Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΕΣΗΕΑ: Πειθαρχικά ελεγκτέος ο Σταμάτης Μαλέλης

Πειθαρχικά ελεγκτέος κρίθηκε ο Σταμάτης Μαλέλης από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ύστερα από έγκληση του δημοσιογράφου Λάμπρου Παναγιάτου.
Στον διευθυντή ειδήσεων του STAR επιβλήθηκε ως ποινή η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η έγκληση του συν. Λάμπρου Παναγιώτου, έχει, μεταξύ άλλων, ως εξής:

«Εγκαλώ τον διευθυντή ειδήσεων του Star Channel, Σταμάτη Μαλέλη, για αντισυναδελφική συμπεριφορά και εμπαιγμό εις βάρος μας, εις βάρος των έξι πρώην εργαζομένων δημοσιογράφων του καναλιού…
Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, όχι μόνο μας απέλυσε εκδικητικά επειδή αρνηθήκαμε να υπογράψουμε τις ιδιωτικές συμβάσεις εργασίας του οικονομικού διευθυντή του καναλιού κ. Πάνου Κυριακόπουλου (οι οποίες επιστρέφουν τους εργαζόμενους του κλάδου μας στον εργασιακό μεσαίωνα), αλλά συνέχισε και να μας εμπαίζει και να μας προκαλεί.

Αντί να καταλάβει την ψυχολογία έξι ανθρώπων που έχασαν μετά από 17 χρόνια τη δουλειά τους, άρχισε να δίνει συνεντεύξεις σε τηλεόραση, περιοδικά, εφημερίδες και ραδιόφωνα… Στις εν λόγω τηλεοπτικές, έντυπες και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του αφήνει να εννοηθεί ότι το Star Channel δεν έχει προβεί σε απολύσεις…
Σύμφωνα με πληροφορίες, λέγεται ότι τα ίδια είχε ισχυριστεί ο πρώην διευθυντή μας και στην αρμόδια επιτροπή της ΕΣΗΕΑ για να αποφύγει κινητοποιήσεις, απεργίες και αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του καναλιού…».

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Σταμάτη Μαλέλη, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ο μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Νίκος Ζερβονικολάκης, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«…Για την απόλυση του Παναγιώτου, έχω να πω ότι απολύθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση και απολύθηκε…
Πιστεύω ότι υπάρχουν προγραφές για το ποιοι υπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις».

Ο μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Σπύρος Πάνου, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ο συν. Παναγιώτου εργαζόταν κανονικά και ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Ο συν. Παναγιώτου και εγώ και άλλοι, συνολικά περίπου 15 άτομα, αρνηθήκαμε να υπογράψουμε ατομική σύμβαση εργασίας, που προέβλεπε μείωση των μισθών μας κλιμακωτά μέχρι 17%.

Οι συμβάσεις αυτές, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, είχαν κι άλλες δυσμενείς συνέπειες. Αυτά έγιναν το Πάσχα του 2011 και μετά πάροδο 5 ή 6 μηνών, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους δημοσιογράφους που εργάζονταν εκεί, απέλυσαν τον συν. Παναγιώτου και άλλους έξι, μεταξύ των οποίων και εγώ. Μετά την ενέργεια αυτή, το σύνολο σχεδόν όλων των συναδέλφων, που δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, έσπευσαν και υπέγραψαν κάτω από το κλίμα της τρομοκρατίας.
Ο ρόλος του κ. Μαλέλη, ως ενδιάμεσου μεταξύ διοίκησης και δημοσιογράφων του σταθμού, ήταν να πιέζει, με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση του καναλιού και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Ο κ. Μαλέλης, αναμφίβολα, φέρει ακέραια την ευθύνη για την απόλυση του συν. Παναγιώτου και των άλλων συναδέλφων. Επισημαίνω ότι ο συν. Παναγιώτου και οι υπόλοιποι έξι που απολυθήκαμε, δεν είχαμε άλλη εργασία και περάσαμε στην ανεργία».

Η μάρτυρας του εγκαλούντος, συν. Σοφία Κολοκοτρώνη, κατέθεσε, μεταξύ άλλων:

«Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση αυτή του συν. Λάμπρου Παναγιώτου γιατί από όλους τους υπόλοιπους πέντε συναδέλφους που απολύθηκαν, ήταν ο μόνος ο οποίος είχε δεχτεί να πάει σε κάποια εκπομπή υποβιβασμό για να μην απολυθεί, ενώ τελικά απολύθηκε λίγους μήνες μετά. Παρά τις υποσχέσεις του διευθυντή ειδήσεων του καναλιού κ. Μαλέλη, απολύθηκε.
Ο κ. Λάμπρος Παναγιώτου ήταν αξιόλογος συνάδελφος. Μιλούσε Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά, βοηθούσε πάρα πολύ όλο το σταθμό, κυρίως το εξωτερικό δελτίο, όποτε χρειαζόμασταν απευθείας μεταφράσεις…

Όταν ήρθε η στιγμή να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, εγώ και άλλοι συνάδελφοι, δέχτηκα με δήλωση του Νόμου 105 να μειώσω τις αποδοχές μου, όχι όμως να υπογράψω την ατομική σύμβαση.
…Θεωρώ ότι οι αποφάσεις για όλες τις απολύσεις λήφθηκαν από τον κ. Μαλέλη.

