Το ΔΝΤ, με έκθεσή του, έρχεται να ζητήσει - επιβάλλει νέα μέτρα, αλλά και απολύσεις - άμεσα - στο δημόσιο, για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση...
Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για απευθείας κούρεμα 25% στα δάνεια από την Ευρωζώνη και στα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί.
Επιπλέον ζητά να υπάρξει σημαντικός αριθμός απολύσεων για να αποφευχθούν οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, επέκταση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και περικοπές κοινωνικών δαπανών για τη διετία 2015-2016, καθώς και αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με ξένους μάνατζερ.
Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα περιλαμβάνονται όλες αυτές οι απαιτήσεις. Πρόκειται για την έκθεση η οποία συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Ακόμα, το Ταμείο προχωρά και σε πολιτική παρέμβαση, αναφέροντας ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών κομμάτων που δεν στηρίζουν το Πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε "πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία ή και έξοδο από το ευρώ".
Εντός της έκθεσης αναφέρονται και τρία διαφορετικά ρίσκα για την εφαρμογή του μνημονίου.
Το πρώτο είναι το πολιτικό.
Δεύτερο, το να καθυστερήσει η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τρίτο να μη προχωρήσουν όπως πρέπει οι αλλαγές στην οικονομία.
Εάν τα δύο τελευταία επαληθευτούν, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρόνο για να επιτύχει τους στόχους της, άρα θα απαιτηθεί νέα παρέμβαση μείωσης των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωζώνη, τόσο στα διμερή δάνεια – GLF – όσο και σε εκείνα από το EFSF ή εναλλακτικά ένα "εμπροσθοβαρές κούρεμα της τάξης του 25% στα δάνεια του EFSF, στα διμερή δάνεια και στα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης".
Τόμσεν: Η Ευρώπη αναγνώρισε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Ξεχωριστή σημασία αποκτά και η δήλωση του επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα, του κ. Τόμσεν, ο οποίος και υποστήριξε ότι η Ευρώπη για πρώτη φορά αναγνώρισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς να γίνουν απευθείας παρεμβάσεις "με τον έναν ή άλλο τρόπο".
Παράλληλα, ο κ. Τομσεν υποστήριξε πως το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται σε 5,5-9,5 δισ ευρώ δεν δημιουργεί πρόβλημα στη στήριξη του προγράμματος από το ΔΝΤ, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες είναι εξασφαλισμένη.
Νέα σκληρά μέτρα
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για να μη χρειαστεί να γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε "σημαντικό αριθμό απολύσεων και δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής", κυρίως το τελευταίο στο οποίο το ΔΝΤ δίνει τεράστια σημασία.
Για αυτό άλλωστε η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία βρίσκονται στην κορυφή της έκθεσης του ΔΝΤ, με την έκθεση να αναφέρει πως η παραοικονομία φθάνει στο 25% του ΑΕΠ%, ενώ γιατροί δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και αυτοαπασχολούμενοι κερδίζουν 2,5 φορές περισσότερα από το εισόδημα που δηλώνουν.
Επίσης, τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Αυτά θα φορούν επέκταση υφιστάμενων μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και σε νέες παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, όπου αυτό μεταφράζεται σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην έκθεσή του, το Ταμείο υποστηρίζει ότι εάν στην επισκόπηση που θα γίνει στα μισά του 2013 επί του προγράμματος αποκρατικοποιήσων διαπιστωθεί ότι παραμένουν τα προβλήματα και δεν τρέχουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει "να εξετάσει ριζικές αλλαγές στη διακυβέρνηση" του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου και "της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ με ξένους ειδικούς".
Παράλληλα, το Ταμείο ασκεί κριτική για το γεγονός ότι δεν πέφτουν οι τιμές, αναφέροντας μάλιστα ότι οι μισθοί έχουν υποχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από ότι οι τιμές των προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.