Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. για την "τιμωρία" όσων έχουν παιδιά.

Νέες τριβές στην κυβέρνηση από το φορολογικό νομοσχέδιο Αφορμή για νέο γύρο τριβών στην τρικομματική κυβέρνηση δίνει η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου που δικαιούνταν μέχρι φέτος όσοι έχουν παιδιά.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για...


 «ηρώδειο λογική», στελέχη της ΔΗΜΑΡ θέτουν προτάσεις αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία προς όφελος των οικογενειών, αλλά το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνεται των αρχικών του αποφάσεων και η ηγεσία του δεν φέρεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της.

Σύμφωνα με τα «Νέα», της αναγκαιότητας εφαρμογής του μέτρου υπεραμύνθηκε ο εμπνευστής της δημοσιονομικής εξοικονόμησης από την κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου.

Υπογραμμίζοντας τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επισήμανε ότι «οι πολύτεκνοι οι οποίοι είναι φτωχοί θα λάβουν και τώρα επιδόματα και μάλιστα πολύ υψηλά, οι πολύτεκνοι όμως οι οποίοι βρίσκονται στο πιο πάνω μέρος της κατανομής, πράγματι, αυτοί δεν θα ωφεληθούν.

Εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν και μάλιστα πάρα πολύ είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και ενδεχομένως και με τρία ακόμα, που βρίσκονται στο πολύ κάτω μέρος της κατανομής».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιπποκράτους υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τη συμμετοχή των Φιλίππου Σαχινίδη, Πάρη Κουκουλόπουλου και της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου τονίστηκε ότι το νέο φορολογικό δεν πρέπει να περιλαμβάνει εκ νέου κοινωνικές διακρίσεις.

Ενστάσεις εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων και για την υπέρμετρη – όπως θεωρεί – φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και για την πρόβλεψη να τηρούν όλοι οι αγρότες βιβλία.

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή ο Ανδρέας Μακρυπίδης του ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Ιωαννίδης της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι μετέχουν στη διακομματική επιτροπή για την αναμόρφωση του Φορολογικού ζήτησαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη να αυξηθεί ο συντελεστής του ενιαίου φόρου ακινήτων για όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 3 εκατ. ευρώ και τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν να χρηματοδοτήσουν μια μορφή φορολογικής επιδότησης των οικογενειών.

«Τιμωρία» για όσους έχουν παιδιά

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών όπως αποτυπώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που εστάλη στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπουν κατάργηση της προσαύξησης του αφορολογήτου κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο που ισχύουν σήμερα. Αν οι αλλαγές περάσουν, ένας άγαμος με εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει τον ίδιο φόρο με έναν φορολογούμενο με ένα, δύο, τρία ή και τέσσερα παιδιά.

Συγκριτικά, με την ισχύουσα κλίμακα μάλιστα, ο φορολογούμενος με τα δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 50% παραπάνω φόρο, ενώ αντίθετα ο μισθωτός χωρίς παιδιά θα έχει μικρή ελάφρυνση σε σχέση με φέτος, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θα καθιερώσει μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, 80 ευρώ για δύο τέκνα, 130 για τρία και 180 για τέσσερα. Δικαιούχοι του συνολικού επιδόματος θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 6.000 ευρώ, τα δύο τρίτα του επιδόματος θα δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα 12.000 ευρώ και το ένα τρίτο του επιδόματος θα δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα 18.000 ευρώ.

Ετσι, οικογένεια με εισόδημα 18.000 ευρώ και τέσσερα παιδιά που δικαιούνταν έξτρα αφορολόγητο 10.000 ευρώ και τα ισχύοντα επιδόματα, μετά τις αλλαγές θα δικαιούται επίδομα 60 ευρώ τον μήνα. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια δεν προβλέπεται καμία ελάφρυνση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.