Ανάσα στα χρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση απολύτως προσαρμοσμένη στην οικονομική τους κατάσταση. Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης....
Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται σε μια προσπάθεια να περιορίσει το Δημόσιο την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνέπεια της οικονομικής κρίσης, εφαρμόζοντας σύγχρονα εργαλεία διακανονισμού οφειλών, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις τη τρόικας.
Επίσης, ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει τη διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης αλλά και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων.
Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Θεοχάρη
-Η τρόικα υποστηρίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να εισπραχθεί και θα πρέπει να τα διαγράψουμε, έστω και λογιστικά, εσείς τι λέτε;
«Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Η διαδικασία θα γίνει πιο σωστή και γρήγορη και θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν».
-Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή ή έστω τη λογιστική διαγραφή των χρεών;
«Ναι. Ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση, προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου».
-Θα προτείνετε στον υπουργό νέα ρύθμιση; Γνωρίζετε ότι πολλοί φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν μπορούν λόγω της οικονομικής κατάστασης.
«Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση ή, προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει».
-Η τρόικα όμως έχει πει «όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις».
«Νομίζω σε αυτή τη ρύθμιση η τρόικα δεν θα πει όχι. Στο παρελθόν έγιναν κάποιες συζητήσεις και θα συνεχισθούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.