Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Επιμένει στον οικονομικό στραγγαλισμό του Νότου ο Σόιμπλε


Στην σκληρή του γραμμή έναντι της Ελλάδας και των άλλων πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στο Μεξικό...



Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι τα αδύναμα οικονομικά κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας παρότι οι οικονομίες τους βυθίζονται στην ύφεση. Εμφανίστηκε ωστόσο πιο θετικά διακείμενος απέναντι στην Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο «σωστό δρόμο» και ότι υπάρχουν ενδείξεις, όπως η μείωση των μισθών και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αφήνουν να φανεί ότι οι οικονομικές ανισορροπίες αμβλύνονται.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε αντέκρουσε όσους ανέμεναν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρόκειται να είναι σύντομα σε θέση να προβαίνει στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επιμένοντας πως πρέπει να έχει λειτουργήσει πριν από κάτι τέτοιο ένα νέο όργανο επιτήρησης. «Είναι σημαντικό η αγορά χρέους και ο έλεγχος να πάνε χέρι-χέρι. Με άλλα λόγια, η ποιότητα προέχει της ταχύτητας», τόνισε.

Όσον αφορά στη Σύνοδο που θα λάβει χώρα στο Μεξικό το Σαββατοκύριακο, ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να είναι το θέμα που θα μονοπωλήσει τη συζήτηση. Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε συγκεκριμένα ότι δεν θέλει η διήμερη Σύνοδος να επικεντρωθεί στην Ευρωζώνη σε βάρος άλλων κατεπειγόντων ζητημάτων, όπως η αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού βαράθρου» που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το πιεστικό πρόβλημα του χρέους της Ιαπωνίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μοιράζονται εξίσου την ευθύνη για (την διασφάλιση της σταθερότητας) με εμάς τους Ευρωπαίους», τόνισε.

Όπως σημείωσε, οι μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε τέλος ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των κανόνων της συμφωνίας Βασιλεία III η οποία αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.