Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, καθώς και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι οι βασικοί τομείς υψηλού γαλλικού ενδιαφέροντος στα ενεργειακά, όπως έγινε ...σαφές τόσο από τα λόγια του Φρανσουά Ολάντ κατά τη χθεσινή συνάντηση με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Χίλτον, όσο και από κορυφαίο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που παρακολούθησε από κοντά τις επαφές των δύο πλευρών το τελευταίο 24ωρο.
Ενδιαφέρον της Total για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο
Κατά τη χθεσινή συνάντηση των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες έγινε σαφές ότι η γαλλική πλευρά μετέφερε στην ελληνική το έντονο ενδιαφέρον του ομίλου Total για τις έρευνες υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) που πρόκειται να διεξαχθούν σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Τον τομέα αυτό εκτιμάται ότι φωτογράφισε χθες και ο πρόεδρος Ολάντ όταν απαντώντας σε ερώτηση έλληνα επιχειρηματία, αναφέρθηκε σε «έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο». Επιχειρηματίες πάντως που παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση δεν απέκλειαν το αμέσως επόμενο διάστημα να εκδηλωθεί και ενδιαφέρον από την ιταλική Edison, που ελέγχεται από τη γαλλική EDF, για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ μέσω πιθανής σύμπραξης με κάποιο από τα υφιστάμενα σχήματα.
Θέμα ΑΟΖ και Τουρκία…
Νωρίτερα, πριν την ελληνο-γαλλική επιχειρηματική συνάντηση στο Χίλτον, Ολάντ και Σαμαράς κατά τις δηλώσεις τους από το Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν εκτενείς αναφορές στο θέμα της ΑΟΖ και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπου κατέστη σαφές το ενδιαφέρον συμμετοχής γαλλικών εταιρειών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γάλλου Προέδρου στο θέμα της ΑΟΖ και τη στάση της Τουρκίας, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά : «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα, θα το κάνει. Και εφόσον συμμετάσχουν γαλλικές εταιρείες στα σχήματα εκμετάλλευσης είναι κατανοητό να ισχύσει όπως ισχύει παντού το Δίκαιο των Θαλασσών».
«Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της και αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης. Θα προχωρήσουμε στην κίνηση της ΑΟΖ με τις σωστές κινήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον εφοδιασμό Ευρώπης», απάντησε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.