Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίον γίνονται οι απεργίες, ώστε να μπει ένα τέλος στις "απεργίες των μειοψηφιών", και να σπάσει το κατεστημένων των "συνδικαλιστών με την τραγιάσκα", που επι χρόνια αλωνίζουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...
Το ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" κάνει λόγο για απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες οι οποίες και φέρουν την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μέχρι το τέλος του 2013.
Πάντως, θα υπάρξει διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Γίνεται γνωστό πως η αλλαγή του νόμου, ο οποίος να σημειωθεί είναι ο πλέον φιλελεύθερος της Ευρώπης, αφορά στο πως θα προκηρύσσεται μια απεργία αλλά και τη σύσταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ακόμα θα τεθεί επί τάπητος και η επανεξέταση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών.
Το πιο βασικό όμως, και μάλλον το σημείο το οποίο θα εγείρει τις περισσότερες ενστάσεις, είναι το ζήτημα της ανταπεργίας. Δηλαδή, συζητιέται ήδη να επανέλθει ως μέτρο αυτό της ανταπεργίας, να έχουν εν ολίγοις το δικαίωμα οι εργοδότες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση απεργίας διαρκείας. Αυτό προβλεπόταν από τον νόμο Λάσκαρη (υπουργός Εργασίας επί Κωνσταντίνου Καραμανλή) αλλά απαγορεύθηκε από τον Απόστολο Κακλαμάνη το 1982.
Αναλυτικά οι αλλαγές:
1. Αλλαγή στον τρόπο που θα παίρνεται μια απόφαση για να ξεκινήσει μία απεργιακή κινητοποίηση. Η βασική τροποποίηση η οποία εκτιμάται πως θα γίνει, είναι να μην απαιτείται η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στη γενική συνέλευση αλλά η πλειοψηφία όλων των εργαζομένων. Συζητιέται δε, όπως γίνεται γνωστό, έντονα να ενεργοποιηθεί το άρθρο τέσσερα του νόμου 1365/1983, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το συγκεκριμένο άρθρο προέβλεπε για την λήψη απόφασης την απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων στο πρωτοβάθμιο σωματείο μιας ΔΕΚΟ, 50% + 1.
Το υπουργείο εμφανίζεται να αναζητά μία ρύθμιση η οποία θα μπλοκάρει την "εύκολη απόφαση" για απεργία αλλά δεν θα την καθιστά και "αδύνατη" συγχρόνως.
2. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Το υπουργείο πιστεύει πως ένα μεγάλο μέρος των συνδικαλιστών δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των συνδικαλιστικών αδειών. Πολύ περισσότερο, σε κάποιες ΔΕΚΟ οι άδειες μοιράζονται στην κυριολεξία, υποστηρίζει το υπουργείο, με αποφάσεις της διοίκησης των συνδικάτων.
3. Ανταπεργία αλλιώς λοκ άουτ. Είναι η ρύθμιση η οποία, όπως επισημάναμε πριν, θα προκαλέσει τις περισσότερες ενστάσεις. Θα επιτρέπεται ή πιο σωστά θα δίνεται το δικαίωμα στους εργοδότες να κλείνουν την επιχείρησή τους σε περιπτώσεις μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Να σημειωθεί πως είναι αίτημα το οποίο θέτουν συνεχώς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργοδότες.
Βρούτσης: Να ξεκινήσει η συζήτηση
Το ρεπορτάζ στον Τύπο δεν επιβεβαιώνεται από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση ούτε όμως και διαψεύδεται. Επιπλέον ο υπουργός σημειώνει πως "οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν - τουλάχιστον - να ανοίξει η συζήτηση", προσθέτοντας πως έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του ισχύοντος νόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.