Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η ύποπτη «ανακάλυψη» της Deutsche Bank

Του Νίκου Καρούτζου
Και ξαφνικά η Deutsche Bank «ανακάλυψε» το σενάριο της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα που μπορεί να φέρουν λύση στο δημόσιο χρέος. Και το «ανακάλυψε» λίγο πριν το Eurogroup που θα έπαιρνε απόφαση για τη χώρα σε μια έκθεση που είχε πρώτα ένα πακέτο τύπου Μάρσαλ που κατά την άποψη των αναλυτών της Deutsche μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να γλυτώσει από χρήματα τους Ευρωπαίους δανειστές μας.
Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται...


 είναι γιατί ξαφνικά η Deutsche ανακινεί το ζήτημα της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, και αν το timing που επέλεξε να το κάνει είναι τυχαίο.

Μελετώντας προσεκτικά την έκθεση της Deutsche Bank, πέραν των όποιων αμφιβολιών θέτει για την ύπαρξη των κοιτασμάτων (κλασική, άλλωστε, η τακτική αυτή των αναλυτών), εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι η συνολική προσέγγιση που κάνει επί του θέματος. Συγκεκριμένα, με πολύ έμμεσο αλλά σαφή τρόπο συγκρίνοντας την περίπτωση της Ελλάδας με αυτήν της Γκάνας, όπου επίσης βρήκε φυσικό αέριο η γερμανική τράπεζα, θέτει ζήτημα collateral ενός ποσοστού των μελλοντικών εσόδων.

Λευκοί ιππότες με βαθιές τσέπες

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Deutsche Bank στην ίδια έκθεση, αναφερόμενη στο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, μιλάει για έναν λευκό ιππότη, έναν από μηχανής θεό, με βαθιές τσέπες και ισχυρή αποφασιστικότητα. Χρειάζεται, κατά την Deutsche, να μπουν στην Ελλάδα φρέσκα χρήματα τα επόμενα χρόνια, καθώς για εισροή χρημάτων ίση με το 1% του ελληνικού ΑΕΠ αυξάνει το ΑΕΠ κατά περισσότερο από 1%. Μάλιστα, για να γίνει αυτό οι αναλυτές της προτείνουν σχέδιο παροχής εγγυήσεων που θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα την παροχή εγγυήσεων μέσω ESM ύψους 27 δισ. ευρώ, μέχρι το 2016. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να γλυτώσουν έως και 40 δισ. ευρώ, διακινδυνεύοντας να χάσουν 16,2 δισ. ευρώ.

Αυτό που δεν λέει όμως η Deutsche είναι το αντάλλαγμα για την παροχή εγγυήσεων ενώ με την τοποθέτησή της για επιθετική βοήθεια προς την Ελλάδα αποκαλύπτει το φόβο των Γερμανών για το τι θα συμβεί αν τα κοιτάσματα επιβεβαιωθούν.

Και αυτό που θα συμβεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο όπλο για τη μείωση του χρέους, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας.

Ισως η πρόταση να καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση στην Ελλάδα που εμφανίζεται να έχει ως λογική τη μείωση των δαπανών για την άμυνα δεν είναι άσχετη με την πρόθεση των Ευρωπαίων να εγγυηθούν τα ελληνικά σύνορα. Και η πρόθεση αυτή δεν προέκυψε επειδή νοιάζονται για την τουρκική απειλή αλλά διότι η παραγωγή υδρογονανθράκων από την Ελλάδα έχει σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Σημειωτέον ότι η ανάλυση της Deutsche αφορά μόνο στην έρευνα νοτίως της Κρήτης και όχι σε άλλες περιοχές όπου επίσης πιθανολογείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ενεργειακή σταθερότητα στην Ευρώπη

