Μετακόμιση της Βουλής; Κι όμως είναι πολύ πιθανό... Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Άλλη Όψη"...
Ο κ. Μειμαράκης έκανε λόγο για απομάκρυνση τόσο της Βουλής όσο και του υπουργείου Οικονομικών από την περιοχή του κέντρου της Αθήνας ώστε αυτό να απελευθερωθεί.
Η ερώτηση του δημοσιογράφου αφορούσε τα ... "γαλλικά" που ακούγονται τον τελευταίο καιρό μέσα στη Βουλή... και τελικά προέκυψε μετακόμιση!
Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής:
"Φημίζεστε για τα γαλλικά σας...
Αυτά ξέρετε, είναι ιδιωτικές συζητήσεις οι οποίες δημοσιοποιούνται και αφορούν τον καθένα προσωπικά και εμένα τον ίδιο. Από εκεί και πέρα ο πολίτης μας ξέρει. Το θέμα είναι αν μας ψήφισε όπως είμαστε ή αν είχαμε κρυφτεί. Σήμερα, λοιπόν, ο πολίτης επειδή οι εκλογές του 2012 έγιναν μέσα σ’ αυτό το κλίμα, μας ήξερε. Ήξερε τι ψήφιζε. Οφείλουμε λοιπόν να σεβαστούμε τον εκπρόσωπο των πολιτών και να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε όσο γίνεται καλύτερα, τουλάχιστον μέσα στην Αίθουσα. Και θέλω να σας πω ότι μέσα στην Αίθουσα δεν έχουμε παρεκτροπές τέτοιου είδους και μάλιστα μεγάλες. Εγώ πάντως θέλω να σας πω ότι σκοπεύω να αποκαταστήσω την ευθεία σχέση κοινοβουλίου με πολίτες, με κοινωνία.
Δηλαδή;
Έχουμε ανοίξει ήδη και ακόμη περισσότερο τις πόρτες του Κοινοβουλίου και στα σχολεία και στους πολίτες και σε κοινωνικές ομάδες για να μπορέσουν οι πολίτες να καταλάβουν ότι εδώ είμαστε εκπρόσωποί τους και ότι δεν είναι δυνατόν τους εκπροσώπους τους να τους υβρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ με έναν τέτοιο τρόπο. Δεύτερον, πιστεύω στην πρόταση που είχε υπάρξει στο παρελθόν ότι για να ανασάνει και το κέντρο θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών και η Βουλή να πάνε εκτός κέντρου. Νομίζω ότι εδώ -όπως είχε έρθει παλιά και μια πρόταση- μπορεί να γίνει ένα μεγάλο μουσείο σε συνδυασμό με τον Κήπο και με το Προεδρικό Μέγαρο. Μπορεί πράγματι να είναι ένας χώρος ελκυστικός που θα αναπτύξει και θα βοηθήσει το κέντρο. Θυμάστε ήταν και το Υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, το οποίο μετακινήθηκε…
Έφυγε.
Τότε είχε έρθει το σχέδιο και για τα τρία κτήρια. Επειδή ήμασταν της ήπιας προσαρμογής, έφυγε το πρώτο για να δούμε την εξέλιξη. Και είδατε ότι η οδός Μητροπόλεως άνοιξε και το Μοναστηράκι και του Ψυρρή…
Δεν έχει πια πορείες προς το Υπουργείο Παιδείας.
Ναι, αναβαπτίστηκε το κέντρο. Μου λέτε τώρα δηλαδή ότι μετακομίζετε;
Σας λέω ότι υπάρχει μια παλιά σκέψη. Πρέπει να μετακινηθεί η Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών σε χώρους τέτοιους που θα μπορέσουν και οι διαδηλώσεις και οι πορείες και όλα αυτά τα σχετικά να αφήσουν το κέντρο πράγματι στην ιστορική του παράδοση που έχει κάθε πρωτεύουσα της κάθε χώρας.
Άρα, είναι σε συζήτηση απ’ ό,τι κατάλαβα.
Είμαστε σε μια τέτοια συζήτηση. Η παλιά Βουλή είναι ένα πολύ ωραίο κτήριο, ένα πολύ ωραίο μουσείο. Μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί όπως και η παρούσα. Έχω την αίσθηση ότι είναι μια σκέψη που θα υλοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω. Να ξέρετε ότι σε άλλες χώρες το Κοινοβούλιο ως θεσμός δεν είναι ταυτισμένος αρνητικά στο μυαλό του πολίτη. Μόνο στην Ελλάδα κατά βάση είναι τόσο αρνητικά ταυτισμένο. Μόλις ακούσει κάποιος Κοινοβούλιο, σκέφτεται κάτι αρνητικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πέραν της ευθείας σχέσης που θα έχουμε με την κοινωνία, εγώ πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα ζητήματα. Το Κοινοβούλιο είναι όπως είπαμε, ο ελεγκτικός μηχανισμός και η νομοθετική εξουσία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός της εκτελεστικής εξουσίας κατά βάση. Πρέπει να σας πω ότι είναι το χαράκωμα του πολίτη όπως είναι το καταφύγιό του η δικαιοσύνη. Εδώ ο πολίτης αισθάνεται ότι μπορούν να σταματήσουν οι όποιες αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας ή διευθυντηρίων ή οτιδήποτε άλλο".
Όπως φαίνεται δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε το κτίριο της Βουλής σύντομα μουσείο!
Για την κυβέρνηση και την οικονομική πολιτική
Σε ότι αφορά στις πρόωρες εκλογές, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετική η θητεία της κυβέρνησης και της Βουλής σε συνδυασμό με αλλαγή στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν ήταν αρνητικός στην άποψη να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους πολίτες. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και εκλογικού συστήματος που να συνδυάζει σταυρό και λίστα. « Όσον αφορά το bonus, των 50 εδρών , βεβαίως πρέπει να επανεξεταστεί. Εγώ πιστεύω ότι συνολικά ο εκλογικός νόμος πρέπει να εξεταστεί.
Πρέπει να σας πω ότι διάβασα με πολλή προσοχή τις προτάσεις που έκανε η ΔΗΜΑΡ η οποία μπαίνει στο διάλογο με τις προτάσεις της» είπε ο κ Μειμαράκης. Ανέφερε ότι πρέπει να πειστεί η τρόικα για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, άφησε αιχμές για τον κ Στουρνάρα λέγοντας ότι ίσως υπερβάλλει σε ορισμένα θέματα αλλά υπογράμμισε πως δεν είναι κομματικό στέλεχος. Πρόσθεσε ακόμη πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε με τέτοια βήματα, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε τη σχέση μας με τον «ιστό» της παραγωγικής οικονομίας που έχει αρχίσει να διαταράσσεται.
Πιστεύω ότι ο κ. Στουρνάρας το βλέπει αυτό με οικονομικά μεγέθη, ενώ ο κ. Σαμαράς το βλέπει και με την πολιτική οπτική, όπως το βλέπουν και οι άλλοι Αρχηγοί, όπως το βλέπουν και οι συνάδελφοι Βουλευτές. Θα βρούμε την ισορροπία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.