Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Guardian: Οι Έλληνες τα καταφέρνουν και χωρίς το ευρώ


H βρετανική εφημερίδα «The Guardian» παρουσιάζει μια Ελλάδα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από το εμπόριο χωρίς ευρώ...



Μια υπαίθρια αγορά στον Βόλο είναι το κεντρικό θέμα του ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου. Λάδι, σαπούνι, πίτες και άλλα πωλούνται στην αγορά που επισκέπτεται η ρεπόρτερ. Το αντίτιμο όμως δεν είναι ευρώ, αλλά το «Τεμ», με το οποίο κανείς παίρνει άλλα προιόντα.

Η ανάγκη για επιβίωση είναι αυτή που τους έχει κάνει να ξεπεράσουν το εμπόδιο των χρημάτων λέει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

«Ανταλλαγή και αλληλεγγύη, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» λένε οι άνθρωποι που συναντά η Βρετανίδα δημοσιογράφος Helena Smith.

«Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν την λιτότητα, με το δικό τους νόμισμα. Το «Τεμ». Οι Έλληνες έχουν χάσει πάνω από 40% των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν απαιτηθεί από την διεθνή βοήθεια, και αυτό το σύστημα είναι πολύ επιτυχημένο» αναφέρει η εφημερίδα. Χίλιοι τριακόσιοι περίπου άνθρωποι συμμετέχουν στο ανταλλακτικό παζάρι στον Βόλο. «Η κοινοπρακτική τράπεζα που ενημερώνεται διαδικτυακά, είναι όχι μόνο αντίδοτο στις μειώσεις μισθών και στις αυξήσεις των φόρων αλλά και το καλύτερο shopping therapy».

Οι χρήστες αυτού του συστήματος αυξάνονται όλο και περισσότερο –όσο αυξάνεται και η κρίση. Από μαθήματα yoga μέχρι δωρεάν ιατρικές συμβουλές, babysitting και τεχνική υποστήριξη σε υπολογιστές, όλα ανταλλάσσονται για μερικούς πόντους στο σύστημα «Τεμ».

Ένας εκ των ιδρυτών της πρωτοβουλίας ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου, σχολιάζει στην Βρετανή δημοσιογράφο ότι «για πολλούς παίζει διπλά ρόλο καθώς αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα αλλά και δημιουργεί ένα προστατευτικό δίκτυο που χρειάζονται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οι παλιότερες γενιές το θυμούνται να συμβαίνει. Στα χωριά ανταλλάζεις γάλα και τυρί για κρέας και αλεύρι».

Η πρωτοβουλία έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα, σε Πάτρα, Κέρκυρα, Κατερίνη και Αθήνα. Ο Βόλος είναι ο πρώτος που κάνει αυτή την κίνηση και άρα έχει το μεγαλύτερο ανταλλακτικό παζάρι. «Για ανθρώπους όπως ο δήμαρχος του Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, το εναλλακτικό νόμισμα θα βοηθήσει τα οικονομικά και κοινωνικά αντίκτυπα της κρίσης» μεταφέρει η ρεπόρτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.