Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σαν σήμερα σημειώθηκε πολύνεκρη τραγωδία στην ΠΥΡΚΑΛ


Διαβάστε στο planet-greece τι έγινε στις 29 Αυγούστου του 1995, στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, μέσα από...



το δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία:

Μ υστήρια παραμένουν τα αίτια της έκρηξης στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα η οποία σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό. Τρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι 13 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή μηχανική βλάβη; Τα ερωτηματικά παραμένουν αφού όλοι κάνουν υποθέσεις και δε μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά για τα αίτια της έκρηξης που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή 15 ίσως και περισσοτέρων της κρατικής βιομηχανίας πυρομαχικών.

Οι εκδοχές που προκύπτουν από τις μαρτυρίες είναι τρεις: εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι η έκρηξη οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Τόνισε ότι έγινε σε χώρο εργασιών μικρής επικινδυνότητας και ενδεχομένως κάποιος από τους εργάτες έκανε το μοιραίο λάθος. Ο ίδιος είπε ότι οι περισσότεροι εργάτες σ' αυτό το τμήμα δεν είχαν μεγάλη εμπειρία διότι αντικαθιστούσαν αδειούχους συναδέλφους τους.

Αντίθετα ορισμένοι από τους τραυματίες υποστηρίζουν ότι άλλοι πρέπει να ήταν οι λόγοι. Τονίζουν το γεγονός ότι βρίσκονταν στο χώρο ο άτυχος συντηρητής Χαράλαμπος Μαυρογιαννάκης (είναι ένας από τους νεκρούς) πράγμα που για αυτούς σημαίνει ότι πρέπει να υπήρχε βλάβη σε κάποιο μηχάνημα. Πάντως ο μηχανισμός γόμωσης δεν υπέστη ζημιές πράγμα που σημαίνει ότι η έκρηξη δεν μπορεί να έγινε σ' αυτό το χώρο. Από τραυματία εκφράστηκε επίσης η υπόνοια ότι ίσως δεν λειτούργησε σωστά ο θώρακας ασφαλείας.

Απαντήσεις στα ερωτηματικά δεν ήταν σε θέση να δώσει ούτε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος δήλωσε ότι τα αίτια θα διερευνηθούν από επιτροπή πραγματογνωμόνων.


Το χρονικό της φρίκης εξελίχθηκε ως εξής:

Στις 13.49 περίπου 15 υπάλληλοι εργάζονταν στη μονάδα συναρμολόγησης βλημάτων όλμου των 4,2 ιντσών. Τοποθετούσαν βομβίδια μέσα σε υποδοχή για την εισαγωγή τους στον κορμό του βλήματος. Η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών και ακολούθησαν σκηνές φρίκης και αλλοφροσύνης. Κορμιά διαμελισμένα, άνθρωποι πνιγμένοι στο αίμα, ουρλιαχτά πόνου και οι σειρήνες των ασθενοφόρων να ουρλιάζουν.

Οι πρώτοι τραυματίες διακομίστηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας με ασθενοφόρο του εργοστασίου της ΠΕΤΡΟΛΑ και ενός ασθενοφόρου του εργοστασίου που σταθμεύει μόνιμα μέσα στο χώρο. Οι τρεις ήταν ήδη νεκροί όταν τα ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο. Οι υπόλοιποι είχαν τραυματιστεί.

Οι νεκροί είναι: οι Χαράλαμπος Ανδρέα Μαυρογιαννάκης, 45 χρόνων, Ευαγελία σύζυγος Γεωργίου Χριστοδούλου 46 χρόνων, Δέσποινα σύζυγος Μελετίου Μουλυβιάτου 32 χρόνων και τραυματίες οι: Φώτιος Ρόκας 60 χρόνων, Κοσμάς Σωτηριάδης 49 χρόνων, Αναστάσιος Κατσιώνης 41 χρόνων, Παναγιώτης Παναγιωτούλιας 50 χρόνων, Φώτιος Μπαμπάνης 40 χρόνων, Δημήτριος Γκολφινόπουλος 48 χρόνων, Αφροδίτη Τσακμακοπούλου 47 χρόνων, Ιωάννης Μπουραθανασολόπουλος 46 χρόνων, Ιωάννης Πανταζής 41 χρόνων, Ελένη Μελισσάρη 35 χρόνων, Γεώργιος Καρυπίδης 45 χρόνων, Σοφία Σιδέρη 52 χρόνων και Ελπιδοφόρος Γιαβαμάς 42 χρόνων.

Αυτόπτες μάρτυρες

Ο άνθρωπος που είδε τη φρίκη είναι ο κ. Γεώργιος Γκόγκος, εργάτης της ΠΥΡΚΑΛ ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μέσα στο χώρο που έγινε η έκρηξη αλλά σώθηκε από θαύμα χωρίς να πάθει ούτε μία αμυχή επειδή βρισκόταν πίσω από έναν τοίχο.

