Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η πολυγλωσσία επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ [ΑΡΘΡΟ]

Του Ηλία Μπενέκου*

Να «ξορκίσουν» τα φαινόμενα πολυγλωσσίας προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη «Βαβέλ» δηλώσεων των τελευταίων ημερών. Την ίδια ώρα αναζητείται φόρμουλα επιβολής της κεντρικής γραμμής της Κουμουνδούρου, ενώ όπως όλα δείχνουν αυτό θα καταστεί ευκολότερο με τη «μετεξέλιξη» του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...
«Την πολυγλωσσία δεν τη δεχόμαστε ούτε καν ως όρο», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες, ελέω διαφοροποιήσεων σε μείζονος σημασίας ζητήματα, έχουν ενταθεί.

«Κανένα από τα στελέχη δεν βγήκε εκτός γραμμής», υποστηρίζουν επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αποδώσουν στους... εγκάθετους της ΝΔ τον θόρυβο που προκλήθηκε. Οπως τονίζουν, σε μία προσπάθεια να εκπέμψουν μήνυμα αυτοπεποίθησης, «ο ΣΥΡΙΖΑ διάγει μία περίοδο, σαν μήνα του μέλιτος».

«Οι διαφοροποιήσεις και οι διαφωνίες είναι επικίνδυνες μόνο όταν βρίσκεσαι σε πορεία καθόδου», προσθέτουν με νόημα. Πόσο μπορεί να διαρκέσει όμως ο «μήνας του μέλιτος» και να διατηρηθούν ακλόνητες εύθραυστες ισορροπίες όταν έχεις να κινηθείς μεταξύ συνιστωσών με διαφορετικά σημεία εκκίνησης και στελεχών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους; Πολλώ δε μάλλον, όταν το ενδεχόμενο κυβερνητικής προοπτικής δεν αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Προβλήματα ομοιογένειας
Άλλωστε η πρόσφατη εικόνα «σύγχυσης» που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του αναφορικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αλλά και τις τοποθετήσεις που έγιναν για το θέμα της φοροδιαφυγής και τα πρωτοφανή επεισόδια στην Ύδρα, αποτέλεσαν αφορμή πρώτης τάξεως για να έρθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα ομοιογένειας και έλλειψης κεντρικού συντονισμού.

Οι δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη, του επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος στον ΣΥΡΙΖΑ, περί χρεοκοπίας, η καθόλου τυχαία στήριξη που έσπευσε να του παράσχει ο ομογάλακτος Δ. Στρατούλης, αλλά και η εν θερμώ αντίδραση του Πασοκογενούς Αλ. Μητρόπουλου που με επιστολή στην ηγεσία ζήτησε σύγκλιση της Κ.Ο. για να συζητηθούν ο πολιτικός και ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος, είναι ενδεικτικά αυτού του κλίματος. Εξίσου ενδεικτική, προσωπικών πολιτικών, είναι όμως και η σπουδή του Θ. Δρίτσα, ο οποίος εκλέγεται στην Περιφέρεια Πειραιά και νήσων, να «καταγγείλει» το «σόου επίδειξης αυταρχισμού της κυβέρνησης» στην Ύδρα, ξεχνώντας να στηλιτεύσει παράλληλα και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Η «πυροσβεστική» παρέμβαση του εκπροσώπου του κόμματος ο οποίος έσπευσε να «υπενθυμίσει» ποια είναι η επίσημη γραμμή του κόμματος και να δικαιολογήσει όσο μπορούσε τις δηλώσεις που έγιναν, αλλά και η επιβολή ενός άτυπου «σιωπητηρίου» μπορεί να βοήθησε να κοπάσει, πρόσκαιρα ο θόρυβος, όχι όμως και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου είναι έκδηλος, κυρίως για το πώς μπορεί να πορευτεί το κόμμα στο μέλλον και μάλιστα σε πιο κρίσιμες περιόδους, όπως για παράδειγμα στον δρόμο προς τις κάλπες, όπου κάθε «στραβοπάτημα» θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Είναι προφανές ότι όταν ένα κόμμα από το 4,5% φτάνει στο 27% υπάρχει πάνω του ένας τεράστιος μεγεθυντικός φακός», σημειώνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου και συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» ξεκαθαρίζοντας πως «τα στελέχη και οι βουλευτές δεν έχουν ποια την πολυτέλεια να εκφράζονται με την ίδια άνεση λόγου που είχαν όταν το κόμμα μας ήταν σε πολύ χαμηλό ποσοστό». Υπό το φως των εξελίξεων δεν είναι λίγοι εκείνοι που «καλοβλέπουν» την τακτική της επιβολής μιας γραμμής «άνωθεν», η οποία κατά προτίμηση θα μπορούσε να εκφράζεται από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτά του προέδρου.

Νέες εγγραφές μελών
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, θα μπορούσε να βοηθήσει και η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα, μέσω της εγγραφής νέων μελών. Η όλη διαδικασία άλλωστε προχώρησε με ταχείς ρυθμούς το Καλοκαίρι, καθώς έχουν εγγραφεί χιλιάδες νέα μέλη -με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα- ενώ αναμένεται να συνεχιστεί δυναμικά και στο διάστημα που απομένει μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Μία τέτοια προοπτική πάντως, όσο και αν λειτουργούσε σωτήρια για τον περιορισμό της πολυφωνίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσέκρουε και σε αντιρρήσεις, ιδίως από μερίδα στελεχών που διαφωνούν ριζικά με το ενδεχόμενο της αναπαραγωγής του μοντέλου ενός «αρχηγοκεντρικού» κόμματος, κάτι που θεωρούν ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Από την Κουμουνδούρου σπεύδουν να διευκρινίσουν πως «οι εποχές έχουν αλλάξει», δεν έχουν σκοπό να αναπαράξουν τέτοια στερεότυπα καθώς «βρίσκονται έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς». Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μήνες που ακολουθούν θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, όχι μόνο για το μέλλον της χώρας, αλλά και για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

*στην Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. Η αληθεια ειναι οτι μιλαν πολλες γλωσσες εκει μεσα... Πακιστανικα,Κουρδικα,Τουρκικα,Ιρακινα,Μογγολικα κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.