο υπάρχει ήλιος, μπορεί να φορτίζει», εξηγεί ο Δημήτρης Κουτλής, τονίζοντας ότι ο χρόνος φόρτισης δεν ξεπερνά τη μία ώρα και 45 λεπτά.
Όπως μας λέει ο 16χρονος μαθητής, ο οποίος εργάστηκε στο τμήμα παραγωγής της «GRINN Α.Ε.», η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησαν τα στελέχη της επιχείρησης ήταν όταν χρειάστηκε να αγοράσουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Η ελληνική εταιρεία στην οποία είχαν αρχικώς απευθυνθεί δήλωσε αδυναμία να τα παραδώσει εντός της προθεσμίας και, έτσι, οι μαθητές στράφηκαν στην Κίνα. «Πήραμε το ρίσκο και πετύχαμε. Το κόστος παραγωγής ήταν 20 ευρώ και εμείς πουλήσαμε τους φορτιστές έναντι 25 ευρώ. Είχαμε, δηλαδή, κέρδος το οποίο και μοιράσαμε στους μετόχους της εταιρείας», καταλήγει ο Δημήτρης.
Ελαιόλαδο μέσω... δημοπρασίας
Το δεύτερο βραβείο κέρδισαν τα 13 στελέχη της «KalloniAgroCom» για την ιδέα τους να ασχοληθούν με το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ηλεκτρονική δημοπράτηση αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα, οι μαθητές της β΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου στην Καλλονή της Μυτιλήνης δέχθηκαν πρόταση από το Επιμελητήριο Λέσβου να κάνουν την εικονική επιχείρησή τους αληθινή. «Αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να εργαστούμε εδώ. Ελπίζουμε η ιδέα μας να πάρει σάρκα και οστά» σημειώνει στην «ΗτΣ» η πρόεδρος της εταιρείας, Χαρά Κατσάμπα. Όπως μας εξηγεί η 17χρονη μαθήτρια, η βασική ανάγκη η οποία ώθησε την ομάδα του Επαγγελματικού Λυκείου Καλλονής να ασχοληθεί με το θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων είναι η αδυναμία προώθησής τους στη σωστή τιμή. Η αρχή έγινε με το ελαιόλαδο. «Πρώτος πελάτης μας ήταν το κληροδότημα 'Σημαντήρη' στο οποίο πουλήσαμε δύο πακέτα υπηρεσιών και καταφέραμε να το φέρουμε σε επαφή με απλούς καταναλωτές, αλλά και με πελάτες χονδρεμπορίου», τονίζει η πρόεδρος της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έφτιαξαν ιστοσελίδα και blog προκειμένου να διαφημίσουν τον πελάτη τους, ενώ έκαναν και ηλεκτρονική δημοπράτηση, καταφέρνοντας μάλιστα να βγάλουν κέρδος 106 ευρώ από την προμήθεια της πώλησης ελαιολάδου.
3o Βραβείο
MUST ακόμη και στον Guardian
Για το τρίτο βραβείο ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός και κατέληξε σε ισοβαθμία ανάμεσα στις εικονικές επιχειρήσεις «Musterpeace» από μαθητές του Α΄ Αρσάκειου Λύκειου Ψυχικού για το δίγλωσσο νεανικό περιοδικό MUST και το «SmartPack Co» από μαθητές του Κολεγίου Ψυχικού, οι οποίοι παρουσίασαν μια ειδικά διαμορφωμένη ξύλινη κατασκευή που παρέχει δυνατότητα ψύξης ή θέρμανσης του περιεχομένου της με το πάτημα ενός διακόπτη.
Σε μια εποχή που ο χώρος των media πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, η διευθύντρια παραγωγής Βικτωρία Μουζάκη και τα υπόλοιπα στελέχη του περιοδικού MUST έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν επαγγελματικά με την έκδοσή του. «Σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε την έκδοση του περιοδικού μας όχι σε έντυπη αλλά σε ηλεκτρονική μορφή» σημειώνει η 16χρονη Βικτωρία. Μέσα σε λίγους μήνες η εταιρεία Musterpeace κατάφερε να πουλήσει 2.800 αντίτυπα από τα δύο τεύχη του περιοδικού Must βάζοντας στο ταμείο της 8.400 ευρώ. Όπως μας εξηγεί η Βικτωρία, όλα τα άρθρα του περιοδικού είναι γραμμένα από εφήβους, ηλικίας από 15 έως 18 ετών, σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) και αφορούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, κυρίως κοινωνικών και πολιτικών. «Υπουργείο Παραπαιδείας και Διαφροντιστηριακής Μάθησης» και «Τα 400 χτυπήματα» είναι δύο μόνο ενδεικτικοί τίτλοι άρθρων που αφορούν στα φροντιστήρια και στην ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία αντίστοιχα. Μάλιστα, αναφορά για το περιοδικό MUST έχει γίνει ακόμη και στο βρετανικό Guardian που φιλοξένησε άρθρο του 16χρονου αρχισυντάκτη του περιοδικού Λεωνίδα Βυζά...
Υπολόγισαν άραγε τον παράγοντα "Ελληνικό κράτος"; Και για να εξηγούμαι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροκαταβολικές πληρωμές ΦΠΑ
Παρακρατήσεις
Μηνιαίες καταστάσεις άνευ λόγου
Παρακρατήσεις κατ' εκτίμηση και κατ' αυθαιρεσία
Υποχρεωτικές απογραφές άνευ ουσίας
Έλεγχοι από διεφθαρμένους λαδιάρηδες εφοριακούς/διοικητικούς/δημοτικούς
Γρηγορόσημα
Τριψήφιο αριθμό ασήμαντων "απαραίτητων" δημοσίων κωλόχαρτων
Πολύμηνη τρεχάλα και γκελ απ' τον Αννα στον Καϊάφα για το τίποτα
Αυθαίρετες "έκτακτες" εισφορές
Εξοντωτική φορολόγηση
Περαιώσεις και τέλη επιτηδεύματος
Κερατιάτικα ΙΚΑ / ΤΕΒΕ / ΟΑΕΕ
Εγκρίσεις από ευθυνόφοβους και βαριεστημένους δημοσίους υπαλλήλους
Εξωφρενικά ενοίκια επαγγελματικής στέγης
"Αέρα" για τα ενοίκια
Ανυπέρβλητες δυσκολίες χρηματοδότησης από τράπεζες
...και τόσα άλλα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Φύγετε παιδιά! Σε άλλες χώρες! Η Ελλάδα είναι καμμένο χαρτί.