Εκπρόσωποι για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT διοργανώνουν εκδηλώσεις τρυφερότητας, στους δρόμους της πόλης, προκειμένου να δουν την αντίδραση των Θεσσαλονικέων...
Τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας και δικτύωσης εξετάζουν μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών από την υλοποίηση δράσεων εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακτιβιστές από τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBT (κοινότητα λεσβιών, ομοφυλόφιλων αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ - ΛΟΑΤ) στη διεθνή συνάντηση BA.R.CO. D.E. (Balkan's Rainbow Colourful Dawn Emerges) στη Θεσσαλονίκη.
To BA.R.CO.DE. αποτελεί το τελευταίο από μία σειρά προγραμμάτων που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Ενωμένες Κοινωνίες Βαλκανίων με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό, την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας και την εξάλειψη της ομοφοβίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Τα προβλήματα της LGBT κοινότητας στην κάθε χώρα, τα ζητήματα των μειονοτήτων εντός της LGBT κοινότητας, η κινητικότητα των μελών των ΜΚΟ σε περιφερειακό επίπεδο, νομικά ζητήματα, οι δυνατότητες ανάπτυξης του LGBT τουρισμού, η αξιολόγηση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα και τα μελλοντικά κοινά προγράμματα δράσης, όπως το ενδεχόμενο διοργάνωσης μια μεγάλης περιφερειακής εκδήλωσης, το Βαλκανικό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας -Balkan Pride Parade είναι τα θέματα που εξετάζουν στην εξαήμερη συνάντηση οι εκπρόσωποι ΜΚΟ από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, την Τουρκία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Μολδαβία.
Εκτός από τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζονται και υπαίθριες δράσεις στους δρόμους της πόλης από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, όπως το “ομοφοβικό θερμόμετρο”, εκδηλώσεις τρυφερότητας προκειμένου να δουν την αντίδραση των Θεσσαλονικέων.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ “Alternative Balkan Caravan” "καρπό" προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης που υλοποιήθηκε από τις Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων.
Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται το ταξίδι δύο κοριτσιών σε χώρες των Βαλκανίων.
Οι δύο κοπέλες η Λάρα και η Αλεξία ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, όταν ήταν σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το περσινό Belgrade Pride Parade, το οποίο τελικά απαγορεύθηκε και ταξίδεψαν επίσης σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, επισκέφθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, μίλησαν με ακτιβιστές και κατέγραψαν τα προβλήματα στα Βαλκάνια.
Το απόγευμα του Σαββάτου διοργανώνεται εκδήλωση και συζήτηση στο ξενοδοχείο Βεργίνα στην οποία έχουν προσκληθεί ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρόμπερτ Π. Σάντερς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων της πόλης.
“Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται δράσεις για ομοφυλοφιλικά δικαιώματα. Το BA.R CO.D.E. είναι πρόγραμμα αξιολόγησης και δικτύωσης χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, εποπτεύων φορέας του οποίου είναι το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης”, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΜΚΟ Ενωμένες Κοινωνίες Βαλκανίων, Αριστόδημος Παράσχου.
“Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων ασχολούνται γενικά με κοινωνικά ζητήματα.
Τον τελευταίο χρόνο συνεργαστήκαμε με πάρα πολλές ομάδες και οργανώσεις της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT θέλοντας να διασπείρουμε την τεχνογνωσία μας έχοντας πάντα ως φιλοσοφία ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τη γνώση, γιατί έτσι μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα στην κοινωνία” υπογράμμισε ο κ. Παράσχου.
“Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων συνεργάστηκαν και για τη διοργάνωση του Thessaloniki Pride προσφέροντας την τεχνογνωσία. Συνεχίζουμε και με αυτό το πρόγραμμα τη συνεργασία με το Thessaloniki Pride", σημείωσε και πρόσθεσε: "Η Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων και ως μελλοντική πρωτεύουσα νεολαίας πρέπει να δείξει το δρόμο και να είναι το παράδειγμα για πόλεις χωρών που εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Πρέπει να δείξει το κοινωνικό πρόσωπό της και ότι συνεχίζει να είναι πολυπολιτισμική πόλη" ανέφερε ο κ. Παράσχου.
