Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη – πολιτικά ανέφικτη η έξοδος

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει την ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ημέρες πριν την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην Αθήνα.....



«Όχι, δεν νομίζω πως θα συμβεί», δήλωσε λιτά ο κ. Γιούνκερ, ερωτηθείς εάν η χώρα μας θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εταίροι της Αθήνας «θα έπρεπε να εξετάσουν αυτό το ερώτημα» μονάχα «εάν η Ελλάδα αρνούταν ευθέως την προσαρμογή του προϋπολογισμού της και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

»Αλλά επειδή πιστεύω πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειες [προκειμένου] να πετύχει τους στόχους, δεν υπάρχει λόγος να προσδοκούμε πως αυτό το σενάριο εξόδου θα γίνει σχετικό», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Tiroler Tageszeitung.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ υπαναχώρησε ελαφρώς από πρόσφατη δήλωσή του με την οποία είχε χαρακτηρίσει «διαχειρίσιμη» μία τυχόν έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. «Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι μέρος της υπόθεσης εργασίας μου», σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Γιούνκερ. «Έχω πει ότι μία [ελληνική] έξοδος θα ήταν διαχειρίσιμη, με το οποίο εννοούσα ότι θα ήταν τεχνικά διαχειρίσιμη, αλλά θα ήταν πολιτικά ανέφικτη.

«Τα ρίσκα είναι ανυπολόγιστα, δεν υπάρχει νόημα στο να φαντασιωνόμαστε δημοσίως για σενάρια εξόδου», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, απορρίπτοντας ως «μη απαραίτητα» τυχόν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από τη νομισματική ένωση.

Το συγκεκριμένο σχόλιο πιθανότατα έρχεται ως απάντηση σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Telegraph ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Έρκι Τουομιόγια, αποκαλύπτοντας πως το Ελσίνκι επεξεργάζεται «επιχειρησιακά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο» όσον αφορά το μέλλον της ευρωζώνης, και εκτιμώντας πως η αποχώρηση κάποιων κρατών από το κοινό νόμισμα είναι «ζήτημα χρόνου», καθώς ο «νομισματικός ζουρλομανδύας προκαλεί μιζέρια σε πολλούς και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης».

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ επέκρινε τις αγορές για τη στάση που τηρούν προς τους μεγάλους ασθενείς της ευρωζώνης, την Ιταλία και την Ισπανία, λέγοντας πως μολονότι «οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει μεγάλες περικοπές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές τους φέρονται σαν να μην κάνουν τίποτα.

»Αποδόσεις ομολόγων πάνω από το επτά τοις εκατό είναι τελείως εκτός στόχου. Δεν αποδίδουν την πραγματική κατάσταση», κατάληξε ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο υπέρογκο κόστος δανεισμού που ταλανίζει τη Ρώμη και τη Μαδρίτη.

πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.