Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τι θα πάθει η Γερμανία αν καταρρεύσει το ευρώ;

Το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδο ή κατάρρευσης του ευρώ, λίγο πολύ μας είναι γνωστά. Τι θα πάει, όμως, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εάν καταρρεύσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα; Διαβάστε στο planet-greece μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη...



Ένα 7% με 10% του γερμανικού ΑΕΠ υπολογίζεται πως θα είναι το κόστος που θα επωμιστεί η Γερμανία σε ενδεχόμενη ολοκληρωτική κατάρρευση της Ευρωζωνης. Αυτό σιχυρίζεται μάλιστα ένας από τους σοφούς της γερμανικής κυβέρνησης που έχουν ισχυρή άποψη για τα δρώμενα, ο Λαρς Φελντ.

Ο Φελντ δήλωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις οι αξιώσεις της Γερμανίας από την Ευρωζώνη ανέρχονται περίπου σε 3,5 τρισ. ευρώ.Αν χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των αξιώσεων, θα υπάρξουν συνέπειες τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και για την οικονομία, δήλωσε ο κ. Φελντ.

Το πλήγμα αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα 7%-10% του ΑΕΠ της Γερμανίας, σημείωσε.

Μεγάλος φυσικά είναι και ο κίνδυνος που απορρέει από τις εντυπώσεις και τις έμμεσες συνέπειες καθώς οι αγορές θα θεωρήσουν πως ακολουθούν και άλλοι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Συμπερασματικά, η Γερμανία δε θα βγει και τόσο χαμένη, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αφού ακόμη και το 10% του ΑΕΠ, εάν λάβουμε ως σενάριο, είναι μέγεθος αντιμετωπίσιμο για τη δυναμική της οικονομίας της. Φανταστείτε ότι εμείς, ως έθνος, ζούμε με χρέος που αντιστοιχεί στο 130% του ΑΕΠ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.