- Διαβάστε ολη την έκθεση
Λίγες ημέρες προτού προσγειωθούν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας δείχνουν τις άγριες διαθέσεις τους, καθώς η έκθεση – καταπέλτης που συνέταξαν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «κουνάει το δάχτυλο» με έντονο τρόπο....
στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, με τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως να είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αιχμής χαρακτηρίζονται υποστελεχωμένες, ενώ οι περισσότεροι ελεγκτές στις ΔΟΥ δεν έχουν το δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ τονίζει ότι οι αμοιβές των νεοεισερχομένων ελεγκτών είναι μόλις 700 ευρώ και ζητάει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.
Τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση είναι άκρως αποκαλυπτικά, καθώς το 2012 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών, εμφανίστηκε ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 16,4 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 80,53 εκατομμύρια ευρώ.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχτηκε το 2012 ανήλθε σε 1,099 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων απασχολούνται 37 άτομα από 50 που θα έπρεπε να είναι και χωρίς την κατάλληλη μηχανογραφική υποστήριξη.
Η Τρόικα σημειώνει, ακόμη, ότι το 2012 ολοκληρώθηκε μόνο το 25% των ελέγχων που είχαν προγραμματισθεί κυρίως λόγω έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού.
Από την άλλη πλευρά, αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπραχθεί και για αυτό προτείνεται η διαγραφή αυτών των οφειλών.
Μάλιστα, ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται για τη βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης είναι και η αυστηροποίηση ποινών, αλλά και η άσκηση ποινικών διώξεων και σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εξοφλεί το φόρο που βεβαιώνεται.
Στην έκθεση υπενθυμίζεται η δέσμευση που έχει αναληφθεί βάσει μνημονίου να μη γίνει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικά να μην υπάρξουν άλλες φορολογικές αμνηστίες οι οποίες δεν απέδωσαν στο παρελθόν όταν εφαρμόστηκαν.
Προτείνεται επίσης η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, ενώ επισημαίνεται ότι η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων έχει ήδη παραλάβει στοιχεία 130 υπαλλήλων του υπουργείου που ερευνώνται για εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.
Η έκθεση προτείνει επίσης μεταξύ άλλων:
- Την ένταξη του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη Γενική Γραμματεία Εσόδων
- Την πρόσληψη έως το τέλος Μαρτίου 200 ελεγκτών καθώς και άλλων 500 σε ετήσια βάση την περίοδο 2013- 2015
- Η μονάδα των μεγάλων οφειλετών να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές.
Σημαντικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι και η μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς στο τέλος του 2012 δεν είχε επιστραφεί 1,74 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των χρονοβόρων ελέγχων που γίνονται στον τομέα αυτόν. Οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ανέρχονται σε 7.523. Προτείνεται μάλιστα να τιμωρείται το Δημόσιο για την καθυστέρηση των επιστροφών προς τους φορολογούμενους.
Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή επιστρέφουν οι εκρόσωποι των δανειστών - εταίρων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μπαίνει ξανά στην πρέσα.
Η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της παράταξης «Ανανεωτική Κίνηση Εφοριακών». Μπορείτε να διαβάσετε και τις 72 σελίδες της έκθεσης ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.