"Οι εργάτες, είπε ο παραπάνω υπάλληλος, έβαζαν τα βομβίδια σε καλούπια για να τοποθετηθούν στο βλήμα του όλμου. Η δουλειά που έκαμναν ήταν να απασφαλίζουν τα βομβίδια και να τα τοποθετούν στα καλούπια. Ποτέ δεν είχε γίνει ατύχημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και απορώ πως έγινε αυτή η έκρηξη. Η εργασία αυτή θεωρείται σχετικά ακίνδυνη και γι' αυτό γίνεται έξω από το θώρακα ασφαλείας. Πίσω από το θώρακα βρίσκονται οι πρέσσες και τα μηχανήματα που κάνουν αυτόματα όλες τις υπόλοιπες δουλειές οι οποίες θεωρούνται άκρως επικίνδυνες".

Ο θώρακας αποτελείται από ατσάλι και τσιμέντο, είναι σταθερός και έχει θυρίδες διαστάσεων περίπου 40 επί 50 εκατοστών για να μπαίνουν τα υλικά. Εχει προστατεύσει στο παρελθόν πολλές φορές τους εργάτες από μικροεκρήξεις που έχουν γίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Γκόγκο, το δυστύχημα θα μπορούσε να γίνει εάν κάποιος εργάτης λόγω απροσεξίας δεν τηρούσε τις αυστηρές οδηγίες για την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των βομβιδίων στα καλούπια.

Η πρέσσα

Εξάλλου, η τραυματίας Αφροδίτη Τσακμακοπούλου, δήλωσε ότι τη στιγμή της έκρηξης ο μηχανικός Μαυρογιαννάκης προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία την πρέσσα που παρουσίαζε ανεξήγητη εμπλοκή στην πόρτα μετά την φόρτωση των υλικών.

"Κάποιος, είπε η κ. Τσακμακοπούλου, φώναξε στον μηχανικό να κάνει κάτι γιατί θα εκραγεί η πρέσσα. Ο μηχανικός συνέστησε ψυχραιμία και προσπάθησε να ξαναθέσει την πρέσσα σε λειτουργία. Και πάλι απέτυχε και μέσα από την κλειστή πόρτα ακούστηκε μικρή έκρηξη. Ο μηχανικός είπε ότι κάποια αέρια είχαν μαζευτεί και έφυγαν και συνέστησε να περιμένουν όλοι λίγο για να ξαναλειτουργήσει η πρέσσα.

"Στο σημείο αυτό, είπε η τραυματίας που έχασε απ' την έκρηξη το τύμπανο του ενός αυτιού της, προσπάθησα να απομακρυνθώ γιατί φοβήθηκα, ενώ ο μηχανικός και οι δύο νεκρές γυναίκες ήταν μπροστά στην μοιραία και μπλοκαρισμένη πόρτα της πρέσσας. Σχεδόν αμέσως ακούστηκε η έκρηξη και ο μηχανικός σκοτώθηκε", συμπλήρωσε η τραυματίας.

Παράξενο δυστύχημα χαρακτήρισε την έκρηξη και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Αλέξανδρος Κοντούλης ο οποίος τόνισε ότι "δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι έγινε σ' αυτό το σημείο, αλλά τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στο χώρο είναι αυστηρά".

Εκρήξεις έχουν γίνει και άλλες φορές χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα".

Ο Ευθύμιος Θεοχάρης, μέλος του σωματείου εργαζομένων, είπε ότι ο συντηρητής που σκοτώθηκε βρέθηκε σ' αυτό το χώρο ενώ δεν είχε δουλειά εκεί, γεγονός που τον κάνει να πιθανολογεί ότι είχε παρουσιαστεί βλάβη σε κάποιο μηχάνημα και τον κάλεσαν να το δει.

Ο ταμίας του σωματείου Παναγιώτης Λιανός τόνισε ότι κάποια βλάβη θα είχε πάθει η τελευταία πρέσσα και ίσως αυτό να προκάλεσε την έκρηξη.

Ο κ. Αρσένης

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν αμέσως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης και οι υφυπουργοί κ. Κουρής και Μπεντενιώτης. Ο κ. Αρσένης εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό γεγονός, είπε ότι το δυστύχημα έγινε σε μια γραμμή παραγωγής που είναι δοκιμασμένη και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. "Δεν γνωρίζουμε", είπε ο κ. Αρσένης τα αίτια του ατυχήματος. Εχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή από την αστυνομία, το υπουργείο Βιομηχανίας, το υπουργείο Εργασίας και πυροτεχνουργούς, οι οποίοι θα κάνουν αυτοψία για να εντοπίσουν το αίτιο του ατυχήματος.

"Αυτή τη στιγμή κατέληξε ο κ. Αρσένης, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μας στις οικογένειες των θυμάτων κα στις οικογένειες αυτών που τραυματίστηκαν.

Τη λύπη του για το τραγικό γεγονός εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας που επισκέφτηκε το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ. Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλα που δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά στους χώρους εργασίας και στοιχίζουν την αρτιμέλεια και πολλές φορές τη ζωή των εργαζομένων.

Τέλος, αντιπροσωπεία του Συνασπισμού εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος και κατέληξε: "Η Ελευσίνα κάθεται επάνω σε ωρολογιακή βόμβα. Είναι απολύτως απαραίτητο να απομακρυνθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ από την περιοχή και να επενεξεταστούν από άποψη ασφαλείας οι όροι λειτουργίας της ΠΥΡΚΑΛ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.