Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Δύο χρόνια και 15 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η πάταξη της γραφειοκρατίας


Δύο χρόνια και 15 εκατ. ευρώ θα χρειαστούμε για να μειωθεί η γραφειοκρατία στις εξαγωγές. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, παρουσίασαν πλέγμα μέτρων, έναν οδικό χάρτη για τη διευκόλυνση των εξαγωγών....



Πιο συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν 25 δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε στο τέλος του 2014 να μειωθεί ο αριθμός των ημερών για τη διεκπεραίωση των εξαγωγών από τις 19 μέρες που είναι σήμερα στις 15 το 2013 και στις 10 μέχρι το τέλος του 2014. Όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 10 μέρες. Άλλος στόχος είναι επίσης να μειωθεί το κόστος ανά εξαγόμενο εμπορευματοκιβώτιο κατά 20% έως το τέλος του 2014. Σήμερα στην Ελλάδα το κόστος είναι 1.115 δολάρια, ενώ στην Ε.Ε. είναι 1.009 δολάρια. Στο τέλος του 2013 θα έχει μειωθεί κατά 10% και στο τέλος του 2014 θα κατέβει στα 892 δολάρια.

Ερωτηθείς ο υπουργός γιατί δεν εξαγγέλθηκαν σήμερα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη γραφειοκρατία απάντησε πως "πρόκειται για περιπλεγμένη περιπλοκή η κατάσταση στις εξαγωγές". Επικαλέστηκε δε για τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες που δρομολογεί η κυβέρνηση την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, του ΟΗΕ, της Κομισιόν και των εκπροσώπων χωρών της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Τελικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η δημιουργία one stop shop ή single window για τις εξαγωγές μέχρι το 2014 και φυσικά οι εξαγωγές τότε από το 10,3% του ΑΕΠ να ανέλθουν στο 16% με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 80.000 νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεία κατά 1,7% το ΑΕΠ.

Ο κ. Χατζηδακης ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία διυπουργικού συντονιστικού συμβουλίου για τις εξαγωγές και επικεφαλής σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα είναι ο κ. Μηταράκης. Ο υπουργός είπε επίσης πως για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα χρειαστούν κοινοτικά κονδύλια 15 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τις επτά ενότητες των δράσεων:

1. Συγκεντρώνεται και κωδικοποιείται η νομοθεσία για τις εξαγωγές ανά προϊόν και ανά χώρα προολρισμού. Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί.

2. Καταγράφονται και αναλύονται οι επιχειρησιακές διαδικασίες έτσι ώστε να εντοπιστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ξεκίνησε πιλοτικά για τη φέτα και τα ροδάκινα και ακτινίδια. Μέσα στο 2013 θα ακολουθήσουν για άλλα πέντε προϊόντα και άλλα τόσα για το 2014.

3. Αξιολογούνται τα τέλη για τις διαδικασίες των εξαγωγών ώστε κάποια να μειωθούν ή κάποια να καταργηθούν. Στο τέλος του 2013 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

4. Ο εκσυγχρονισμός των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών. Προχωρούν οι διαδικασίες διεύρυνσης των εσωτερικών διαδικασιών. Μέσα στο 2013 θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα για το τελωνείο του Πειραιά και το 2014 θα μπουν και άλλα τελωνεία. Επίσης θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμμετοχή σε απλοποιημένων διαδικασιών περισσότερων πιστοποιημένων, σχετικώς, επιχειρήσεων. Σήμερα είναι μόλις τρεις, το 2013 θα αυξηθούν σε 50 και το 2014 σε 100.

5. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εργαλείων εκτίμησης και ανάλυσης κινδύνου, ώστε αυτές που είναι χαμηλού ρίσκου να μπαίνουν σε απλοποιημένες διαδικασίες.

6. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, πιστοποιητικων και δικαιολογητικών. Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 και οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το τέλος του 2014.

7. Στο 2015 θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί το single window.

ρεπορτάζ: Χρ. Κολώνας/Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.