Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσκόπηση της ALCO.Βραχεία κεφαλή για ΣΥΡΙΖΑ,ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή

 Χειρότερος όλων των πρωθυπουργών ο ΓΑΠ.
O μισός πληθυσμός της χώρας, φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του το επόμενο διάστημα, 6 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (εφορία, τράπεζες), ενώ το 64% θα συνέστηνε στα παιδιά τους να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τα συγκλονιστικά στοιχεία προκύπτουν από την δημοσκόπηση που...


 διενήργησε η εταιρεία ALCO για το ThePaper.gr και αποκαλύπτουν την ανασφάλεια και τον φόβο που σαρώνει την ελληνική κοινωνία.

Η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και τα δυσβάστακτα μέτρα που αυτό επέφερε, έχουν ορατές επιπτώσεις στην πολιτική ζωή του τόπου.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στο ερώτημα «ποιόν κρίνετε ως καλύτερο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης». Πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Παπανδρέου και ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τρίτο τον Κώστα Καραμανλή. Τελευταίος με μόλις 0,1% έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, που επί πρωθυπουργίας του υπήχθη η χώρα στον μηχανισμό διάσωσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θετικά για τον πρώην Πρωθυπουργό, απάντησε μόλις 1 στους 1000 που ερωτήθησαν…

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθεροποιώντας το προβάδισμα του το τελευταίο διάστημα, έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Στην τάση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με 20,4% έναντι 20% της ΝΔ, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 10,4%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 6,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 5,1%, το ΚΚΕ 4,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,1%. Αναποφάσιστοι είναι περίπου 1 στους 9 (8,7%) την αποχή επιλέγει το 7,5%, λευκό το 4,9% και «άλλο κόμμα το 7,3%. Με τις αναγωγές, ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 23,3%, η ΝΔ 22,8%, η ΧΑ 11,9%, το ΠΑΣΟΚ 7,9%, οι Αν.Ελ 5,8%, το ΚΚΕ 5,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,7%, άλλο 8,3% και αναποφάσιστοι δηλώνουν το 9,9%.

Παρά ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να διαψεύδει τις προσδοκίες όσων τον ψήφισαν καθώς, σύμφωνα με την μέτρηση, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι χειρότερος απ’ ότο περίμεναν. Το 59% δηλώνει το ίδιο για τον Αντώνη Σαμαρά. Πάντως η τρικομματική κυβέρνηση δείχνει να αντέχει. Το 61% δηλώνει ότι διαψεύδει τις προσδοκίες του, αλλά ένας στους 3 υποστηρίζουν ότι τις επιβεβαιώνει.

Εππιπλέον, οι ερωτηθέντες φαίνεται ότι εντόπισαν τις προεκλογικές κορώνες με την μετεκλογική κυβερνητική πρακτική. Έτσι 7 στους 10 εκτιμούν ότι η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, είναι συνέχεια των κυβερνήσεων Παπαδήμου-Πικραμμένου.

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς, επικρατεί έντονη κινητικότητα ψηφοφόρων. Σημαντικές είναι οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 15,5% (!) δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ έχει «διαρροές» και προς Χρυσή Αυγή και προς ΣΥΡΙΖΑ (από 4,5%)

Η ΔΗΜΑΡ είχει εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 40% μόλις. «Μπετοναρισμένοι» είναι οι ψηφοφόροι της ΧΑ (86%) όπως και το ΚΚΕ (89%). Πολύ ικανοποιητικά – για τα δεδομένα της εποχής – ποσοστά συσπείρωσης πάντως εμφανίζει και η ΝΔ (74%), ο ΣΥΡΙΖΑ (67%) και το ΠΑΣΟΚ (57%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος, οι απαντήσεις για το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ (77%) και ΔΗΜΑΡ (60%) θέλουν να εκπροσωπηθούν στην κυβέρνηση από πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων. Ωστόσο στο ερώτημα αν επιθυμούν κοινή κάθοδο στις εκλογές ενός σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι ψηφοφόροι τους δείχνουν διχασμένοι: Όσοι το θέλουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (σε ποσοστό 64%) άλλο τόσο το αρνούνται οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ (56%).


Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία alco για λογαριασμό του thepaper.gr από το διάστημα 15-19 Φεβρουαρίου. Έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε τυχαίο, στωματοποιημένο δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας άνω των 18.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.