Για να αντιμετωπίσει την "επιστράτευση" νέων μελών από τους νεοναζί η πόλη Σβέρτε δημιούργησε μία μέρα πρόληψης ειδικά για νέους. Πρώην νεοναζί μιλούν σε μαθητές για την προσωπική τους ιστορία. Στόχος τους, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των εφήβων λίγο πριν την ενηλικίωση τους...
Σε μία από τις εκδηλώσεις που γίνονται αποκλειστικά για νέους, πρώην μέλη νεο - ναζιστικών οργανώσεων μιλούν στους μαθητές των σχολείων. για την προσωπική τους εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή και δράση τους σε αυτές.
Ο Ζάσα δεν θέλει αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα. 20 χρόνια μετά την αποχώρησή του από οργανώσεις νεοναζί αισθάνεται ακόμα ότι απειλείται. Την Ημέρα Πρόληψης κατά των Νεοναζί "μιλά" σε μαθητές της πρώτης Λυκείου σε σχολείο της πόλης Σβέρτε κοντά στο Ντόρτμουντ στη Ρηνανία - Βεστφαλία:
"Περνούσα όλη μου τη μέρα κάνοντας κόλαση τις ζωές των άλλων. Αυτό μου έδινε ένα αίσθημα ικανοποίησης. Με κάθε νέο θύμα αισθανόμουν και πιο σημαντικός".
Δεν το εξέπληξε η ετοιμότητα για προσφυγή στη βία
Η σειρά δολοφονιών της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU τον συγκλόνισε. Δεν τον εξέπληξε όμως η ετοιμότητα για προσφυγή στη βία. Ο ίδιος διηγείται ότι όταν ήταν 19 ετών σκότωσε έναν άστεγο μαζί με ένα φίλο του. Ήταν σε κατάσταση μέθης και έτσι μετά από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και εξαψήφιο χρηματικό πρόστιμο.
"Η πραγματική μου τιμωρία δεν ήταν η φυλακή ή το πρόστιμο. Ήταν οι εφιάλτες και η σκέψη ότι είσαι δολοφόνος. Αυτή είναι η τιμωρία μου, η οποία ήταν όμως δίκαιη".
Προειδοποιήσεις στους νεαρούς μαθητές
Ο Ζάσα συνειδητοποίησε στη φυλακή το σφάλμα του. Κατάφερε να αποχωρήσει από τους κόλπους των νεοναζί με τη βοήθεια της οικογένειάς του. Δέχθηκε πολλές απειλές ιδίως όταν αποφάσισε να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο κατά της ακροδεξιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς βίας, όπως στη σειρά ομιλιών που οργάνωσε το σχολείο του Σβέρτε. Στους μαθητές λέει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους μιας και οι νεοναζί αναζητούν συνεχώς νέους, οι οποίοι θα ασπασθούν την ιδεολογία τους.
Τελειώνει τη διήγηση του με μια προειδοποίηση:
"Είμαι της άποψης ότι όλα όσα μου συνέβησαν θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα από σας. Ακόμη και κι αν δεν μπορείτε να το φανταστείτε".
Η ευρύτερη περιοχή της βιομηχανικής πόλης του Ντόρτμουντ έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον γερμανικό τύπο με τη δράση και τις επιθέσεις νεο - ναζιστικών ομάδων.
Και Έλληνες θύματα νεοναζί στη Γερμανία
Την προηγούμενη Πέμπτη άλλωστε, το δικαστήριο του Μονάχου (Γερμανία) απηύθυνε κατηγορίες για δολοφονία 9 μεταναστών από την Τουρκία και την Ελλάδα και μιας γυναίκας αστυνομικού, όπως επίσης και για ληστείες, εμπρησμούς και τρομοκρατία, στην αρχηγό της τοπικής νεοναζιστικής οργάνωσης "Εθνικοσοσιαλιστική παρανομία" (NSU), Μπεάτε Τσέπε, καθώς και σε άλλα 4 μέλη της ίδιας οργάνωσης. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.
Τον Νοέμβριο, η οργάνωση NSU ανέλαβε με βίντεο την ευθύνη για εννέα δολοφονίες - επτά Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας Γερμανίδας αστυνομικού - στο χρονικό διάστημα 2000-2007. Το cd της οργάνωσης ήρθε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατο δύο μελών της σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και την πυρπόληση του διαμερίσματος που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο η 36χρονη Μπεάτε Τσέπε.
Από το 2000 και μετά, οι αρχές συσχέτιζαν τις δολοφονίες με το κοινό ποινικό δίκαιο, αποδίδοντας στα θύματα πιθανές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα ή με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Πηγή: Deutsche Welle
ωραια πηγη
ΑπάντησηΔιαγραφή