Πατρινός νομομαθής και πολιτικός, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας λίγους μήνες του 1915 και την ταραχώδη περίοδο της μικρασιατικής τραγωδίας, από τον Μάρτιο του 1921 έως τον Μάιο του 1922.
Πατρινός νομομαθής και πολιτικός, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας λίγους μήνες του 1915 και την ταραχώδη περίοδο της μικρασιατικής τραγωδίας, από τον Μάρτιο του 1921 έως τον Μάιο του 1922. Η τακτική της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τουρκία παρά τις συμφωνίες της Ελλάδας με τους τότε συμμάχους της, θεωρήθηκε κορυφαία αιτία της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Συνελήφθη γι αυτό, καταδικάστηκε σε θάνατο ως ένοχος εσχάτης προδοσίας και το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 1922 εκτελέστηκε στο Γουδή μαζί με τους υπόλοιπους συνένοχους πολιτικούς και στρατιωτικούς Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαο Στράτο, Νικόλαο Θεοτόκη, Γεώργιο Μπαλτατζή, Γεώργιο Χατζηανέστη. Οι θητείες του ως βουλευτή, αρχηγού του «Λαϊκού Κόμματος» και του «Κόμματος των Εθνικοφρόνων», υπουργού Οικονομικών και πρωθυπουργού μεταξύ 1906 και 1922 χαρακτηρίστηκαν από φιλεργατική και φιλοαγροτική ρητορεία χωρίς ποτέ την επιβολή κάποιου από τους εντυπωσιακά προοδευτικούς θεσμούς που επαγγέλθηκε, όπως το κοινοβούλιο εργατών και αγροτών (εξ ού και «κήρυκας των Σοβιέτ», πριν καν από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος). Βρέθηκε πάντα στο αντίπαλο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στρατόπεδο, περιστασιακός φίλος των εκάστοτε μοναρχών.
Ωστόσο μετά θάνατον ο Βενιζέλος απέδωσε στον Γούναρη αγνά πατριωτικά κίνητρα στα τραγικά λάθη που ιστορικά έκανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.