Η επιβεβαίωση των κοιτασμάτων καθιστά την Ελλάδα κρίσιμο παράγοντα για την ενεργειακή σταθερότητα στην Ευρώπη. Και αυτό διότι τα συνολικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν σήμερα επαρκούν μόνο για τα επόμενα 50 χρόνια. Ετσι, οι νέες πηγές είναι κρίσιμες. Ειδικά μάλιστα αν επιβεβαιωθεί ότι το κοίτασμα νότια της Κρήτης κρύβει 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για 6 ολόκληρα χρόνια. Πέραν αυτού, η μεταφορά από την Κρήτη είναι περισσότερο ασφαλής και μικρότερου κόστους από ό,τι από άλλες περιοχές που είναι σήμερα οι τροφοδότες φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Τα αποθέματα αξίας 214 δις. ευρώ και τα πρόδρομα οφέλη

Από οικονομικής πλευράς τα αποθέματα 3,5 τρισ. κυβικών φυσικού αερίου μεταφράζονται σε έσοδα 214 δισ. ευρώ, ή ποσό ίσο με το 107% του ΑΕΠ.

Είναι προφανές ότι η τιτλοποίηση των εσόδων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε άμεσα έσοδα όταν επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα και ξεκινήσει η εξόρυξη. Ετσι η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά το 2020 να βρεθεί με πολύ χαμηλό χρέους προς ΑΕΠ και να αλλάξουν σε λίγα χρόνια τα οικονομικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται καν να τιτλοποιηθεί το σύνολο του ποσού προκειμένου το ελληνικό χρέος να γίνει απολύτως βιώσιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει σωρεία θετικών επιδράσεων για μια χώρα. Και αυτό διότι με την προσδοκία βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις στη χώρα και το ΑΕΠ αρχίζει να βελτιώνεται πριν καν ξεκινήσουν οι εισροές από την πώληση των υδρογονανθράκων.

Αρνητική προσέγγιση
Αυτό όμως η Deutsche Bank το προσεγγίζει με αρνητικό τρόπο κάνοντας λόγο για Dutch Disease (Ολλανδική Ασθένεια). Πρόκειται για το πρόβλημα που προέκυψε στην Ολλανδία όπου η ανακάλυψη κοιτασμάτων στη Βόρεια Θάλασσα το 1959 είχε ως αποτέλεσμα την εισροή κεφαλαίων. Το νόμισμα ενισχύθηκε και κατέστησε την εμπορική δραστηριότητα της χώρας μη ανταγωνιστική. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μεταποίησης.

Η «κατάρα των πόρων», σύμφωνα με τη Deutsche Bank, αναφέρεται γενικότερα στις επιπτώσεις που υπάρχουν σε πλούσιες σε πόρους οικονομίες όπως η κερδοσκοπική συμπεριφορά και η διαφθορά. Κατά την Deutsche, υπάρχει μια άποψη ότι η αδύναμη μακροοικονομική διαχείριση σε οικονομίες πλούσιες από πλευράς φυσικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε κάτω του μέσου όρου οικονομικές επιδόσεις.

Καιρός για επενδύσεις

Βέβαια, οι αναλυτές της Deutsche ξεχνούν ότι στην Ελλάδα η ισοτιμία δεν εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων λόγω του ευρώ, ενώ δεν είναι αντιληπτό για ποιον λόγο αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα η οποία προφανώς έχει αυξηθεί στην Ελλάδα από την πολυετή λιτότητα. Βεβαίως, για όποιον θέλει να κάνει εξαγορές εταιρειών στην Ελλάδα ή γενικότερα να επενδύσει είναι πιο εύκολο να το πράξει σήμερα, με πιο ευτελισμένες τις τιμές, και πιο δύσκολο αν η οικονομία ανακάμψει. Και υπό αυτές τις συνθήκες η πρόταση για παροχή εγγυήσεων δεν αποκλείεται να κρύβει πίσω της τις μύχιες σκέψεις των Γερμανών για μερίδιο από την πίτα των υδρογονανθράκων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.