Πρόοδος του πολιτισμού και ανθρώπινη ευφυΐα είναι δυο...
μεγέθη που ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία;
Αυτό ισχυρίζεται μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που -αν μη τι άλλο- θα προκαλέσει έντονη συζήτηση. Όπως αναφέρουν, λοιπόν, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ, όσο προοδεύει ο πολιτισμός, οι άνθρωποι γίνονται όλο και λιγότερο έξυπνοι. Ως εξέχον παράδειγμα, οι ερευνητές φέρνουν τους αρχαίους Έλληνες. Όπως λένε χαρακτηριστικά, αν κάποιος από την αρχαία Ελλάδα έμπαινε σε μια μηχανή του χρόνου κι ερχόταν στην εποχή μας θα ξεχώριζε εύκολα μέσα στη γενική μετριότητα.
Η αμφιλεγόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής "Trends in Genetics", υποστηρίζει πως το ζενίθ της ανθρώπινης ευφυΐας ήταν πριν 2.000- 6.000 χρόνια και έκτοτε βαίνει φθίνουσα. Η πτωτική τάση αυτή επιδεινώνεται στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή. Η βασική αιτία γι' αυτό είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός πως εξαιτίας των πολλαπλών ευκολιών που παρέχει η τεχνολογία, δεν δουλεύει πια η πανάρχαια εξελικτική πίεση που ευνοεί τους πιο έξυπνους και ικανούς σε βάρος των χαζών και ανίκανων.
Η νοημοσύνη αναπτύχθηκε στους προϊστορικούς προγόνους μας στην Αφρική, πριν από 50.000 έως 500.000 χρόνια, επειδή όσο πιο έξυπνοι ήταν, τόσο καλύτερα μπορούσαν να επιβιώσουν (εύρεση τροφής με το κυνήγι, κατασκευή καταλυμάτων κ.α.). Τα γονίδια της εξυπνάδας οι πιο ευνοημένοι τα κληροδοτούσαν στις επόμενες γενιές.
Επειδή όμως στην εποχή μας οι άνθρωποι δεν χρειάζεται εξίσου να παλεύουν για να επιβιώσουν χάρη στην εξυπνάδα τους, έχει πια αχρηστευτεί η δύναμη της εξελικτικής επιλογής που ευνοούσε σταθερά τους πιο έξυπνους και ικανούς, με συνέπεια, από βιολογική άποψη, σταδιακά η ανθρωπότητα να…χαζεύει. Ενώ παλαιότερα οι διάφορες επιζήμιες μεταλλάξεις γονιδίων θα ξεριζώνονταν από το γενετικό υλικό, σήμερα συσσωρεύονται και ροκανίζουν τις ανώτερες διανοητικές ικανότητες των ανθρώπων ως είδος.
Σύμφωνα με τους μελετητές, αρκεί οποιαδήποτε μετάλλαξη σε ένα από τα 2.000 έως 5.000 γονίδια που επηρεάζουν τη νοημοσύνη, για να μειωθούν οι διανοητικές, αλλά και οι συναισθηματικές ικανότητες των ανθρώπων, αφού νόηση και συναίσθημα αλληλοεπηρεάζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.