Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τα τιρκουάζ υποβρύχια του Ιραν!


Είναι ίσως τα πρώτα πολεμικά σκάφη που τραβούν την προσοχή αντί να κρύβονται: Το Ιράν παρουσίασε δύο νέα υποβρύχια «εγχώριας τεχνολογίας» που περιέργως έχουν βαφτεί τιρκουάζ....



Τα δύο μικρά υποβρύχια της κλάσης Ghadir, τα οποία φέρονται να έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν ταυτόχρονα τορπίλες και πυραύλους, παρουσιάστηκαν επίσημα στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, κοντά στα στενά του Ορμούζ, και έχουν σχεδιαστεί να επιχειρούν στα ρηχά νερά του Περσικού Κόλπου.

Τα δύο υποβρύχια, μαζί με το θωρηκτό Sina 7 που φέρεται να είναι οπλισμένο με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, παρουσιάστηκαν ως τα πρώτα μέλη μια νέας γενιάς πολεμικών σκαφών εγχώριας τεχνογνωσίας και κατασκευής.

«Χάρη στην Ισλαμική Επανάσταση, το Ιράν απέκτησε την τεχνογνωσία για την κατασκευή υποβρυχίων» δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικού ρεπορτάζ ο αρχηγός του ιρανικού ναυτικού Χαμπιμπόλα Σαγιάρι. «Κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάναμε μέχρι το σημείο να κατασκευάζουμε αντιτορπιλικά που μπορούν να μεταφέρουν ελικόπτερα στη Θάλασσα του Ομάν» πρόσθεσε.

Γιατί όμως τιρκουάζ. Η βρετανική Daily Mail εικάζει ότι οι σχεδιαστές του σκάφους πίστεψαν εσφαλμένα ότι το ζωηρό γαλάζιο θα κάνει το υποβρύχιο λιγότερο ορατό.

Στην πραγματικότητα όμως το μπλε χρώμα είναι ευδιάκριτο στη θάλασσα ακόμα και σε μεγάλο βάθος.

Το χρώμα που κρύβεται πιο εύκολα στη θάλασσα είναι το κόκκινο, το οποίο απορροφάται από το νερό και παύει να διακρίνεται κάτω από ένα ορισμένο βάθος. Γι' αυτό, εξάλλου, το κόκκινο είναι το χρώμα πολλών πλασμάτων της αβύσσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.