Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

21 Δεκεμβρίου: Τη μέρα που ο Ήλιος έσβησε πολύ νωρίς


Της Λήδας Δεληγιάννη

Εν αντιθέσει με... τις προφητείες η 22α του Δεκέμβρη ξημέρωσε για τον κόσμο μας...



Το μνημείο του Στόουνχετζ υπήρξε "ναός" για τους εορτασμούς του Ηλιοστασίου σε όλη την ανθρώπινη ιστορία

Όμως η 21η Δεκεμβρίου δεν ήταν μια οποιαδήποτε μέρα. Όχι γιατί δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και για ακόμη μια φορά οι εσχατολογικές προφητείες δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά γιατί η 21 του Δεκέμβρη είναι η μέρα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου... ήτοι για το βόρειο ημισφαίριο της Γης η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και η πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα. Το βράδυ της Παρασκευής, που ο ήλιος πήγε για... ύπνο πολύ νωρίς. Η μικρότερη διάρκεια ημέρας καταγράφηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου ο ήλιος ανέτειλε στις 11.23 π.μ. (τοπική ώρα) και έδυσε στις 15.30... δηλαδή μόλις 4 ώρες και 7 λεπτά φωτός και κάτι λιγότερο από 20 ώρες σκοτάδι!

Τη νύχτα που το σκοτάδι ήρθε πολύ νωρίς

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, όπως ονομάζεται η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ο ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του. Έκτοτε η ημέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει, μέχρι την ισημερία της 22ας- 23 Μαρτίου, οπότε το φως θα διεκδικήσει ίσο χρόνο, μέσα στη μέρα, με το σκοτάδι και τελικά θα αρχίσει να κερδίζει... έδαφος, μέχρι το Θερινό Ηλιοστάσιο του Ιουνίου.



Εκεί που η εσχατολογία συναντά τον παγανισμό...

Ωστόσο, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δεν “πέφτει” πάντοτε την ίδια νύχτα του χρόνου, από ημερολογιακής απόψεως. Επειδή το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, και τα δίσεκτα έχουν 366 ημέρες, ενώ η Γη συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,25 ημέρες, στο βάθος των ετών το Ηλιοστάσιο μπορεί να επεκτείνεται από τις 20 μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου. Η τελευταία φορά που το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου, ήταν το 190, ενώ η επόμενη θα είναι το 2303, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο.



Τελικά ο Χριστός γεννάται σήμερον... 25 Δεκεμβρίου;

Η σημασία του Ήλιου για τον πλανήτη μας έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την επιστήμη αλλά από όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως, από καταβολής του είδους. Λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, καθώς εθεωρείτο ο δημιουργός των εποχών του έτους και των αέναων κυκλικών εναλλαγών του θανάτου και της αναγέννησης της φύσης.



Σε όλες τις θρησκείες των λαών του Βορείου Ημισφαιρίου της Γης, η 25 Δεκεμβρίου (με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που στο Γρηγοριανό που ισχύει σήμερα αντιστοιχεί στις 22 Δεκεμβρίου) είναι η ιερότερη ημέρα του χρόνου. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν την ιερή εορτή των Σατουρναλίων. Η ιερότητα της εορτής κληροδοτήθηκε και στη χριστιανική παράδοση όπου ο Θεός δεν θα μπορούσε παρά να “γεννάται σήμερον”, την πιο σεπτή ημέρα του χρόνου. Ενώ και η ενασχόληση των Ρωμαίων με τα Σατουρνάλια, ήταν μια ευκαιρία για τους πρωτοχριστιανούς που υφίσταντο απηνείς διώξεις να εορτάσουν τη γέννηση του δικού τους Θεού.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την αρχέγονη γιορτή του Ηλιοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.