Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τι θα γίνει στο τέλος του 2014;

Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει στο τέλος του 2014 καθώς θα ενισχυθεί το παγκόσμιο εμπόριο, θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα επισημαίνει σε έκθεσή του (σήμερα Τρίτη) ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η ύφεση στην Ελλάδα θα διαρκέσει...


 περισσότερο των αρχικών εκτιμήσεων, επισημαίνεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία καλεί την Αθήνα να επικεντρωθεί περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας.

«Η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται για το τέλος του 2014 καθώς θα ενισχυθεί το παγκόσμιο εμπόριο, θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2014, έναντι ανάπτυξης 0,2%, που προέβλεπε η ελληνική κυβέρνηση για την ίδια περίοδο.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα:

Προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%). Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και
το 27,2% το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.
Ο πληθωρισμός θα είναι το 2013 αρνητικός στο -0,2% όπως και το 2014 στο -0,8%, από εκτιμήσεις για 1,3% φέτος.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι προτεραιότητα
για να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερής αύξησης στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.