Μεγάλη πρεμούρα να μην αυξηθεί η φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα.Έτσι σπρώχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.Πάλι χαμένοι οι μικρομεσαιοί και κερδισμένα τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Του Γιώργου Κούρου
Απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της πλειονότητας των φορολογουμένων, αλλά και ελαφρύνσεις στους έχοντες εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση...
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «κρύβει» μόνο οριακές βελτιώσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση, από το 40% που είναι σήμερα, στο 32,8%.
Ολα αυτά, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και ο βαρύς λογαριασμός για όλους ανεξαιρέτως τους υπόλοιπους φορολογούμενους, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η μεγάλη «παγίδα» όμως που στήνει το υπουργείο και στους τρίτεκνους και πολύτεκνους αφορά στα νέα επιδόματα, που θα δοθούν σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του αφορολογήτου για παιδιά, καθώς εάν υπολογιστούν με βάση τα οικογενειακά εισοδήματα, που είναι και το πιθανότερο, και όχι με βάση ατομικό εισόδημα, τότε οι επιβαρύνσεις και για τις κατηγορίες αυτές θα ξεκινούν από τις 12.000 ευρώ.
Αυτά ουσιαστικά προκύπτουν από τις θέσεις που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της διακομματικής, με στόχο να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο φορολογικό και να προχωρήσει η σύνταξη του σχεδίου νόμου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την προσεχή Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές και η κυβέρνηση υποχρεούται να έχει «κλείσει» έως το Eurogroup της 13ης τρέχοντος για να ανάψει το πράσινο φως και να εκταμιευθεί η υπερ-δόση.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι από τη χθεσινή σύσκεψη δεν βγήκε «λευκός καπνός», καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έλαβαν την τελευταία στιγμή τις προτάσεις του υπουργείου και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις μελετήσουν. Ετσι, επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν, με αποτέλεσμα η διακομματική να συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, εκ νέου σήμερα.
Θα πρέπει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι για τη στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων το οικονομικό επιτελείο δεν παρουσίασε, τουλάχιστον χθες, τα ισοδύναμα μέτρα, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις φοροαπαλλαγές, ειδικά για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, τα ιατρικά έξοδα κ.λπ., που με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να καταργηθούν, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη φορολόγηση για το σύνολο των φορολογουμένων.
Ποιοι χάνουν
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαμένοι βγαίνουν:
* οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και με εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ
* οι μισθωτοί με ένα παιδί και εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ
* όσοι έχουν δύο παιδιά και εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ
* όσοι έχουν τρία παιδιά και τα εισοδήματά τους ξεπερνούν τις 23.000 ευρώ
* όσοι έχουν τέσσερα παιδιά και εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ.
Αλλωστε και ο συνολικός «λογαριασμός», όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο κ. Στουρνάρας, που θα πρέπει να καλυφθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν αλλάζει, με αποτέλεσμα να αναζητούνται επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Η αγορά στο «βωμό»
Στο πλαίσιο, πάντως, αυτό δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σημαντική επιβάρυνση των περίπου 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και των 150.000 Ο.Ε. και Ε.Ε., καθώς πλήττονται όχι μόνο από τη νέα κλίμακα φορολόγησής τους, αλλά και από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος. Ειδικότερα, με βάση τις θέσεις του υπουργείου:
* αυξάνεται κατά 100% το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, καθώς από τα 500 ευρώ θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ.
* αυξάνεται κατά 30% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, αφού από τα 500 ευρώ φέτος ανέρχεται από το 2013 στα 650 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εν λόγω αυξήσεις το υπουργείο θα εξοικονομήσει ποσό ύψους 235 εκατ. ευρώ, το οποίο, με βάση τις απόψεις των στελεχών του, θα διοχετευθεί στην ενίσχυση των πολύτεκων που έχουν από τρία παιδιά και πάνω, ενώ το ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται μέχρι 45.000 ευρώ.
Αλλά οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν σταματούν με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς αλλάζει και η κλίμακα φορολόγησής τους, η οποία με βάση τις προτάσεις του υπουργείου διαμορφώνεται ως εξής:
* συντελεστής φορολόγησης 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
* συντελεστής 32% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση, από το 40% που είναι σήμερα, στο 32,8%, καθώς θα φορολογούνται ως εξής:
* με συντελεστή 26% για το σύνολο των κερδών
* με συντελεστή 10% στα μερίσματα.
Τόκοι και αγρότες
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τελικά και στην αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων, αφού στις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας στους κυβερνητικούς εταίρους προβλέπεται:
*αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, από 10% σήμερα σε 15%.
Ετσι, για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από τη φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο από 30 ευρώ σήμερα.
Οσον αφορά τους αγρότες προβλέπεται ότι τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2014, δηλαδή θα τα δηλώσουν το 2015 στην εφορία, οι 1.000.000 πολίτες που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων, αν και εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σήμερα οι 1.000.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα, που φθάνουν στα 1,1 δισ. από το σύνολο των 9 δισ. ευρώ που δηλώνονται, μόνο 115 εκατομμύρια ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τεκμήρια.