Προφανώς και του συν. Παναγιώτου ήταν απόφαση του κ. Μαλέλη, την οποία θεωρώ άδικη και απάνθρωπη γιατί είχε απόλυτη ανάγκη, είχε νεογέννητο παιδί και εργαζόταν άλλωστε πολλές ώρες στο σταθμό».

Αυτεπαγγέλτως, το ΠΠΣ κάλεσε μάρτυρες.

Ο συν. Ανδρέας Ανδρεούλης, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«Είμαι διευθυντής σύνταξης ειδήσεων στον Τ/Σ “ Star”. Ο συν. Παναγιώτου ήρθε στο “ Star” και εργάστηκε αρχικά ως ελεύθερος ρεπόρτερ, απ’ ότι έχω πληροφορηθεί, και αργότερα μετακινήθηκε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, όπου τον βρήκα, όταν και ο ίδιος πήγα το 2005.

Ο συν. Παναγιώτου επανειλημμένα είχε εκθειάσει τον συν. Στ. Μαλέλη, που του έδωσε αυτή την ευκαιρία στο κοινοβουλευτικό. Στη διάρκεια της θητείας του στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, απολύθηκε δυο-τρεις φορές, επειδή είχε χάσει σοβαρά θέματα. Οι απολύσεις αυτές ανακαλούνταν κάθε φορά από τον ίδιο τον Στ. Μαλέλη, επειδή θεωρούσε, προφανώς, ότι έπρεπε να του δώσει κι άλλη κι άλλη ευκαιρία.

Το 2010, αν θυμάμαι καλά, μετακινήθηκε στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη. Ήταν ενθουσιασμένος και είχε πει σ’ εμένα προσωπικά, αλλά και σε άλλους, ότι πάλι του είχε δώσει ο Στ. Μαλέλης μια μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία…
Από όσο είχε πληροφορηθεί, ενώ αρχικά ξεκίνησε με ενθουσιασμό, στη συνέχεια άρχισε να αμελεί τα καθήκοντά του...
Με προσπάθεια του συν. Μαλέλη, απετράπησαν περισσότερες απολύσεις, από όσες όριζε η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης…».

Η συν. Μάρθα Λογοθέτου, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«Είμαι διευθύντρια στις ενημερωτικές εκπομπές. Ο κ. Παναγιώτου μετακινήθηκε στις εκπομπές το 2010. Απ’ ό,τι γνωρίζω, επιθυμούσε αυτή την μετακίνηση. Δεν μου είχε εκφράσει δυσαρέσκεια, αλλά απεναντίας είχε εκφράσει ευχαριστίες στην παρουσιάστρια της εκπομπής γιατί, όπως έλεγε, ήταν ευκαιρία να παρουσιαστεί η δουλειά του.

Η διοίκηση του σταθμού την άνοιξη του 2011, έθεσε θέμα μείωσης αποδοχών, προκειμένου να διασωθούν θέσεις εργασίας. Ο εκπρόσωπος συγκάλεσε για το θέμα επανειλημμένες συνελεύσεις. Σε ορισμένες ήταν και μέλη του ΔΣ της Ένωσης…
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η υπογραφή, αλλά αυτοβούλως. Ο κ. Παναγιώτου, όπως έμαθα εκ των υστέρων, δεν υπέγραψε όπως και άλλοι. Δεν θεωρώ ότι η απόλυσή του σχετίζεται με την μη υπογραφή της σύμβασης…
Στη δουλειά του δεν έδινε πολλά πρωτογενή θέματα. Ποσοτικά τα θέματά του ήταν πολύ λιγότερα σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους στην ίδια εκπομπή…

Ο κ. Μαλέλης είχε πάντα μέλημα να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Στη δουλειά του δεν λειτουργεί με εμπάθεια, αλλά με συναδελφικότητα και αίσθημα δικαίου…».

Ο συν. Ισίδωρος Παπαμιχάλης, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«Είμαι διευθυντής ανθρώπινων πόρων στον “ Star”. Από τον Απρίλιο του 2011 η διοίκηση της εταιρίας (πάνω από τον κ. Μαλέλη), ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εθελοντικής μείωσης αποδοχών, λόγω της κρίσης. Υπήρχε και νωρίτερα μέτρα μείωσης κόστους του σταθμού. Οι περισσότεροι από το διοικητικό και το δημοσιογραφικό προσωπικό, υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών. Σταδιακά, πλην ενός, υπέγραψαν και οι άλλοι δημοσιογράφοι, εκτός από τους απολυθέντες. Η απόλυσή τους δεν έχει σχέση με το ότι δεν υπέγραψαν…».

