Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ρουμπινί:έπεσα έξω για την Ελλάδα

Ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, παραδέχεται πως έπεσε έξω στις προβλέψεις του...


 ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες».

Αυτό είχε δηλώσει ο Ρουμπινί, ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης πέρσι στη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ίδιος ήταν μάλιστα ο πρώτος που είχε προβλέψει την αμερικανική κρίση του 2006 και έκτοτε οι ειδικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν μια πρόβλεψη.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle σε συνέντευξή του προς την Online έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ο Ρουμπινί ερωτάται: πού οφείλεται το γεγονός ότι ο "προφήτης της κρίσης" διαψεύδεται;

Τότε ο ίδιος απάντησε: «Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό.

Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος».

Ο Ρουμπίνι συνεχίζει να προβλέπει λέγοντας πως θεωρεί αποφασιστική την παρέμβαση Ντράγκι για τη διάσωση του ευρώ. Άλλωστε έχει ιδρύσει και συμβουλευτική εταιρία που ειδικεύεται σε προβλέψεις του είδους.

Όταν λοιπόν ο δημοσιογράφος του Spiegel Online, τον ρωτάει μήπως διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι πελάτες του εξαιτίας της λανθασμένης πρόβλεψης που έκανε για την Ελλάδα ο ίδιος απαντά ευθέως «όχι» και προσθέτει «κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι...»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.