Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΔΝΤ: Εκτίναξη της ανεργίας στο 25,4% το 2013 για Ελλάδα


"Μαύρες κι άραχνες"... είναι οι προβλέψεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για για τη προοπτική του ελληνικού Χρέους...



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει σημαντική μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου ελλείμματος της Ελλάδας, αλλά και εκτίναξη της ανεργίας προβλέπει για το 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που δημοσιοποιήθηκε στο Τόκιο οι κύριες προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν ύφεση το 2012 η οποία θα ανέλθει στο 6% του ΑΕΠ και το 2013 θα υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί - από τα επίπεδα του 17,3% το 2011 - στο 23,8% σε μέσα επίπεδα το τρέχον έτος και να αυξηθεί στο 25,4% το 2013, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7,5% του ΑΕΠ το 2012, από 9,1% το 2011 και το 2013 εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 4,7% του ΑΕΠ.

Το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα (το οποίο περιλαμβάνει και τις επιπτώσεις της ύφεσης) θα μειωθεί στο 4,5% εφέτος και θα υποχωρήσει 1,1% το 2013 και στο 0,3% του ΑΕΠ το 2014. Το 2013 αναμένεται κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ και το 2014 πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από τα επίπεδα του 165,4 του ΑΕΠ το 2011, στα επίπεδα του 170,7% του ΑΕΠ το 2012 και στα επίπεδα του 181,8% του ΑΕΠ το 2013.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από το 3,3% του ΑΕΠ το 2011, στο 0,9% του ΑΕΠ φέτος και στο -1,1% του ΑΕΠ το 2013 (αποπληθωρισμός).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από το 9,8% του ΑΕΠ το 2011, στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,9% του ΑΕΠ το 2013.

Έκκληση προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν την αβεβαιότητα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μία ζοφερή περιγραφή της παγκόσμιας οικονομίας και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους "σημαντικούς κινδύνους" και να άρουν την "αβεβαιότητα" που επιβαρύνει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία νέα έκρηξη απαισιοδοξίας, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,3% για το 2012, έναντι του 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι του 3,9%, στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες στο Τόκιο, πριν από τη γενική συνέλευση του οργανισμού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

"Το θέμα είναι να μάθουμε εάν η παγκόσμια οικονομία περνά απλώς μία νέα ζώνη αναταράξεων (...) ή εάν η σημερινή επιβράδυνση μπορεί να διαρκέσει, τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, όπου επισημαίνεται ότι η απάντηση βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

"Η κρίση στην ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", αναφέρεται στη έκθεση. Η εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης πρέπει να συνεχισθεί στην Ευρώπη, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από "χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση".

"Ακόμη και αν η μείωση των ελλειμμάτων είναι αναγκαία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επηρεάζει τη ζήτηση", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, προσθέτοντας ότι όλα είναι θέμα ρυθμού. "Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ...Δεν πρέπει να δράσουμε ούτε πολύ γρήγορα, ούτε πολύ αργά", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απευθυνόμενο στην Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί επίσης τις ΗΠΑ "να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή" που συνιστά η εφαρμογή του "δημοσιονομικού τείχους", μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών.

"Εάν τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα αποτύχουν, η αμερικανική οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση με καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο", σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.