Απολογούμενος ενώπιον του ΠΠΣ, ο εγκαλούμενος συν. Σταμάτης Μαλέλης, είπε:

«…Όταν άλλαξε και μεταφέρθηκε σε εκπομπή, δήλωσε δημοσίως ότι τον έκανα τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου. Όταν μεταφέρθηκε σε εκπομπή, διαπίστωσα ότι στόχος του ήταν να λουφάρει.. Το μόνο που έκανε ήταν να δημοσιεύει συκοφαντίες σε βάρος μου σε blogs. Τον είχα απολύσει τρεις φορές και τον ξαναπήρα πίσω στη δουλειά… Ο κ. Παναγιώτου έστειλε επιστολή εναντίον μου στον κ. Κουβέλη, την οποία επιστολή κοινοποίησε και σε blogs…
Είμαι 22 χρόνια διευθυντής ειδήσεων. Έχω κάνει τις λιγότερες δυνατόν απολύσεις. Στο “ Star” έχω δεσμευτεί ότι δεν θα κάνω καμία απόλυση και δεσμεύομαι και ενώπιόν σας…

Ως προς την μείωση , ήταν θέση της εργοδοσίας, εθελοντική την οποία αποδέχτηκε το 99% περίπου των εργαζομένων. Ο μέσος όρος του ποσοστού μειώσεως ήταν 9%. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο οικονομικός διευθυντής, κ. Ισίδωρος Παπαμιχάλης… Στο πλαίσιο αυτό μειώθηκε και ο δικός μου μισθός κατά το ήμισυ…
Τον συνάδελφο δεν τον απέλυσα ούτε από προσωπικούς λόγους ή λόγους κακίας, αλλά γιατί θεώρησα ότι δεν ήταν επαρκής στη δουλειά του και μάλιστα με προκλητικό τρόπο. Το ότι δεν κάνω απολύσεις, το έχω αποδείξει επί 22 χρόνια που είμαι διευθυντής…».

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη του τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η πλειοψηφία θεωρεί ότι από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε πως πράγματι ο εγκαλών, όπως και άλλοι πέντε συνάδελφοι απελύθησαν, καθώς δεν εδέχθησαν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, κάτι το οποίο ζητούσε ο εγκαλούμενος συν. Μαλέλης, συνεπικουρώντας από την θέση του διευθυντή, την εργοδοσία στη σχετική αξίωσή της. Ο ισχυρισμός που προβάλλει ότι ο συν. Παναγιώτου απολύθηκε επειδή δεν είχε επαγγελματική συνέπεια δεν κρίνεται βάσιμος. Εξ άλλου όλοι οι απολυθέντες ανήκουν στην κατηγορία όσων δεν δέχθησαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση, κάτι που προφανώς δεν είναι συμπτωματικό.

Πέραν αυτών, σημειώνεται ότι τόσο ο εγκαλών συνάδελφος, που είχε μάλιστα αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, όσο και οι άλλοι πέντε συνάδελφοι δεν είχαν άλλη εργασία και μετά την απόλυσή τους πέρασαν στην ανεργία. Συνεπώς, η όλη συμπεριφορά του εγκαλούμενου συν. Μαλέλη είναι απόλυτα αντισυναδελφική και παραβιάζει την δεοντολογία.

Η μειοψηφία έχει την γνώμη πως ο εγκαλών συν. Παναγιώτου είχε πράγματι σε πολλές περιπτώσεις επιδείξει ασυνεπή στάση ως προς τις υποχρεώσεις του ως δημοσιογράφου. Για τούτο, όπως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις, είχε απολυθεί τρεις φορές κατά το παρελθόν από τον εγκαλούμενο διευθυντή συν. Μαλέλη, ο οποίος όμως στη συνέχεια ανακάλεσε τις απολύσεις, δίνοντας και νέα ευκαιρία. Δυστυχώς, όμως, ο συν. Παναγιώτου συνέχισε την ίδια τακτική, με αποτέλεσμα την οριστική απόλυσή του. Ως εκ τούτου, κατά την άποψη της μειοψηφίας, δεν συντρέχει παραβίαση της δεοντολογίας.

Κατόπιν αυτών, με ψήφους 3 έναντι 2, αποφασίσθηκε ότι ο εγκαλούμενος συν. Σταμάτης Μαλέλης είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από τη μειοψηφία, ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών και το άλλο μέλος πρότεινε την διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 18.12.12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.