Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Το ξε...κουκούλωμα της "Λίστα Λαγκάρντ" (Falciani) και τι μπορούμε να περιμένουμε

του Χάρη Μπότσαρη

Η «Λίστα Λαγκάρντ» (Falciani) παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές και ήδη «εξετάζεται» από τους ειδικούς της δίωξης οικονομκού εγκλήματος προς δύο κύριες κατευθύνσεις....


Η πρώτη είναι η παραβολή των κατόχων λογαριασμών με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην Εφορία και η δεύτερη είναι η έρευνα για τυχόν διαφορές με την λίστα που είχε παραδοθεί προ καιρού και είχε τη γνωστή διαδρομή.

Από τη λίστα που είχε δει το φως της δημοσιότητας (HOT DOC) το μόνο ποσόν που είχε «ανακοινωθεί» ήταν τα 550 εκατομμύρια δολάρια (Μαρία Παντελή) του «αμοιβαίου κεφαλαίου» της Capital Management Advisors, του οποίου την ύπαρξη και την ακρίβεια του ποσού έχει παραδεχθεί ο Ελληνο-Ισραηλινός διαχειριστής του, ο αμφιλεγόμενος Σάμπι Μιωνής.

Στο μεταξύ, υπήρξε στις 10.12.2012 η απάντηση του κ. Στουρνάρα σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή και σε σχέση με στοιχεία που «επεξεργάζονται και αξιοποιούν» οι ειδικοί του ΣΔΟΕ από λίστες του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάϊν:
«...Τα στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες στο Λιχτενστάϊν, τα οποία αποτέλεσαν και το αντικείμενο της αριθμ. 6814/2.03.2012 ερώτησης και της σχετικής απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών, διαβιβάστηκαν προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ. Για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων.

Επιπλέον, τα στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία το Σεπτέμβριο 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, η οποία κατά τα λοιπά καλύπτεται από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας.

Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85, παράγρ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994-ΦΕΚ 151 Α΄), οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου, οι αποφάσεις του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο στον οποίο αφορούν αυτά. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί ποιούς φορολογουμένους αφορούν οι εν λόγω υποθέσεις».

Η «Λίστα Λαγκάρντ» περιέχει τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC (ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ κατά δήλωση Παπακωνσταντίνου) όπως ίσχυαν πριν από 10-20 χρόνια (και πάντως μέχρι το 2007-2008) και είναι βέβαιο πλέον ότι οι λογαριασμοί αυτοί έχουν ακυρωθεί ή έχουν «μετακινηθεί» σε άλλες τράπεζες απανταχού της γης.
Άλλωστε, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελβετίας οι τράπεζες υποχρεούνται μετά από οποιαδήποτε διαρροή στοιχείων να ειδοποιήσουν αμελλητί τους καταθέτες (στο Λουξεμβούργο τιμωρήθηκε με πρόστιμο τράπεζα που δεν το έπραξε έγκαιρα) ώστε να αλλάξουν ή να μετακινήσουν λογαριασμούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της εταιρείας Intorama Holdings Limited (λίστα HOT DOC):
Η Intorama, Εταιρεία Κατοχής Επενδύσεων (αριθ. εταιρείας Η.Ε. 170436) είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο (διεύθυνση εγγεγραμμένου γραφείου: Χαράλαμπου Μούσκου 20, Athinodorou Business Center, 3ος όροφος, γραφείο 301, 8010 Πάφος.
Με απόφαση του Δ.Σ. της ετέθη υπό «εκκαθάριση» στις 4/11/2011 (όνομα εκκαθαριστή: Κώστας Χατζημιχάλης, Νάξου 4, 1ος όροφος, γραφείο 101, 1070 Λευκωσία).
Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε «καταθέτης» μπορεί να ισχυριστεί ότι τα ποσά της τότε κατάθεσής του δεν υπάρχουν σήμερα και ότι εξαντλήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων από «χρηματιστηριακές πράξεις ή άλλες συναλλαγές».
Όλες οι «εξηγήσεις» θα δοθούν από κάθε κάτοχο λογαριασμού της εποχής εκείνης στη συγκεκριμένη τράπεζα (HSBC) προς τους «ειδικούς της δίωξης οικονομικού εγκλήματος», χωρίς να γνωστοποιηθεί η αιτιολόγηση, το ποσό, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο λόγω του απορρήτου της νομοθεσίας.

Οι «διασταυρώσεις, οι διερευνήσεις και οι αξιοποιήσεις» των στοιχείων της λίστας από τους «ειδικούς» του ΣΔΟΕ τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, αφού είναι γνωστό ότι ουσιαστικά παραμένει αδύνατον να εντοπιστούν φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια (περίπτωση Σταύρου Παπασταύρου) κλπ. (χάος απύθμενο υπάρχει, βέβαια, με συγγενικά πρόσωπα πολιτικών κ.ά., όπως και με διάφορους «φίλους» στο όνομα των οποίων βρίσκονται τραπεζικοί λογαριασμοί).
Όσοι περιμένουν να προκύψουν ωφέλη από τη «διερεύνηση» της «Λίστας Λαγκάρντ» θα απογοητευτούν και το θέμα αυτό θα ξεχαστεί με τον καιρό όπως ξεχάστηκαν και κουκουλώθηκαν όλα τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Τέλος, καμιά συνέχεια δεν πρόκειται να δοθεί και στο «πολιτικό μέρος» της υπόθεσης (ευθύνες των Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου), καθώς το απόρρητο καλύπτει και κάθε δημοσιοποίηση για τον συνολικό αριθμό και τη διασταύρωση των ονομάτων της πρώτης λίστας (Παπακωνσταντίνου) μέχρι τη νέα που παρελήφθη από τη Γαλλία και επομένως δεν έχουμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα επ’ αυτού.

Να σημειωθεί ότι και η πρώτη λίστα που παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές (Παπακωνσταντίνου) συνοδευόταν από έγγραφο που την χαρακτήριζε ως απόρρητη και άρα τα στοιχεία της δεν ήταν δημοσιοποιήσιμα.

Η «Λίστα Λαγκάρντ» που δημοσιοποίηθηκε από το HOT DOC δεν έχει σχέση με τη Λίστα που παραδόθηκε αρχικά από τις γαλλικές αρχές καθώς η αρχική εκείνη λίστα ήταν ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο με ονόματα, καταθέσεις, αναλήψεις, κινήσεις λογαριασμών, ημερομηνίες και αυξομειώσεις ποσών.

Επομένως, η πηγή του HOT DOC επεξεργάστηκε και παραποίησε τα στοιχεία της λίστας Falciani και η δημοσιοποίησή της έπαιξε τον παρελκυστικό ρόλο που επιθυμούσε ο «προμηθευτής» του Κ. Βαξεβάνη.

1 σχόλιο:

  1. Αμφιλεγώμενος γιατί είναι ο κ. ΜΙωνής ? ?

    Επειδή έχει Εβραϊκή καταγωγή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.