Ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, όπως είχε αποκαλύψει το “Κεφάλαιο” και το Capital.gr. Το πρώτο συμπέρασμα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι οι “βιώσιμοι” πιστωτικοί όμιλοι μόνο υπό προϋποθέσεις θα καταφέρουν να....
επιτύχουν την απαιτούμενη αύξηση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 10% έως το επόμενο καλοκαίρι.
Η εξέλιξη αυτή, αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος ,είτε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα κληθεί να βρει λύση, προχωρώντας ίσως ακόμη και σε αλλαγή των όρων συγκεκριμένα για τις ελληνικές τράπεζες, είτε θα χρειαστεί η κινητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει μία αρχική συζήτηση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επομένως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, ή... κεφαλαιακές διευκολύνσεις, για να εναρμονιστεί με τις επιταγές της EBA. Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της ΕΚΤ, ωστόσο πολλά θα κριθούν από το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει μετά τη διάθεση του τελευταίου “πακέτου” της ανακεφαλαιοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές από οίκους αξιολόγησης σημειώνουν ότι παρά τις συγχωνεύσεις και τη διάθεση του επόμενου πακέτου, τα νέα σχήματα θα πρέπει να βρουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης.
Βάσει μνημονίου, οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να έχουν ενισχύσει, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο9%, ενώ έχουν περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2013 να “πιάσουν” το 10%. Πλέον, ο συγκεκριμένος όρος, που έχει σκοπό να “θωρακίσει” τις τράπεζες έναντι μελλοντικών κρίσεων, θεωρείται ανέφικτος. “Ο στόχος του 9% για το Σεπτέμβριο έχει... ξεχαστεί εδώ και πολύ καιρό, ενώ ακόμη και με τα κεφάλαια από την επόμενη δόση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τράπεζες να μην φτάσουν στο 10% το επόμενο καλοκαίρι”, αναφέρουν πηγές από ξένο οίκο για να προσθέσουν πως «η επόμενη δόση για τις τράπεζες δεν αποτελεί πανάκεια».
Που πήγαν τα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης
Αναφορικά με τα πρώτα 18 δισ. ευρώ, που δόθηκαν στις τράπεζες ως ενδιάμεση χρηματοδότηση με τη μορφή ομολόγων του EFSF, αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα 18 δισ. ευρώ του Μαΐου δεν έχουν ακόμη δοθεί στις τράπεζες από νομικής/λογιστικής πλευράς. “Έχουν τη μορφή ΄δέσμευσης΄ του ΤΧΣ με την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν την παροχή ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας”.
Τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα ενισχυθούν και τυπικά με τα 18 δισ. ευρώ του Μαΐου, και τα 23,5 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου, όταν η Τρόικα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Όταν δηλαδή οριστικοποιηθεί η διάθεση του συνόλου των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Φαίνεται λοιπόν, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι τελικά “μαραθώνιος” και μάλιστα με πολλά εμπόδια, καθώς εκτός από τις όποιες ανωμαλίες εμφανίζονται στη συγκέντρωση του κλάδου, τίθεται και θέμα επίτευξης των στόχων κεφαλαιακής επάρκειας. Μένει να δούμε αν οι εξελίξεις, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τέτοιες που θα προετοιμάσουν το έδαφος, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να έχουν τα περιθώρια, αλλά και την πολυτέλεια χρήσης των εργαλείων της ΕΚΤ, για να γίνει ομαλή η μετάβασή τους στην επόμενη ημέρα.
“Αντέχει” τέσσερις τράπεζες το ελληνικό πιστωτικό σύστημα
Η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται, παρά τα δεδομένα εμπόδια, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η τελική απόφαση για την πώληση της Εμπορικής θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Την περασμένη Παρασκευή οι τρεις μνηστήρες έστειλαν τις τελικές προτάσεις τους για τα collateral που ζητά η διοίκηση της Credit Agricole για να δώσει την... προίκα της Εμπορικής.
Επόμενο επεισόδιο αναμένεται να είναι εκείνο της πώλησης της Geniki Bank από την Societe Generale.Μέχρι στιγμής, μοναδικός ενδιαφερόμενος, τουλάχιστον επισήμως, είναι η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη πρόταση, χωρίς ωστόσο το συγκεκριμένο σενάριο να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Στη συνέχεια παίρνει σειρά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ξένοι τραπεζικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η συγκέντρωση του κλάδου πρέπει να επιταχυνθεί και εκτιμούν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει την ύπαρξη τεσσάρων πυλώνων. «Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων, μεταξύ των τεσσάρων «βιώσιμων» τραπεζών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ξεπερνούν το 20% τα προβληματικά δάνεια
Ένα ακόμη στοιχείο που... δυσκολεύει τη ζωή των συστημικών τραπεζών είναι η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ποσοστό των οποίων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ανήλθε στο18,7%. «Η αύξηση των προβληματικών δανείων σε ποσοστό άνω του 20% πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λόγω της ύφεσης, ενώ αν ληφθούν υπόψη και τα δάνεια που ρυθμίζονται για να μην καταγραφούν ως επισφάλειες, τότε το ποσοστό ίσως ξεπερνάει ακόμη και το 25%», δηλώνει στο Capital.gr στέλεχος ξένου οίκου.
Πριν δύο εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διατυπώσει μία πρόταση προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την αναδιάρθρωση των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο οίκος Moody’s θεωρεί πιστωτικά αρνητικό γεγονός την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, με τη λογική ότι αυξάνεται ο «ηθικός κίνδυνος» στις τάξεις των δανειοληπτών. «Θα δυσκόλευε επίσης σημαντικά τον βαθμό εκτίμησης της επιδείνωσης της ποιότητας των τραπεζικών παγίων», αναφέρει ο οίκος σε report της περασμένης εβδομάδας.
Προσθέτει δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 οι ελληνικές τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων σε ποσοστό 4%, γεγονός που υποδεικνύει πως τα δάνεια που έχουν υποστεί απομείωση ξεπερνούν το 23% επί του συνόλου.
«Αν οι οικονομικές συνθήκες δεν βελτιωθούν αισθητά, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων και νέες απομειώσεις δανείων όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να αποσύρει το μέτρο», συμπληρώνει η Moody’s.
* στο capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.