"Παρουσιάζουμε την εμπειρία μας από το Thessaloniki Pride που έγινε τον Ιούνιο, μία εμπειρία που μας δίδαξε πολλά που θέλουμε να τη μοιραστούμε.
Προσδοκούμε να υπάρξει συνεργασία όλων των οργανώσεων και εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός Διαβαλκανικού Pride Parade, το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη. Αναζητάμε επίσης μία φόρμουλα αντίδρασης και συμπαράστασης, όταν ακυρώνονται Φεστιβάλ σε βαλκανικές χώρες", δήλωσε ο Θάνος Βλαχογιάννης από το Thessaloniki Pride. "Στην Ελλάδα για την ώρα έχουμε τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, όπως οι προξενικές αρχές όσον αφορά τα LGBT δικαιώματα και θα μπορούσαμε να πιέσουμε τις τοπικές αρχές και σε άλλες βαλκανικές χώρες", σημείωσε.
“Μαύρη τρύπα” όσον αφορά τα ζητήματα της κοινότητας LGBT χαρακτήρισε τα Βαλκάνια ο Άνταμ Πούσκαρ από την Belgrade Pride Parade, ο οποίος αναφέρθηκε στις προετοιμασίες και στην απαγόρευση από τις αρχές της Belgrade Pride Parade το 2011 και το 2012.
"Ανακοινώσαμε ότι η Belgrade Pride Parade θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013 και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την Pride Week με πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις για τα προβλήματα της LGBT κοινότητας" είπε και εκτίμησε ότι θεωρεί πολύ ενδιαφέρουσα μία εκδήλωση τύπου Balkan Pride, δηλαδή ένα μεγάλο γεγονός που θα περιλαμβάνει όλα τα βαλκανικά κράτη και θα προβάλει τα προβλήματα της κοινότητας σε περιφερειακό επίπεδο.
"Ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι η δικτύωση και η ανταλλαγή εμπειριών και στα Βαλκάνια έχουμε τόσα πολλά κοινά , αλλά και πολλά διαφορετικά στοιχεία", δήλωσε ο Αμαρίλντο Φετσάνι από την οργάνωση “Pink Embassy/LGBT Pro Albania” μία από τις τρεις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προστασία των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας στην Αλβανία.
Ο Ελιντιόν Γκρέμπι από την οργάνωση “Συμμαχία κατά των διακρίσεων σε βάρος της LGBT Κοινότητας” στην Αλβανία εξήγησε ότι οι δράσεις των οργανώσεων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, δράσεις οικοδόμησης της κοινότητας, δράσεις ενημέρωσης και δράσεις υποστήριξης.
Ο Λέκα Σαλίχου, από την οργάνωση Libertas του Κοσόβου που ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι τόνισε ότι αποφάσισε να λάβει μέρος στη συνάντηση για να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους άλλων ΜΚΟ και ότι του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πολλές χώρες που έχουν κινήματα LGBT εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν τα νομικά κείμενα που έχει το Κόσοβο.
"Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ καλό, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT ειδικότερα, επειδή είναι τεράστια η παρουσία των ευρωπαϊκών διεθνών οργανισμών που προσπαθούν να βοηθήσουν και να εργαστούν στην οικοδόμηση του Κοσόβου", δήλωσε.
Η Libertas, μία από τις τρεις οργανώσεις στο Κόσοβο που δραστηριοποιούνται στην προστασία των δικαιωμάτων των LGBT επικεντρώνεται στη συνεργασία με την κοινότητα, στη δημιουργία ασφαλούς χώρου για τα μέλη της, στην ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και στη διοργάνωση τακτικών δράσεων όπως σεμινάρια και συζητήσεις.
Πηγή:Voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.