Από αυτούς δε, οι 715.000 φορολογούμενοι έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα, από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα, καθώς και κάποια αγροτικά εισοδήματα αφού δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ το χρόνο.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι, με το νέο σύστημα, οι αγρότες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών θα συμβάλει στον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.
Αυτοτελής φορολόγηση
Με αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται από το επόμενο έτος τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς προβλέπεται συντελεστής 10% για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού ο συντελεστής θα είναι 33%.
Χαμένοι φυσικά από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 που ισχύει μέχρι σήμερα και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ .
Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι είχαν εκτός των ενοικίων και άλλα εισοδήματα ευνοούνται, αφού τα εισοδήματα από τα ενοίκια προστίθεντο στα υπόλοιπα και φορολογούνται στην κλίμακα με υψηλούς συντελεστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, το κέρδος μπορεί να φθάσει και τα 2.250 ευρώ, αφού πριν, στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ.
Νέα κλίμακα
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτείνει τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις, από οκτώ σήμερα, συντελεστές, αφού για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%, για εισοδήματα από 25.001 έως και 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%, ενώ για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 40%.
Εκτός απροόπτου θα καθιερωθεί πάντως η «πάγια» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ η ανωτέρω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι φυσικά να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.
Αλλωστε, μόνο με την καθιέρωση της εν λόγω έκπτωσης φόρου θα έχει βάση η άποψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ότι ευνοούνται τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ καθώς θα είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, πάντως, μισθωτοί και συνταξιούχοι, όπως υπολογίζει τουλάχιστον το υπουργείο, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ.
Kατάργηση πρόσθετων αφορολογήτων για παιδιά και αντικατάσταση με επιδόματα
Δεδομένη, παρά τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων, πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το ανωτέρω σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, ευνοημένοι θα είναι όσοι έχουν τρία και περισσότερα παιδιά και εισοδήματα όμως μέχρι 12.000 ευρώ.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους όσοι έχουν ένα ή δύο παιδιά, καθώς, παρά τη χορήγηση του επιδόματος, χάνουν το αφορολόγητο για τα τέκνα τους και, φυσικά, θα δουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Ετσι, «κενό» περιεχομένου είναι το επιχείρημα των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, ότι το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες που σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.
Από την άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι πολύτεκνοι, δηλαδή 150.000 οικογένειες που λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά.
Ετσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά και με φορολογητέο εισόδημα έως 33.000 καθαρά, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων, θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος, δηλαδή 1.350 ευρώ από το πολυτεκνικό (450 επί 3 παιδιά) και 1.560 από την ενίσχυση των παιδιών (40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 για το τρίτο), αντί των 1.584 σήμερα (528 ανά παιδί).
πηγή
Του Γιώργου Κούρου
Απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της πλειονότητας των φορολογουμένων, αλλά και ελαφρύνσεις στους έχοντες εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση...
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «κρύβει» μόνο οριακές βελτιώσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση, από το 40% που είναι σήμερα, στο 32,8%.
Ολα αυτά, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και ο βαρύς λογαριασμός για όλους ανεξαιρέτως τους υπόλοιπους φορολογούμενους, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η μεγάλη «παγίδα» όμως που στήνει το υπουργείο και στους τρίτεκνους και πολύτεκνους αφορά στα νέα επιδόματα, που θα δοθούν σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του αφορολογήτου για παιδιά, καθώς εάν υπολογιστούν με βάση τα οικογενειακά εισοδήματα, που είναι και το πιθανότερο, και όχι με βάση ατομικό εισόδημα, τότε οι επιβαρύνσεις και για τις κατηγορίες αυτές θα ξεκινούν από τις 12.000 ευρώ.
Αυτά ουσιαστικά προκύπτουν από τις θέσεις που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της διακομματικής, με στόχο να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο φορολογικό και να προχωρήσει η σύνταξη του σχεδίου νόμου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την προσεχή Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές και η κυβέρνηση υποχρεούται να έχει «κλείσει» έως το Eurogroup της 13ης τρέχοντος για να ανάψει το πράσινο φως και να εκταμιευθεί η υπερ-δόση.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι από τη χθεσινή σύσκεψη δεν βγήκε «λευκός καπνός», καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έλαβαν την τελευταία στιγμή τις προτάσεις του υπουργείου και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις μελετήσουν. Ετσι, επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν, με αποτέλεσμα η διακομματική να συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, εκ νέου σήμερα.
Θα πρέπει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι για τη στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων το οικονομικό επιτελείο δεν παρουσίασε, τουλάχιστον χθες, τα ισοδύναμα μέτρα, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις φοροαπαλλαγές, ειδικά για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, τα ιατρικά έξοδα κ.λπ., που με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να καταργηθούν, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη φορολόγηση για το σύνολο των φορολογουμένων.
Ποιοι χάνουν
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαμένοι βγαίνουν:
* οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και με εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ
* οι μισθωτοί με ένα παιδί και εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ
* όσοι έχουν δύο παιδιά και εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ
* όσοι έχουν τρία παιδιά και τα εισοδήματά τους ξεπερνούν τις 23.000 ευρώ
* όσοι έχουν τέσσερα παιδιά και εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ.
