Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Καταργείται ο Τειρεσίας!


Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 40% των καταναλωτικών και πάνω από 20% των στεγαστικών δανρίων δεν αποπληρώνονται. Διαβάστε στο planet-greece όλες τις λεπτομέρειες...





Σε τρία μέτρα για να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες των κόκκινων δανείων, αλλά και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να έχουν ρευστότητα, προχωρά η κυβέρνηση.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής", κινείται σε τρεις κομβικούς άξονες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα , οι τραπεζίτες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποστείλουν στο υπουργείο το "κοστολόγιο" αυτών των πρωτοβουλιών ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που δεν θα "καίει" κεφάλαια, όπως υποστηρίζουν οι τραπεζίτες.

Πρώτον: Η κατάργηση του "Τειρεσία", όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, και αντικατάστασή του από ένα σύστημα "βαθμολόγησης" των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα που θα απεικονίζει όλους τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με κάθε τράπεζα (δηλαδή όλα τα δάνεια και τις κάρτες που έχει σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα), θεσπίζοντας… βαθμολόγιο (pointsystem) με βάση τη συμπεριφορά τους και σειρά άλλων κριτηρίων (π.χ. επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.). Ετσι η κάθε τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της. Στο νέου τύπου «Τειρεσία» θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας πραγματική εικόνα για το ποιος, ενώ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεν πληρώνει τα δάνειά του, επικαλούμενος οικονομική ένδεια.

«Με τις υφιστάμενες διαδικασίες και λειτουργία, ο “Τειρεσίας” “πνίγει” την υγιή επιχειρηματικότητα. Θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί ως αξιολόγηση των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων όχι σαν απαγόρευση της τραπεζικής πρόσβασης», σχολίαζαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Και εξηγούσαν ότι, αν κάποιος προμηθευτής του Δημοσίου σήμερα έχει ακάλυπτες επιταγές, οφείλεται στο ότι το Δημόσιο δεν προβαίνει σε πληρωμές. Αυτός ο επιχειρηματίας, όμως, είναι πια εγγεγραμμένος στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία».

Σήμερα υπολογίζεται ότι καταχωρισμένα στη «μαύρη λίστα» είναι περί τα 1,6 εκατ. φυσικά -και νομικά- πρόσωπα, επειδή δεν πλήρωσαν τις επιταγές ή τις δόσεις των δανείων τους.

Δεύτερον: Ουσιαστικές ρυθμίσεις δανείων για στεγαστικά και καταναλωτικά

Το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να υιοθετήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αντιστοιχία της δόσης από στεγαστικά ή και καταναλωτικά δάνεια στο 30% του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος, αν και η πλευρά των τραπεζών δεν συμφωνεί με αυτή την οριζόντια ρύθμιση.

Γι’ αυτό και παραμένει στο πλαίσιο του διαλόγου η εφαρμογή ενός «πλαφόν» στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης, συνδέοντάς το και με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. έως 20.000 ευρώ).

Για το υπόλοιπο ποσό προτείνεται να υπάρξει μια άτοκη περίοδος, π.χ., 3-4 ετών με ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Επίσης, οι ίδιες πηγές έφερναν ως παράδειγμα τις υφιστάμενες ρυθμίσεις των τραπεζών. Και σημείωναν ότι, αν κάποιος είχε 2.000 ευρώ μισθό το μήνα και πλήρωνε 700 ευρώ δόση στο στεγαστικό, αν σήμερα οι αποδοχές του είναι 800 ευρώ δεν μπορεί εξ ορισμού μετά από ρύθμιση να πληρώνει 500 ευρώ το μήνα στην τράπεζα. Αρα, αν και ρυθμισμένο με πρωτοβουλία από το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό το δάνειο θα «κοκκινίσει».

Γι’ αυτό και μελετάται να υπάρξει και χρονικό όριο για την ένταξη δανείων σε ρύθμιση με έτος-ορόσημο την εκταμίευσή του το 2010. Αυτό σημαίνει ότι άλλη αντιμετώπιση θα έχει ένα στεγαστικό που «κοκκίνισε» το 2006 ή το 2007 και άλλη αυτό που παρουσιάζει πρόβλημα την τελευταία διετία της βαθιάς ύφεσης.

Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν σαφείς και χωρίς ψιλά γράμματα διευκολύνσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας, γι’ αυτό και έχει εισηγηθεί να υπάρξει περίοδος χάριτος με μηδενική καταβολή δόσεων για περίοδο 4-5 ετών. Για αυτές τις ομάδες πολιτών θα υπάρχει ετήσια εξέταση της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

Και τρίτον: Αλλαγές στο "νόμο Κατσέλη" ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών να λειτουργήσει ένας νομικός διαμεσολαβητής, ο οποίος, λαμβάνοντας για παράδειγμα την αμοιβή του παραβόλου, θα αναλαμβάνει να συμβιβάσει τράπεζα και δανειολήπτη, ρυθμίζοντας το δάνειο στο βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετείται, ώστε να μην φτάνει η υπόθεση στην… έδρα του Ειρηνοδικείου.

Εκτός από δικηγόρους, αυτόν το ρόλο θα μπορούσαν να αναλάβουν και οικονομολόγοι-στελέχη των τραπεζών, ρυθμίζοντας τα δάνεια σε ρεαλιστική βάση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σκορδάς, στη Βουλή, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί. Ηδη 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησε σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.

Σήμερα υπολογίζεται ότι τέσσερα στα δέκα καταναλωτικά και πάνω από 20% των στεγαστικών δεν αποπληρώνονται

Οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες εκτιμώνται πλέον στα 55-60 δισ. ευρώ, σε συνολικά υπόλοιπα 232 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 25% των χορηγήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, από τις αρχές του 2012 μέχρι σήμερα, έχουν καταγγελθεί περισσότερα από 1,6 εκατ. χορηγητικά προϊόντα κάθε κατηγορίας (καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, επιχειρηματικά). Μόνο για τις πιστωτικές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι καταγγελίες από το 2009, ανεβάζοντας τον αριθμό των «κόκκινων» καρτών στις 450.000, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο καταναλωτικά δάνεια ανακηρύχθηκαν επισφαλή. Οι εκτιμήσεις για τα στεγαστικά που δεν αποπληρώνονται είναι εξίσου δυσοίωνες και ήδη υπολογίζεται ότι μέσα το τρέχον έτος έχουν καταγγελθεί πάνω από 150.000 δάνεια αυτής της κατηγορίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο διάστημα 2 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2012 μόνο το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε 7.500 διαταγές πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, για ποσά κάτω από 20.000 ευρώ.

Η δε άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% το μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.