Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου

Οι ευρωπαϊκές χώρες, κυριαρχούν, παρά την κρίση σε μια πρόσφατη έρευνα για τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, η αγοραστική δύναμη σε μια πόλη, μπορεί να σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να αγοράσει ένα iPhone, μετά από 22 ώρες εργασίας...


Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου είναι το Όσλο, η Ζυρίχη και το Τόκιο. Στην έρευνα, συγκρίθηκαν οι τιμές 122 αγαθών και υπηρεσιών, σε 72 πόλεις 58 χωρών.

Αν και το Όσλο είναι το πιο ακριβό μέρος για να ζει κανείς, οι κάτοικοί του δεν είναι κατ’ ανάγκη πλούσιοι. Η πόλη κατέχει μόλις την τέταρτη θέση όσον αφορά στους μέσους μισθούς και την αγοραστική δύναμη.

Η Ζυρίχη είναι η πρώτη στη λίστα σχετικά με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ακολουθείται από το Σύδνεϋ και το Λουξεμβούργο. Αυτό σημαίνει ότι με το καθαρό ωρομίσθιο στις πόλεις αυτές, μπορεί κανείς να αγοράσει τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.

Ένας εργαζόμενος στη Ζυρίχη μπορεί να αγοράσει ένα iPhone μετά από εργασία 22 ωρών, αναφέρει η έρευνα. Στη Μανίλα χρειάζεται περίπου 20 φορές περισσότερο.

Στην άλλη πλευρά, οι πόλεις με το χαμηλότερο κόστος ζωής είναι το Δελχί και η Βομβάη. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πόλεις της Ινδίας λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, 6% του μέσου μισθού του εργαζομένου στη Ζυρίχη.

Μεγάλες πόλεις που λείπουν από τις πρώτες θέσεις της λίστας των ακριβότερων πόλεων του κόσμου, είναι η Νέα Υόρκη, που βρίσκεται στην έκτη θέση και το Χονγκ Κονγκ, στην 32η θέση.

Ωστόσο, η λίστα αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της το κόστος ενοικίου, στο συνολικό κόστος ζωής σε αυτές τις πόλεις. Εάν λαμβάνονταν υπόψη και αυτός ο παράγοντας, τότε το Ντουμπάι -τώρα στην 22η θέση- η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ, θα ανέβαιναν θέση στη λίστα των πιο ακριβών πόλεων.

Υψηλότερες αμοιβές σε Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη


Οι υψηλότερες ακαθάριστες αποδοχές, σημειώθηκαν σε εργαζομένους στη Ζυρίχη, τη Γενεύη και την Κοπεγχάγη. Μετά την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ωστόσο, το Λουξεμβούργο ξεπερνά την Κοπεγχάγη λόγω του υψηλότερου ποσοστού κρατήσεων στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Εννέα λεπτά εργασίας για ένα Big Mac στο Τόκιο

Το Τόκιο είναι η πιο ακριβή πόλη για φαγητό και ακολουθεί η Ζυρίχη και η Γενεύη. Τα τρόφιμα που εξετάστηκαν στην έρευνα δεν αναφέρονται, αλλά το «καλάθι» 39 προϊόντων κοστίζει 928 δολάρια στο Τόκιο, 715 δολάρια στη Γενεύη και 704 δολάρια στη Ζυρίχη. Το ίδιο καλάθι τροφίμων, κοστίζει στη Βομβάη 186 δολάρια.

Το πόσο αξίζει πραγματικά ένας μισθός, περιγράφεται καλύτερα με τη σύγκριση της αγοραστικής δύναμης σε σχέση με προϊόντα που διατίθενται σε όλο τον κόσμο και είναι συγκρίσιμα. Έτσι, στο Τόκιο χρειάζονται εννέα λεπτά εργασίας για να κερδίσει κάποιος τα χρήματα για να αγοράσει ένα Big Mac, ενώ στο Ναϊρόμπι, 81 λεπτά.

Λιγότερες ώρες εργασίας στο Παρίσι, τη Λυών και την Κοπεγχάγη
Οι άνθρωποι δουλεύουν περισσότερες ώρες στην Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα πάνω από 2.000 ώρες το χρόνο. Το συντομότερο ωράριο εργασίας και ο μεγαλύτερος αριθμός των αμειβομένων ημερών άδειας, το απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη Δυτική Ευρώπη.


Στη Νότια Αμερική, η εικόνα είναι μικτή: στην Πόλη του Μεξικού, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το χαμηλότερο αριθμό αμειβόμενων ημερών από όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, με μέσο όρο έξι ημερών διακοπών το χρόνο, ενώ οι συνάδελφοί τους στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο, απολαμβάνουν περισσότερη άδεια, με ετήσιο δικαίωμα για διακοπές, 30 ημέρες κατά μέσο όρο.

Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, όσον αφορά στο κόστος ζωής

1. Όσλο, Νορβηγία

2. Zυρίχη, Ελβετία

3. Tόκιο, Ιαπωνία

4. Γενεύη, Ελβετία

5. Κοπεγχάγη, Δανία

6. Nέα Υόρκη, ΗΠΑ

7. Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο

8. Στοκχόλμη, Σουηδία

9. Καράκας, Βενεζουέλα

10. Λονδίνο, Αγγλία

Για την έρευνα δείτε το: www.ubs.com/global/en/about_ubs/about_us/news/news.html/en/2012/09/14/20120914a.html .

Πόπη Αθανασοπούλου

πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.