Αλλωστε και ο συνολικός «λογαριασμός», όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο κ. Στουρνάρας, που θα πρέπει να καλυφθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν αλλάζει, με αποτέλεσμα να αναζητούνται επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Η αγορά στο «βωμό»
Στο πλαίσιο, πάντως, αυτό δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σημαντική επιβάρυνση των περίπου 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και των 150.000 Ο.Ε. και Ε.Ε., καθώς πλήττονται όχι μόνο από τη νέα κλίμακα φορολόγησής τους, αλλά και από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος. Ειδικότερα, με βάση τις θέσεις του υπουργείου:
* αυξάνεται κατά 100% το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, καθώς από τα 500 ευρώ θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ.
* αυξάνεται κατά 30% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, αφού από τα 500 ευρώ φέτος ανέρχεται από το 2013 στα 650 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εν λόγω αυξήσεις το υπουργείο θα εξοικονομήσει ποσό ύψους 235 εκατ. ευρώ, το οποίο, με βάση τις απόψεις των στελεχών του, θα διοχετευθεί στην ενίσχυση των πολύτεκων που έχουν από τρία παιδιά και πάνω, ενώ το ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται μέχρι 45.000 ευρώ.
Αλλά οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν σταματούν με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς αλλάζει και η κλίμακα φορολόγησής τους, η οποία με βάση τις προτάσεις του υπουργείου διαμορφώνεται ως εξής:
* συντελεστής φορολόγησης 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
* συντελεστής 32% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση, από το 40% που είναι σήμερα, στο 32,8%, καθώς θα φορολογούνται ως εξής:
* με συντελεστή 26% για το σύνολο των κερδών
* με συντελεστή 10% στα μερίσματα.
Τόκοι και αγρότες
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τελικά και στην αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων, αφού στις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας στους κυβερνητικούς εταίρους προβλέπεται:
*αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, από 10% σήμερα σε 15%.
Ετσι, για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από τη φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο από 30 ευρώ σήμερα.
Οσον αφορά τους αγρότες προβλέπεται ότι τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2014, δηλαδή θα τα δηλώσουν το 2015 στην εφορία, οι 1.000.000 πολίτες που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων, αν και εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σήμερα οι 1.000.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα, που φθάνουν στα 1,1 δισ. από το σύνολο των 9 δισ. ευρώ που δηλώνονται, μόνο 115 εκατομμύρια ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τεκμήρια.
Από αυτούς δε, οι 715.000 φορολογούμενοι έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα, από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα, καθώς και κάποια αγροτικά εισοδήματα αφού δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ το χρόνο.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι, με το νέο σύστημα, οι αγρότες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών θα συμβάλει στον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.
Αυτοτελής φορολόγηση
Με αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται από το επόμενο έτος τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς προβλέπεται συντελεστής 10% για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού ο συντελεστής θα είναι 33%.
Χαμένοι φυσικά από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 που ισχύει μέχρι σήμερα και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ .
Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι είχαν εκτός των ενοικίων και άλλα εισοδήματα ευνοούνται, αφού τα εισοδήματα από τα ενοίκια προστίθεντο στα υπόλοιπα και φορολογούνται στην κλίμακα με υψηλούς συντελεστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, το κέρδος μπορεί να φθάσει και τα 2.250 ευρώ, αφού πριν, στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ.
Νέα κλίμακα
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτείνει τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις, από οκτώ σήμερα, συντελεστές, αφού για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%, για εισοδήματα από 25.001 έως και 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%, ενώ για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 40%.
Εκτός απροόπτου θα καθιερωθεί πάντως η «πάγια» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ η ανωτέρω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι φυσικά να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.
Αλλωστε, μόνο με την καθιέρωση της εν λόγω έκπτωσης φόρου θα έχει βάση η άποψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ότι ευνοούνται τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ καθώς θα είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, πάντως, μισθωτοί και συνταξιούχοι, όπως υπολογίζει τουλάχιστον το υπουργείο, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ.
Kατάργηση πρόσθετων αφορολογήτων για παιδιά και αντικατάσταση με επιδόματα
Δεδομένη, παρά τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων, πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το ανωτέρω σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, ευνοημένοι θα είναι όσοι έχουν τρία και περισσότερα παιδιά και εισοδήματα όμως μέχρι 12.000 ευρώ.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους όσοι έχουν ένα ή δύο παιδιά, καθώς, παρά τη χορήγηση του επιδόματος, χάνουν το αφορολόγητο για τα τέκνα τους και, φυσικά, θα δουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Ετσι, «κενό» περιεχομένου είναι το επιχείρημα των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, ότι το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες που σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.
Από την άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι πολύτεκνοι, δηλαδή 150.000 οικογένειες που λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά.
Ετσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά και με φορολογητέο εισόδημα έως 33.000 καθαρά, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων, θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος, δηλαδή 1.350 ευρώ από το πολυτεκνικό (450 επί 3 παιδιά) και 1.560 από την ενίσχυση των παιδιών (40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 για το τρίτο), αντί των 1.584 σήμερα (528 ανά παιδί).
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.